Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

300-as euró, újabb recesszió, újabb adók - Mi jöhet még?

Ha igazi versenygazdaságról beszélünk, akkor a gyenge és a rosszul működő bankokat nem kell megmenteni, s mindez vonatkozik az országokra is - mondta szakértőnk.

Olvasóink kérdéseire Sej Attila, a Buda-Cash győri fiókvezetője válaszolt.

- Az lenne a kérdésem, hogy milyen hosszútávú megtakarítást érdemes ma elkezdeni, hogy legyen az embernek nyugdíja? Illetve Ön szerint ez miért nem foglalkoztatja az embereket, miért mindig csak az aktuális helyzeten rágódnak? Nem lenne célszerű elébe menni az eseményeknek, s úgy gazdálkodni, hogy közép- és hosszútávon ne függjünk ennyire a politikától?

Sej Attila: - Ebben a negatív befektetői hangulatban a külföldi befektetők többsége dollár-befektetéseket keres, és aranyba fektet.

A hazai részvénypiacot fél-egy éven belül gondolnám jó befektetésnek. A megtakarítások felét fél-egy éven belül részvényekbe, a másik felét pedig államkötvényekbe fektetném.

Azonban az arany további emelkedésében nem igazán hiszek.

A Lloyd Palotában költözött a Buda-Cash győri fiókja

A Buda-Cash Brókerház győri fiókja új helyen, megújult környezetben várja ügyfeleit. A fiók új címe: 9022 Győr, Széchenyi tér 7.
Tel: (96) 515-300, fax: (96) 515-307
- Újabb válság jöhet. Ön most mibe fektetne leginkább?

Sej Attila: - A részvénypiacot nagyon óvatosan kezelném, hiszen medvepiac van, azaz pesszimista a hangulat, a részvényárak szinte folyamatosan csökkennek, ettől függetlenül inkább a MOL és a Richter részvényeket preferálnám a magyar piacon. A BÉT-en viszont bankpapírokat kevésbé részesítem előnyben: pontosan a végtörlesztők bizonytalan létszáma miatt.

Az állampapírhozamok lassan emelkednek, ha valaki biztonságot befektetést keres, akkor nyugodtan vásárolhat magyar állampapírt, amelynek éves hozama 6 százalék körül alakul.

- 300 forintnál is járt az euró, elképzelhető, hogy idén még feljebb tornássza magát a fizetőeszköz? Hol lehet a csúcs?

Sej Attila: - A 300 forint feletti ár könnyen elképzelhető. Európában a sorozatos leminősítések, az adósságválság és a görög probléma nem igazán kedvez a forint árfolyamának. Természetesen a végtörlesztések is jelentősen hozzájárlnak a forint gyengüléséhez. Elsősorban ezek a tényezők, amelyek felhajtják az euró árfolyamát. Azt gondolom, hogy a 320 forintos euró lesz a kritikus szint, ami a korábbi intervenciós sáv is volt.

- Az OTP erőteljesen esett az elmúlt időszakban. Ez minek köszönhető?

Sej Attila:
- Egyrészt a negatív nemzetközi hangulatnak, másrészt a bankokat sújtó végtörlesztéseknek, hiszen a bankoknak kell lenyelni a 180 forintos frank és a 250 forintos euró valamint a jelenlegi árfolyam közötti különbséget. Így könnyen elképzelhető, hogy jelentősen kevesebb lesz a bankok éves profitja, ami már tükröződik az árfolyamban.

- Ha tizes skálán kellene értékelni, Ön szerint most milyen mélyen van az ország?

Sej Attila
: - Ha nézzük az euró és forint árfolyamát és a tőzsde elmúlt időszaki teljesítményét, akkor úgy gondolom a 7-es és a 8-as között van. Természetesen vannak pozitív dolgok is: például az infláció alakulása, illetve az államadósság csökkentése.

- A GKI keddi előrejelzése szerint a magyar gazdaságban további recesszió várható. Mire számítsunk még?

Sej Attila
: - További lassulásra számítok. Magyarországon az üzemanyagárak, a magas munkanélküliség, valamint a külföldön tapasztalható egyértelmű lassulás negatívan hat ránk.

- Mekkora a bizalom, vagy inkább a bizonytalanság jellemző a tőzsdéken?

Sej Attila
: - Egyértelmű bizonytalanság tapasztalható, hiszen nagy a volatilitás. Nem meggyőzőek a fundamentumok. A csökkenő tendencia egyelőre nem változott, csak kisebb korrekciókat láthatunk.

- A kormány kiterjeszetette a chipsadót. Hogy befolyásolhatja mindez a gazdaságot?

Sej Attila
: - Úgy gondolom, a fogyasztási szokásokat minimális mértékben befolyásolja a chipsadó bevezetése. Önmagában ennek az adónemnek a bevezetése, nem hinném, hogy befolyásolja a gazdaság alakulását.

- Korábban többen hiányolták az állami beavatkozást az úgynevezett "vadkapitalizmusba", most egyre-másra beavatkozik a politika, s már egyre többen fanyalognak. Lenne középút, s azt milyennek képzelné?

Sej Attila
: - Az állami beavatkozásnál Európában tendencia az, hogy ha egy bank, vagy ország bajban van, meg akarják menteni. Ha igazi versenygazdaságról beszélünk, akkor azt gondolom, hogy a gyenge és a rosszul működő bankokat nem kell megmenteni, s mindez vonatkozik az országokra is. Az USA-ban számtalan bank ment csődbe, és az ország létezik, még akkor is, ha komoly problémákkal küzd. Ettől függetlenül a dollár árfolyama még így is erősödni tud.

- Érdemes-e végtörleszteni forintban?

Sej Attila
: - A végtörlesztéssel forintban adósodunk el, amit korábban is javasoltam mindenkinek, hiszem nem fut árfolyamkockázatot. Az igaz ugyan, hogy a forinthitel felvételével a kamat nőhet, hiszen a jegybank a gyenge forint védelmében bármikor kamatot emelhet.

- Korábban azt nyilatkozta: a válság lehetőség is. Az elhúzódó recesszió után is úgy gondolja hogy vannak még lehetőségek? Hol látja ezeket?

Sej Attila
: - Valóban a válság egy lehetőség. Számtalan cég a válság ideje alatt költséglefaragással élt, és új ötleteket, új innovációkat vezetett be a cég hatékonyabb működése végett. Így csak nem minden területnek megvan a pozitív velejárója, amivel, ha jól bánik a cég, egy kedvezőbb környezetben extraprofitra tehet szert.

- Több bank és multi is közölte az elmúlt hónapokban, hogy nem fejleszt Magyarországon. Ez miként befolyásolhatja gazdaságunkat? 

Sej Attila:
- Ez is a versenygazdaság része, hiszen lesznek akik kivonulnak vagy leépítenek, ezzel szemben mások, akár profitálhatnak is. Gondolok itt a kisebb hazai vállalkozásokra, mert valamilyen szinten piacot szereznek.

- Úgy tűnik hazai és a közép-európai piacokban nem bíznak a befektetők. Látni-e lehetőséget a kitörésre?

Sej Attila:
- Ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben sehol nem fektetnek be nagy előszeretettel, még talán Dubajban sem. Ettől függetlenül a befektetők mindenhol keresik a lehetőségeket.

De vegyünk csak egy közeli példát: a lengyel-ukrán 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokságba rengeteg eurómilliót invesztáltak a sportlétesítmények építésére.

Előzmények

A gazdasággal, a tőzsdével és az árfolyamokkal kapcsolatos kérdéseiket a hozzászólásokhoz vagy az online@kisalfold.hu e-mail címre várjuk.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. sineiraetstudio 2013. március 07. 10:26
  „Nem értem ezt a sok panaszt a kormánnyal szemben. Gondoljanak bele kedves kommentelők, kik szavaztak annak idején rájuk? A rengeteg nyugdíjas aki elhitte, hogy visszakapja a 13. havi nyugdíját/ melyet a világválság miatt az a kormány mely adta, kénytelen volt visszavenni/, sőt ígért nekik a Fidesz 14. havit is. Várjanak, hátha teljesítik, mert a következő választás előtt ismét szükség lesz a szavazatukra. Aztán a fiatalok óriási tömege is a fő támogatójuk volt, mert elhitték, hogy ingyen tanulhatnak, mint annak idején a most regnálók mindannyian. Ők még nem lettek "röghöz-kötve", hiszen az iskolapadból egyenesen irány a parlament. Most aztán ne panaszkodjanak a diákok sem! Orbán Viktor megmondta: ne azt figyeljék, hogy mit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. Hát nekem ilyenkor mindig egy újságban megjelent fotó ugrik be, mely O.Viktort ábrázolja focizás közben. Fut az ellenfél után,de az ábrázata elárulja, nem legyőzni, hanem megsemmisíteni akarja./ Mindezt le lehetett olvasni az arcáról./ Persze ma már csak olyan fotók jelenhetnek meg róla, melyek előnyösen ábrázolják. Igazolja ezt az állításomat a Kisalfold. hu-n tegnap megjelent legalább 20 éve készült fotója, melyet a soproni"kitüntetése" mellé raktak.További szép napot mindenkinek!”
 • 26. dfdd 2012. február 12. 13:39
  „petició aláirás továbbitani fogom majd ezt a megfelelő embereknek is kérem mindenki ossza meg és irja alá mert ez fontos.

  katincs a linkre kérlek és ird alá média is figyeli ez nagyon fontos köszi.
  link: http://www.peticiok.com/emb/24541
  és oszd meg minnél több ismeröseitekkel köszi.
  politikus képviselőknek és Matolcsy György platform füzetés....
  www.peticiok.com
  Én arra gondoltam mi lenne ha politikus képviselöinknek, szeretett miniszter elnökünknek persze nem lehet kihagynia Matolcsy Györgyöt sem ebből a buliból. Arra gondoltam hogy nettó 47000FT platform füzetésük lenne ez a maximum. Azért inditanék egy ilyen peticiót mert a Matolcsy György szerint meg le...”
 • 25. load 2011. október 20. 22:26
  „15. kolombela
  Rossz a kérdés.
  A forintunk nem a görög helyzet miatt romlik.”
 • 24. dorombolok 2011. október 17. 09:12
  „Javaslom az illetékeseknek, határaink őrzésének ( földi ,légi és vízi) sürgős megerősítését . ugyanígy javaslom a kormányhivatalok beléptető rendszerének korszerűsítését esetlegesen D. Tamás évek óta porosodó stadionbeléptető rendszerének felhasználásával akár első , vagy másodlagos védelmére felhasználni!
  Teszem javaslatomat azért mert hallani, hogy a pénzügyi-gazdasági önállóságának eléréséért vívott szabadságharcban kiebrugdalt IMF küldöttség valahol kihasználva határőrizetünk és kormányzati objektumokon keletkezett lyukakat már megint Magyarországon sertepertél.
  Amennyiben az illetékes IMF-es urak a magyarországi gazdasági csoda tanulmányozására jöttek javaslatomtól eltekintek.”
 • 23. kolombela 2011. október 12. 22:04
  „Sej megérdemelne egy Lőrince-díjat a "szép magyar" szavakért. Három rövid mondatban 4 idegenszó:
  VOLATILITÁS,FUNDAMENTUMOK, TENDENCIA, KORREKCIÓKAT. CSAK GRATULÁLNI TUDOK!!!”
 • 22. Madarász 2011. október 12. 08:33
  „16. Én is és még sokan mások is ebben reménykednek, hogy végre kivágjuk őket, mint a macskát sz.rni. Mi jöhet még? Remélhetően egy új és hozzáértőbb kormány!”
 • 21. pappe 2011. október 12. 08:12
  „"A párttal, a néppel egy az utunk..."”
 • 20. lebeke 2011. október 12. 08:01
  „MI jöhet még ? Valamelyik reggel hallottam a rádióban a hírekben, hogy jövőre a képviselők fizetését fel akarják emelni államtitkárira,vagyis közel hatszázezer forintra. Viszont a utazási hozzájárulást, meg talán más "filléres" juttatást is megszüntetnének. MOst aztán nagyon megnyugodtam.”
 • 19. bogabo 2011. október 11. 23:44
  „márpedig egyszerű matematika, hogy 25-ről 27-re, az bizony csökkentés!

  (a pénzünket csökkentik..)”
 • 18. Dwatson 2011. október 11. 21:42
  „Attól tartok hogy megvárják a 23-át az újabb "adócsökkentő" ötletükkel!”
 • 17. Rinpócse 2011. október 11. 20:32
  „Addíg örüljünk,amíg nincsenek megszorítások,Viktor még mindig ezt szajkózza,ez lett a választásokon beigért adócsökkentésből,amit ellenzékben igértek.”
 • 16. kenderice 2011. október 11. 20:10
  „Mi jöhet még? Ha van esze a magyaroknak, akkor forradalom, és elkergeti ezt az arrogáns, nagyképű bagázst!”
 • 15. kolombela 2011. október 11. 20:01
  „Valaki igazán megmagyarázhatná, hogy a görög államcsőd miatt a Forintunk miért romlik az EUR-hoz képest?
  Elméletileg nem kellene romlania, ha csak nem a nemzetközi pénznagyhatalom mesterségesen nem manipulálja, (Pl. Soros György féle antimagyarok). Szerintem nem történik más mint a pénzoligatórchia bosszúja nemzetünk ellen.
  Mindenki figyelmébe ajánlom, aki teheti nézze meg a neten Az Echo Tv világpanoráma című műsorának 10-ei adását, ahol Bogár László keményen lerántja a leplet a globális tőke tulajdonosairól.”
 • 14. DZsuzsa 2011. október 11. 19:40
  „nem olvasok több politikai cikket, mert nem tudom eldönteni, hogy irónia, vagy tényleg komoly”
 • 13. dorombolok 2011. október 11. 19:29
  „"A tények rendkívül elszomorítóak. A kormány az év elején még úgy gondolta, hogy a GDP növekedése legrosszabb esetben is 3% körül alakul majd: ezt nevezték konzervatív forgatókönyvnek. Ehhez képest augusztus végére kiderült, hogy még a 2% sem lesz meg. (...) Magyarul: további beavatkozás nélkül a költségvetési hiány a tervezettnél lényegesen magasabb lenne. Az a költségvetési hiány, amelynek tartása mellett a miniszterelnök olyan látványosan és határozottan személyesen is elköteleződött. Vagyis a hiánycél elbukása a miniszterelnök személyes kudarca lenne. (...) Nem kellett valamiféle közgazdasági gurunak lenni ahhoz, hogy mindezt az ember előre lássa. A Véleményvezér például a Széll Kálmán-terv bejelentése óta próbálja magyarázni, hogy azzal a kormány a bokrosi útra lépett, és a megszorító csomag-bankadó-,,forradalmi" törvénykezés kombójával a számottevő növekedésnek még az esélyét is elszalasztotta. (...) Ebben a helyzetben pedig a kormánynak sürgősen változtatnia kell: nemcsak vezetői, hanem stratégiai szinten is."
  Mert a helyzet az csak napról napra romlik.”
 • 12. soproni 2011. október 11. 19:16
  „"Mi jöhet még?" A szegény réteg még jobban elszegényedik,a gazdag pedig tovább gyarapszik!”
 • 11. poorman 2011. október 11. 19:12
  „Mi jöhetne????
  Beledöglünk a 2/3-ba!”
 • 10. bojtár 2011. október 11. 16:21
  „kéremszépne csak a munkás rétegben van válság tessék megnézni ,hogy taposnak el ezek a hazárulók mindennemű demokratikus és szabadság jogokat és mindezt a parlamentben törvénytelenül és még mondja valaki azt,hogy itt nem önkényuralom van.
  http://www.youtube.com/watch?v=rkC81RY5pvI&feature=player_embedded
  Kövér Házszabály-ellenesen hallgattatta el Novákot - a Jobbik alelnökének reagálása olvasóink kommentjeire

  A komcsik luxusnyugdíját védelmező Kövér kiskirálykodása ügyében cikkünk alján a Facebookon keresztül megjelenő néhány kommentárra írt választ Novák Előd, alább közöljük.
  Mivel a Facebookot még nem használom, itt szeretnék reagálni arra a néhány olvasói véleményre, miszerint be kellett volna tartanom a felszólalási szabályokat. Valójában épp csak Kövér László hágta át a Házszabályt, háromszorosan.
  Mint az alábbi videón 1:28-tól látszik, bár a házelnök észrevette jelentkezésemet, nem reagált rá (szabálytalan), elrendelt egy másik szavazást is. Miután azonban kitartottam, mégis szót adott, mikrofonomat bekapcsolva, bár - szabálytalanul - megszabta, hogyan fejezzem ki magam (csak egyszavas, igen vagy nem válaszra adva lehetőséget). Ennél már csak az volt durvább, amikor Latorcai János egyszer egy lázári felszólítás után így adott szót: "Köszönöm szépen, frakcióvezető úr. Novák Előd képviselő úrnak adok szót bocsánatkérésre. (Derültség.)" Persze nem hagytam szó nélkül azt a már röhejes ülésvezetést sem.
  A Házszabály 60. § (3) bekezdése szerint: "Ha a kézfelemeléssel történő szavazás eredménye felől kétség merül fel, bármely képviselő kérésére a szavazást szavazatszámláló gép alkalmazásával meg kell ismételni." A napirend-kiegészítés szavazásakor a pontos eredmény felől (pl. hogy akadt-e fideszes képviselő, aki kiállt Biszku Béla és kommunista bűntársai ma is biztosított luxusnyugdíja mellett) kétség merülhetett fel bennem. Ezt pedig ügyrendi hozzászólásban kell jelezni, azonnal. (Hogyan is lehetne másként, nyújtsak be írásos kérvényt egy épp elfogadásra kerülő napirendhez utólag?) Ahogy tette azt pl. korábban egy másik esetben az MSZP is, ügyrendi felszólalásban. És ahogy tettem én is korábban egy fideszes házalelnök ülésvezetése alatt, persze a szocialisták előbbi, technokrata hozzászólásával szemben kicsit érthetőbben fejeztem ki magam, és indokoltam, ahogy erre a Házszabály is lehetőséget biztosít: "52. § (1) A napirendet vagy a tárgyalt napirendi pontot érintően bármelyik képviselő, bármikor, egy percben ügyrendi javaslatot tehet, amelyet két percben indokolhat."
  Tegnap azonban már nem fejthettem ki, hogy miért érdekel a szavazás pontos eredménye. Harmadik szabálytalanságként figyelmeztetés nélkül megvonta a szót, holott a Házszabály 54. §-a szigorú feltételeket ír elő erre az esetre, elvileg Kövér számára is.
  Novák Előd,
  a Jobbik képviselője”
 • 9. oPTiKa 2011. október 11. 16:20
  „Hogy az EU parlament sem unatkozik, mutatják az új elöírások: Gyerekek a jövöben nem fújhatnak fel lufit, tilos lesz a felfújhatós papírsíp, betiltják a mágneses horgászós játékokat, ill. az eredeti teddy-macikat tilos lesz 3 éves kor alattiaknak "használni".”
 • 8. oPTiKa 2011. október 11. 16:00
  „Valóban, rosszkor és rossz helyen szorítanak...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Infláció: 4 százalékos romlás egy év alatt

Az idén az első kilenc hónapban átlagosan 3,9 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző… Tovább olvasom