Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

60 ezer forint a DRB által kifezethető összegek maximuma

A DRB Bankcsoport fizetőképességi helyzete miatt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 60 ezer forintra csökkentette a kifizethető betétek és más források összegét csütörtöktől - közölte a jegybank az MTI-vel.
A BRB Buda Regionális Bankot, a DRB Dél-Dunántúli Regionális  Bankot, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bankot és az ÉRB  Észak-magyarországi Regionális Bankot érintő intézkedésre a  közlemény szerint azért volt szükség, mert a bankok azonnali  fizetőképessége a vártnál lényegesen rosszabbnak bizonyult.  

A 60 ezer forintos limit a jegybank által korábban elrendelt  kifizetési korlátozás teljes 90 napos időszakára vonatkozik. Ez azt  jelenti, hogy ha egy ügyfél már korábban felvett 60 ezer forintot  vagy annál nagyobb összeget bankjától, akkor csütörtöktől már nem  juthat hozzá további összegekhez - áll a közleményben.  

A jegybank hangsúlyozza, hogy döntése során figyelembe vette,  hogy az érintett betétesek legszélesebb köre, ha korlátozott  összegben is, de hozzájuthasson betétjéhez.   

Az Országos Betétbiztosítási Alap 100 ezer euróig, azaz mintegy  30 millió forintig kártalanítja a betéteseket, ha a bankcsoport  fizetőképessége nem áll helyre néhány napon belül - tették hozzá.  

Zárva a Tokaj és Vidéke Takarékszövetkezet miskolci fiókja

A közlemény szerint a jegybank egyeztetést kezdeményezett a  Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, illetve az Országos  Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal azért, hogy a betéteseket ne  érje hátrány az adófizetési kötelezettségek teljesítése, illetve a  járadékkifizetések kapcsán.  

Az MNB 2015. február 24-től a betétesek halaszthatatlan védelme  érdekében felügyeleti biztosokat rendelt ki a DRB Bankcsoporthoz.   

Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke kedden  sajtótájékoztatón jelentette be, hogy erős a gyanú, hogy több  évtizetdes visszaálés-sorozatra bukkant a jegybank a Buda-Cash  Brókerház átfogó ellenőrzése során. A gyanú szerint a brókerház  valamennyi adatszolgáltatását meghamisította az elmúlt tíz évben és  az ügyfelek jelentős összegű pénzével nem tud elszámolni. A kár  elérheti akár a 100 milliárd forintos nagyságrendet is - fejtette  ki.   

Közölte azt is, hogy a Buda-Cash tulajdonosain keresztül szoros  összefüggésbe hozható Dél-Dunántúli Regionális Bankcsoporthoz (DRB)  tartozó négy banknál szintén korlátozó intézkedéseket, így a  betétkifizetés korlátozását rendelte el a jegybank. A jegybank  alelnöke tájékoztatása szerint a Buda-Cash Brókerháznál mintegy  15-20 ezer, a DRB bankcsoportnál pedig mintegy 100-120 ezer ügyfél  lehet érintett, akik kártalanításra számíthatnak.  

A jegybank az ügyfelek számára legfontosabb tudnivalókat  tartalmazó kérdéseket és válaszokat jelentetett meg honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriási mínusz a pénzügyi cégeknél

A magyarországi pénzügyi vállalkozási szektor 70,80 milliárd forint adózás utáni veszteséget produkált 2014-ben. Tovább olvasom