Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Gazdaság > 300-as euró, újabb recesszió, újabb adók - Mi jöhet még?

300-as euró, újabb recesszió, újabb adók - Mi jöhet még?

Ha igazi versenygazdaságról beszélünk, akkor a gyenge és a rosszul működő bankokat nem kell megmenteni, s mindez vonatkozik az országokra is - mondta szakértőnk.

kisalfold.hu - 2011.10.08. 14:21
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Olvasóink kérdéseire Sej Attila, a Buda-Cash győri fiókvezetője válaszolt.

- Az lenne a kérdésem, hogy milyen hosszútávú megtakarítást érdemes ma elkezdeni, hogy legyen az embernek nyugdíja? Illetve Ön szerint ez miért nem foglalkoztatja az embereket, miért mindig csak az aktuális helyzeten rágódnak? Nem lenne célszerű elébe menni az eseményeknek, s úgy gazdálkodni, hogy közép- és hosszútávon ne függjünk ennyire a politikától?

Sej Attila: - Ebben a negatív befektetői hangulatban a külföldi befektetők többsége dollár-befektetéseket keres, és aranyba fektet.

A hazai részvénypiacot fél-egy éven belül gondolnám jó befektetésnek. A megtakarítások felét fél-egy éven belül részvényekbe, a másik felét pedig államkötvényekbe fektetném.

Azonban az arany további emelkedésében nem igazán hiszek.

A Lloyd Palotában költözött a Buda-Cash győri fiókja

A Buda-Cash Brókerház győri fiókja új helyen, megújult környezetben várja ügyfeleit. A fiók új címe: 9022 Győr, Széchenyi tér 7.
Tel: (96) 515-300, fax: (96) 515-307
- Újabb válság jöhet. Ön most mibe fektetne leginkább?

Sej Attila: - A részvénypiacot nagyon óvatosan kezelném, hiszen medvepiac van, azaz pesszimista a hangulat, a részvényárak szinte folyamatosan csökkennek, ettől függetlenül inkább a MOL és a Richter részvényeket preferálnám a magyar piacon. A BÉT-en viszont bankpapírokat kevésbé részesítem előnyben: pontosan a végtörlesztők bizonytalan létszáma miatt.

Az állampapírhozamok lassan emelkednek, ha valaki biztonságot befektetést keres, akkor nyugodtan vásárolhat magyar állampapírt, amelynek éves hozama 6 százalék körül alakul.

- 300 forintnál is járt az euró, elképzelhető, hogy idén még feljebb tornássza magát a fizetőeszköz? Hol lehet a csúcs?

Sej Attila: - A 300 forint feletti ár könnyen elképzelhető. Európában a sorozatos leminősítések, az adósságválság és a görög probléma nem igazán kedvez a forint árfolyamának. Természetesen a végtörlesztések is jelentősen hozzájárlnak a forint gyengüléséhez. Elsősorban ezek a tényezők, amelyek felhajtják az euró árfolyamát. Azt gondolom, hogy a 320 forintos euró lesz a kritikus szint, ami a korábbi intervenciós sáv is volt.

- Az OTP erőteljesen esett az elmúlt időszakban. Ez minek köszönhető?

Sej Attila:
- Egyrészt a negatív nemzetközi hangulatnak, másrészt a bankokat sújtó végtörlesztéseknek, hiszen a bankoknak kell lenyelni a 180 forintos frank és a 250 forintos euró valamint a jelenlegi árfolyam közötti különbséget. Így könnyen elképzelhető, hogy jelentősen kevesebb lesz a bankok éves profitja, ami már tükröződik az árfolyamban.

- Ha tizes skálán kellene értékelni, Ön szerint most milyen mélyen van az ország?

Sej Attila
: - Ha nézzük az euró és forint árfolyamát és a tőzsde elmúlt időszaki teljesítményét, akkor úgy gondolom a 7-es és a 8-as között van. Természetesen vannak pozitív dolgok is: például az infláció alakulása, illetve az államadósság csökkentése.

- A GKI keddi előrejelzése szerint a magyar gazdaságban további recesszió várható. Mire számítsunk még?

Sej Attila
: - További lassulásra számítok. Magyarországon az üzemanyagárak, a magas munkanélküliség, valamint a külföldön tapasztalható egyértelmű lassulás negatívan hat ránk.

- Mekkora a bizalom, vagy inkább a bizonytalanság jellemző a tőzsdéken?

Sej Attila
: - Egyértelmű bizonytalanság tapasztalható, hiszen nagy a volatilitás. Nem meggyőzőek a fundamentumok. A csökkenő tendencia egyelőre nem változott, csak kisebb korrekciókat láthatunk.

- A kormány kiterjeszetette a chipsadót. Hogy befolyásolhatja mindez a gazdaságot?

Sej Attila
: - Úgy gondolom, a fogyasztási szokásokat minimális mértékben befolyásolja a chipsadó bevezetése. Önmagában ennek az adónemnek a bevezetése, nem hinném, hogy befolyásolja a gazdaság alakulását.

- Korábban többen hiányolták az állami beavatkozást az úgynevezett "vadkapitalizmusba", most egyre-másra beavatkozik a politika, s már egyre többen fanyalognak. Lenne középút, s azt milyennek képzelné?

Sej Attila
: - Az állami beavatkozásnál Európában tendencia az, hogy ha egy bank, vagy ország bajban van, meg akarják menteni. Ha igazi versenygazdaságról beszélünk, akkor azt gondolom, hogy a gyenge és a rosszul működő bankokat nem kell megmenteni, s mindez vonatkozik az országokra is. Az USA-ban számtalan bank ment csődbe, és az ország létezik, még akkor is, ha komoly problémákkal küzd. Ettől függetlenül a dollár árfolyama még így is erősödni tud.

- Érdemes-e végtörleszteni forintban?

Sej Attila
: - A végtörlesztéssel forintban adósodunk el, amit korábban is javasoltam mindenkinek, hiszem nem fut árfolyamkockázatot. Az igaz ugyan, hogy a forinthitel felvételével a kamat nőhet, hiszen a jegybank a gyenge forint védelmében bármikor kamatot emelhet.

- Korábban azt nyilatkozta: a válság lehetőség is. Az elhúzódó recesszió után is úgy gondolja hogy vannak még lehetőségek? Hol látja ezeket?

Sej Attila
: - Valóban a válság egy lehetőség. Számtalan cég a válság ideje alatt költséglefaragással élt, és új ötleteket, új innovációkat vezetett be a cég hatékonyabb működése végett. Így csak nem minden területnek megvan a pozitív velejárója, amivel, ha jól bánik a cég, egy kedvezőbb környezetben extraprofitra tehet szert.

- Több bank és multi is közölte az elmúlt hónapokban, hogy nem fejleszt Magyarországon. Ez miként befolyásolhatja gazdaságunkat? 

Sej Attila:
- Ez is a versenygazdaság része, hiszen lesznek akik kivonulnak vagy leépítenek, ezzel szemben mások, akár profitálhatnak is. Gondolok itt a kisebb hazai vállalkozásokra, mert valamilyen szinten piacot szereznek.

- Úgy tűnik hazai és a közép-európai piacokban nem bíznak a befektetők. Látni-e lehetőséget a kitörésre?

Sej Attila:
- Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben sehol nem fektetnek be nagy előszeretettel, még talán Dubajban sem. Ettől függetlenül a befektetők mindenhol keresik a lehetőségeket.

De vegyünk csak egy közeli példát: a lengyel-ukrán 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságba rengeteg eurómilliót invesztáltak a sportlétesítmények építésére.

Előzmények

A gazdasággal, a tőzsdével és az árfolyamokkal kapcsolatos kérdéseiket a hozzászólásokhoz vagy az online@kisalfold.hu e-mail címre várjuk.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

123 következő >> végére >>> 27 hozzászólás
Moderálásra küldöm 27. sineiraetstudio 2013.03.07. 10:26

Nem értem ezt a sok panaszt a kormánnyal szemben. Gondoljanak bele kedves kommentelők, kik szavaztak annak idején rájuk? A rengeteg nyugdíjas aki elhitte, hogy visszakapja a 13. havi nyugdíját/ melyet a világválság miatt az a kormány mely adta, kénytelen volt visszavenni/, sőt ígért nekik a Fidesz 14. havit is. Várjanak, hátha teljesítik, mert a következő választás előtt ismét szükség lesz a szavazatukra. Aztán a fiatalok óriási tömege is a fő támogatójuk volt, mert elhitték, hogy ingyen tanulhatnak, mint annak idején a most regnálók mindannyian. Ők még nem lettek "röghöz-kötve", hiszen az iskolapadból egyenesen irány a parlament. Most aztán ne panaszkodjanak a diákok sem! Orbán Viktor megmondta: ne azt figyeljék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. Hát nekem ilyenkor mindig egy újságban megjelent fotó ugrik be, mely O.Viktort ábrázolja focizás közben. Fut az ellenfél után,de az ábrázata elárulja, nem legyőzni, hanem megsemmisíteni akarja./ Mindezt le lehetett… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 26. dfdd 2012.02.12. 13:39

petició aláirás továbbitani fogom majd ezt a megfelelő embereknek is kérem mindenki ossza meg és irja alá mert ez fontos.

katincs a linkre kérlek és ird alá média is figyeli ez nagyon fontos köszi.
link: http://www.peticiok.com/emb/24541
és oszd meg minnél több ismeröseitekkel köszi.
politikus képviselőknek és Matolcsy György platform füzetés....
www.peticiok.com
Én arra gondoltam mi lenne ha politikus képviselöinknek, szeretett miniszter elnökünknek persze nem lehet kihagynia Matolcsy Györgyöt sem ebből a buliból. Arra gondoltam hogy nettó 47000FT platform füzetésük lenne ez a maximum. Azért inditanék egy ilyen peticiót mert a Matolcsy György szerint meg le...

Moderálásra küldöm 25. load 2011.10.20. 22:26

15. kolombela
Rossz a kérdés.
A forintunk nem a görög helyzet miatt romlik.

Moderálásra küldöm 24. dorombolok 2011.10.17. 09:12

Javaslom az illetékeseknek, határaink őrzésének ( földi ,légi és vízi) sürgős megerősítését . ugyanígy javaslom a kormányhivatalok beléptető rendszerének korszerűsítését esetlegesen D. Tamás évek óta porosodó stadionbeléptető rendszerének felhasználásával akár első , vagy másodlagos védelmére felhasználni!
Teszem javaslatomat azért mert hallani, hogy a pénzügyi-gazdasági önállóságának eléréséért vívott szabadságharcban kiebrugdalt IMF küldöttség valahol kihasználva határőrizetünk és kormányzati objektumokon keletkezett lyukakat már megint Magyarországon sertepertél.
Amennyiben az illetékes IMF-es urak a magyarországi gazdasági csoda tanulmányozására jöttek javaslatomtól eltekintek.

Moderálásra küldöm 23. kolombela 2011.10.12. 22:04

Sej megérdemelne egy Lőrince-díjat a "szép magyar" szavakért. Három rövid mondatban 4 idegenszó:
VOLATILITÁS,FUNDAMENTUMOK, TENDENCIA, KORREKCIÓKAT. CSAK GRATULÁLNI TUDOK!!!

Moderálásra küldöm 22. Madarász 2011.10.12. 08:33

16. Én is és még sokan mások is ebben reménykednek, hogy végre kivágjuk őket, mint a macskát sz.rni. Mi jöhet még? Remélhetően egy új és hozzáértőbb kormány!

Moderálásra küldöm 21. pappe 2011.10.12. 08:12

"A párttal, a néppel egy az utunk..."

Moderálásra küldöm 20. lebeke 2011.10.12. 08:01

MI jöhet még ? Valamelyik reggel hallottam a rádióban a hírekben, hogy jövőre a képviselők fizetését fel akarják emelni államtitkárira,vagyis közel hatszázezer forintra. Viszont a utazási hozzájárulást, meg talán más "filléres" juttatást is megszüntetnének. MOst aztán nagyon megnyugodtam.

Moderálásra küldöm 19. bogabo 2011.10.11. 23:44

márpedig egyszerű matematika, hogy 25-ről 27-re, az bizony csökkentés!

(a pénzünket csökkentik..)

Moderálásra küldöm 18. Dwatson 2011.10.11. 21:42

Attól tartok hogy megvárják a 23-át az újabb "adócsökkentő" ötletükkel!


27 hozzászólás123 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...