Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

500 millió euró lesz az osztrák bankadó

Az osztrák kormánykoalíció még az év elején megállapodott abban, hogy 500 millió eurót szed be a pénzintézetektől, de részleteket csak az elmúlt napokban, a költségvetésről folytatott tárgyalások során rögzítették.

Véglegessé vált a bankadó bevezetése Ausztriában a hét végi kormányülést követően.

Az 500 milliós összeg a mérlegfőösszegekre kirótt, valamint a származtatott termékekkel, derivatívákkal folytatott spekulatív jellegű kereskedésre kivetett közteherből áll össze.

A mérlegfőösszeg alapján kirótt tétel 340 millió eurót tesz ki. Alapjának meghatározásakor a bankbetétek és a törzstőke nélkül számított mérlegösszeget veszik figyelembe, mértéke a bankok nagyságától függ.

Az egymilliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszegű bankok esetében 0,04 százalék, húszmilliárd euró felett 0,08 százalék az adó. Az utóbbi körbe tartoznak az osztrák nagybankok közé sorolt Bank Austria, az Erste Bank, a BAWAG, a Raiffeisen Zentralbank Österreich, a Volksbank, a megroggyant helyzete miatt tavaly államosított Hypo Bank, de a Raiffeisen két tartományi bankja, a Raiffeisen Felső-Ausztria és a Raiffeisen Alsó-Ausztria-Bécs, valamint a Kontrollbank is.

Kivonják az adózás alól az egy bankcsoporton belüli kötelezettségeket és a bankok külföldi leányvállalatait is. A bankok attól tartottak, hogy a kormány az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elképzelése alapján a konszernmérleget választja az adó alapjának, ebben az esetben a bécsi központú nemzetközi bankoknak a más országokban, így Magyarországon bevezetett banki különadók miatt duplán kellett volna adózniuk. Nem valósult meg az a felvetés sem, hogy a biztosítókat is vonják be a kötelezettek körébe.

Az osztrák bankok a németországi modellt tartották volna követendő példának, ahol egy bankmentő alapba folyik be az adó bevétele. Williband Cernko, a Bank Austria vezérigazgatója úgy látja, az osztrák bankadót hamarosan felül kell bírálni, amint kialakul egy egységes uniós álláspont a bankadóról.

A pénzintézetek többsége a hét végén nem reagált érdemben a kormány bejelentéseire. Banki körökből származó értesülések szerint bírálták ellenben, hogy a kormány a kezdeti, év eleji néhány találkozó után gyakorlatilag kész tények elé állította őket.

A Raiffeisen Zentralbank közleményében úgy fogalmazott, az adó újabb terhet jelent a bankoknak, ennek "nem örülnek, ugyanakkor fontos, hogy mindenki hozzájáruljon a büdzsé szanálásához".

Herbert Pichler az Osztrák Gazdasági Kamara (WKÖ) banki tagozatának vezetője a szektor "kártalanítást" szorgalmazza. A bankadó, az új bázeli (Bázel III.) tőkemegfelelési szabályok és a betétbiztosítási alapok reformja együtt "túlságosan nagy" terhet jelentenek, minden bizonnyal meg fognak drágulni a banki szolgáltatások - mondta.

Az osztrák bankadót 2011-től szedik be, határozatlan ideig. Az adót a költségvetési hiány 2012-re három százalék alá szorítását célzó intézkedések részeként vezeti be a kormány. A szanálási csomag jövőre a költségvetési bevételek 1,2 milliárd eurós növekedését, a kiadások 1,6 százalékos csökkentését tartalmazza, többek között az üzemanyag adójának emelésével és a családi támogatások csökkentésével.

Olvasóink írták

 • 8. szocdem 2010. október 28. 12:22
  „7. Józsi!
  Már megint keversz valamit....
  Ez nem a Te műfajod - inkáb a botanikai rovatban kéne nyomulnod.

  Az Osztrákok nem csökkentenek családtámogatásokat. Nem engedi meg a kammer. (Ilyen itt nem lehet, mert akkor a kormányok - a Te ideológiáddal - mehetnének hetente a levesbe.

  A bank adó meg nevetséges ausztriában a mienkhez képest. Ott nem vágják le az aranytojást tojó tyukot mint itt! Semmiylen megszorítás nincs - nem is kell nekik. A pénzpiaci válság (ott nem volt gazdasági válság, mert nem hitelre épül as zocdem gazdaságuk) egy egész szövetségi tartományban 300 munkahely megszünéséhez vezetett, 97%-ban hiteltanácsadók veszitették el az állásukat! Mennyi is volt csak Győrben az áldozat???
  Erről enynit - senki sem folytat oylan brutális lakosság sarcoló politikát mint az mszmp bugrisai közül származó magyar elit....
  Talán olvasd el ezzel kapcsolatban a párizsi szocinternben Galbright felszólalását.. Ha már nekem nem hiszel:))))”
 • 7. gjozsi88 2010. október 28. 11:07
  „Arról kevesen beszélnek, hogy a miénknél kisebb bankadó mellett az osztrákok csökkentik a családi támogatásokat is...!
  Azaz kiadást csökkentve megszorítanak....!
  Mert a párhuzam állitás így teljesebb, és akkor a náluk lévő bankadó mértékét nem is számoljuk...!”
 • 6. szocdem 2010. október 27. 11:59
  „5. Kutyi7072 2010.10.26. 20:24

  Én sem sjnálom a bankokat - valmit félreértettél.

  Csak hogy a nagyon buta embereket lehet megetetni azzzal, hogy ennek az adónak nem lesz hatása belföldi értékekre, azon belül a pénztárcájára.
  (A kormány erre a 2/3-os rétegre játszott, és ennek akar most pongyola módon "szerepelni" az ilyen targikus gazdasági ostobaságokkal)
  Márpedig innen, ebből az országból, ettől a néptől nem elvenni kéne, hanem adni adni adni - különben se gazdaság, se jólét, se Magyarország nem lesz már nagyon rövid idő mulva sem! A bankadó, meg a távközlési adó, meg a jó ég tudja milyen adó - ami a primer elosztást nem, csak a profitot terheli, de a primer elosztást és a piaci értékekekt is relevánsan súlyosan deformálja - nem nemzeti célokat szolgál!!!!
  Akik ezt nem értik, azok a Fideszre szavaztak.”
 • 5. Kutyi7072 2010. október 26. 20:24
  „Szocdem, annyira sajnálom a bankokat...., de tényleg, szegények...... Inkább fizessünk helyettük mi? Mondjuk adóztassuk a családi pótlékot?”
 • 4. szocdem 2010. október 26. 11:03
  „Orbánuk télleg nincs, de 25 ezer db átlagbérnyi az egy évi bankadó...

  Nálunk 25 ezer átlagbér az kb 2 500 000 000 azaz kettő és fél milliárd Forint volna...!!!!!! Ezzel szembe nennek a többszörösét markolja le Orbán a bankokról.
  Ez annak a legékesebb bizonyítéka, hogy a pénzt magát önmagában létező dolognak tartja, ami egy elbukott, tudománytalan, és gazdaságilag káros nézőpont.
  Ezzel akarnak "fejlődést" elérni?? Szerintem csak ki akarják fizatni az első számlákat, aztán - mert nem sikerül egy év alatt átalakiítani Magyarországot, ahogy 23-án fogalmazott- egyszerüen veszik a kalapjukat..”
 • 3. FREDDY/S 2010. október 26. 06:16
  „Már csak a bankárok fizetésér kell a minimálbérre emelni és akkor sokkal jobban javul az államháztartási hiány, nemde...”
 • 2. load 2010. október 25. 21:32
  „Biztosan örülnek, hogy nincs ott, mert akkor a mérlegfőösszegre vetített osztrák adó a 0,04-0,08% helyett annak a tízszerese lenne.”
 • 1. AHA 2010. október 25. 11:41
  „Pedig ott nincs is Orbán.Nahááát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IMF és Magyarország ismét tárgyal

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) éves gazdaságpolitikai konzultációjának lezárásaként hétfőn… Tovább olvasom