Kisalföld logö

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 12°C | 25°C Még több cikk.

5% százalékos áremelkedés egy év alatt

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal a ruházkodási cikkek árai növekedtek.

A fogyasztói árak 4,9 százalékkal haladták meg szeptemberben az egy évvel korábbit és 0,1 százalékkal csökkentek augusztushoz képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden. Augusztusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal csökkentek a megelőző hónaphoz képest, míg az egy évvel korábbit 5 százalékkal haladták meg.

A piac 5,2 százalékos éves inflációt várt szeptemberre.

Az első kilenc hónapban az árak 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Szeptemberben a 12 havi maginfláció 5,1 százalék, ugyanannyi volt mint az előző hónapban, a havi 0,1 százalék, viszont emelkedett az augusztusi stagnálás után.

Idén szeptemberben augusztushoz viszonyítva az élelmiszerek árai 0,6 százalékkal csökkentek, elsősorban az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség gyümölcs - 7,1 százalékos árcsökkenése következtében. Nőtt azonban az óvodai, bölcsődei étkeztetés költsége 1,7 százalékkal, valamint a sonka, a szárazkolbász, a szalámi, valamint a sertészsiradék ára is emelkedett 1,3-1,4 százalékkal.

A KSH adatai szerint a legnagyobb mértékben, 2,9 százalékkal a ruházkodási cikkek árai növekedtek, a szezonváltás következtében.
A szeszes italok és dohányáruk ára egy százalékkal tovább nőtt, valamint a tartós fogyasztási cikkek és a háztartási energia esetében is 0,7 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető. Az egyéb cikkek körében 0,1 százalékos árcsökkenés következett be, ezen belül a járműüzemanyagok ára egy százalékkal csökkent. A szolgáltatások árai az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 1,1 százalékkal csökkentek, ezen belül az üdülési szolgáltatások átlagosan 11,1 százalékkal lettek olcsóbbak.

Egy év alatt az élelmiszerek árai az átlagosnál kisebb mértékben, 3 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen, 20,5 százalékkal drágult a sertészsiradék, míg a tojás 11,1 százalékkal, a párizsi, kolbász 10,0 százalékkal, a szalámi, a szárazkolbász, és a sonka pedig 8,8 százalékkal került többe idén szeptemberben, mint tavaly.

Árcsökkenés következett be az étolaj, a sajt, a tej és a liszt esetében, azonban jelentős mértékben, 23 százalékkal nőtt a cukorkák és a méz ára. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben, 9,4 százalékkal drágultak a szeszes italok, dohányáruk. A háztartási energia átlagot meghaladó, 6,4 százalékos áremelkedésén belül az elektromos energia ára 10,7 százalékkal, a vezetékes gázé pedig 8,1 százalékkal nőtt.

Átlag feletti, 5,9 százalékos áremelkedés volt megfigyelhető a szolgáltatások körében is, ezen belül a szemétszállítás 16,1 százalékkal, a vízdíj 11,7 százalékkal, a csatornadíj pedig 11,6 százalékkal drágult. A színházjegyek 8.5 százalékkal drágultak pedig a szezon csak félig kezdődött meg szeptemberben. A hírközlési szolgáltatások viszont átlagon alul, csak 3 százalékkal drágultak egy év alatt.

A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 5,7 százalékkal kellett többet fizetni. Ezen belül az új személygépkocsik 13,3 százalékkal drágultak, miközben 70 százalékkal csökkentek az eladások, míg használt gépkocsit átlagosan 4,8 százalékkal lehetett olcsóbban vásárolni, mint tavaly. Nőtt a tartós háztartási gépek ára is, 3,6 százalékkal, míg a televíziók, audió, videó berendezések és számítógépek ára 3,1 százalékkal csökkent.

Az egyéb cikkek 2,8 százalékos áremelkedése átlag alatti volt, ezen belül a járműüzemanyagok ára 5 százalékkal csökkent, a gyógyszer, gyógyáru viszont 6,6 százalékkal drágult.

Az Európai Unió 27 tagországában 2009. augusztusban a fogyasztói árak a harmonizált adatok szerint átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint 2008. augusztusban.

Olvasóink írták

  • 1. comet 2009. október 13. 21:56
    „de jó nekünk. Máshol meg a válság miatti defláció, azaz árcsökkenés sújtotta a lakosságot. Nem mertek venni semmit, nehogy bukjanak rajta amikor lemegy az ára. Dehát legtöbb helyen már túl vannak ezen, mert hát kifelé jönnek a gödörből. Valamelyikük talán majd észrevesz minket és kihúz... vagy mosolyog egyet és átlép a fejünk felett.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az e-mail már nem király

Az e-mailnek bealkonyult, helyét átveszi a Twitter, a Facebook és a Google Wave szolgáltatás. Tovább olvasom