Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

489 milliárd euró: az EKB megnyitotta a pénzcsapot

Az Európai Központi Bank (EKB) 489,19 milliárd eurót helyezett ki új, hároméves banki likviditási eszközének első tenderén szerdán.
Az Európai Központi Bank (EKB) 489,19 milliárd eurót helyezett ki új, hároméves banki likviditási eszközének első tenderén szerdán. Elemzők átlagosan 250 milliárd euróra számítottak.

Több elemző azonban jóval nagyobb kihelyezést sem tartott valószínűtlennek: az elemzői várakozások 150-600 milliárd eurós sávban szóródtak. Az EKB szerdán arról tájékoztatott, hogy összesen 523 euróövezeti bank vett részt a tenderen. A 489,19 milliárd eurós kihelyezés az EKB történetének legnagyobb egyszeri likviditásfolyósítása.

Korábban, 2009 júniusában egy egyéves aukció keretében 442 milliárd eurót hívtak le az euróövezeti bankok. Szintén szerdán tartott háromhavi tenderén 29,74 milliárd eurót folyósított az EKB összesen 72 pénzintézetnek. Egyes piaci vélemények szerint a hároméves likviditási eszköz "bújtatott" mennyiségi enyhítés. A bankok ugyanis az újonnan megszerzett forrásokat kötvénypiaci vásárlásra fordíthatják, amivel kisegíthetik a bajba jutott euróövezeti államokat, így mentve meg saját magukat is. Korlátozhatja ezeket a törekvéseket ugyanakkor az, hogy a szigorúbb tőkemegfelelési kritériumok nyomán az euróövezeti bankok óvakodhatnak a kockázatosabbnak ítélt európai eszközök vásárlásától.

A tőkemegfelelési mutatók számításánál ugyanis az eszközállományt kockázati súlyozással veszik figyelembe, így a kockázatosabb papírok magasabb tőkefedezetet tesznek szükségessé.

Az EKB legközelebb február 29-én tart hároméves likviditási tendert. Az EKB kormányzótanácsa december eleji kamatdöntő ülésén határozott egy új, három éves lejáratú likviditási tender meghirdetéséről a bankszektor várható közép távú likviditási gondjainak enyhítése érdekében. Mint Mario Draghi, az EKB elnöke akkor elmondta, az euróövezeti bankok 2012 első negyedévében jelentős likviditási gondokkal szembesülhetnek, mivel ekkor nagyobb összegben járnak le közép távú (átlagosan 3,5 éves lejáratú) banki kötvények. Az aukción rögzített kamatszint mellett teljes kihelyezéssel ajánl likviditást az EKB. A hároméves tender keretében szerzett források esetében egy év után visszafizetési opcióval rendelkeznek a bankok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leminősítette az FHB jelzálogleveleit a Moody´s

Leminősítette, Baa3-ról Ba1-re változtatta a Moody´s Investor Service az FHB Jelzálogbank… Tovább olvasom