Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

26,4 százalékkal növelte adózás előtti eredményét

16,44 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el a Citibank Magyarország 2011-ben a magyar számviteli szabályok szerint, ami 26,4 százalékos növekedést jelent a 2010. év végihez képest.


A Citibank Europe plc Magyarországi Fióktelepe adózott eredménye 10,84 milliárd forint volt 2011-ben, amely tartalmazza a banki különadót, míg a 813,35 milliárd forint mérlegfőösszeg alapján számolt eszközarányos nyereség (ROA) 1,5 százalékot tett ki.

Batara Sianturi, a Citibank Magyarország elnök-vezérigazgatója elmondta: "A Citibank Magyarország szilárd alapokon áll. 2011-ben is kiemelkedő teljesítmény mellett értünk el pozitív működési hatékonyságot, és a lakossági banki, a kkv- és a nagyvállalati üzletágakban egyaránt az előző évhez képest jelentős növekedéssel zártuk az évet.


Batara Sianturi
Batara Sianturi


Hatékonyan optimalizáltuk költségeinket, és megfelelően kezeltük hitelkockázatainkat minden üzletágban. Megőriztük erős likviditásunkat, és a hazai bankszektorban a legalacsonyabbak között számon tartott hitel/betét arányunkat."

"2011-ben ünnepeltük magyarországi működésünk 25. évfordulóját, ugyanakkor 2012 is izgalmas év számunkra, hiszen világszerte együtt ünnepeljük ügyfeleinkkel és a közösségekkel a Citi fennállásának 200. évfordulóját. Egy két évszázados történelemmel, egyedülálló földrajzi lefedettséggel és szaktudással rendelkező globális bank tagjaként magyarországi ügyfeleink számára világszínvonalú termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint banki innovációkhoz biztosítunk hozzáférést" – tette hozzá Batara Sianturi.

Díjak és elismerések

A bank elkötelezettségét a szolgáltatás színvonalának növelése és a rendszerfejlesztések iránt az iparág szereplői és az ügyfelek több iparági, illetve ügyfél-elégedettséget jelző díjjal is elismerték tavaly:
egymás után immár negyedszer is a Citibank 0 Ft-os bankszámlája nyerte el Az év lakossági számlacsomagja díjat a 2011 MasterCard – év bankja versenyen, továbbá a zsűri a Citibankot a top három hazai legjobb bank közé is beválasztotta, illetve a társadalmi felelősségvállalást értékelő díjkategóriában is újra díjazta;
a Global Finance magazin immár 5. éve a Citibanknak ítélte oda a Legjobb Vállalati és Intézményi Internet Bank Magyarországon díjat;
az emeafinance magazin harmadik alkalommal, 2011-ben is a Citibankot díjazta a Legjobb Befektetési Bank Magyarországon díjjal;
az ügyfelek választása alapján a Citibanknak ítélték a Legjobb bank a pénzforgalmi szolgáltatások terén díjat Magyarországon az Euromoney 2011. évi pénzforgalmi szolgáltatásokra vonatkozó felmérésén, immár második éve;
ezenkívül a Global Custodian magazin feltörekvő piacok letétkezelőinek 2011. évi teljesítményét vizsgáló felmérésében a Leading és a Cross-Border/Non-Affiliated ügyfél-kategóriában egyaránt a legmagasabb, "Kiemelkedő Minősítés" értékelést kapta a Citibank.

Vállalati és intézményi üzletág

A bank továbbra is kiemelt figyelemmel szolgálta ki vállalati és intézményi ügyfeleit, amelyek között a magán-, illetve a közszférában tevékenykedő hazai és nemzetközi nagyvállalatok és intézmények, valamint pénzintézetek szerepelnek. A 101 országra kiterjedő globális hálózatára építve a Citibank hozzáférést kínál ügyfeleinek a nemzetközi tőkepiacokhoz, és támogatja a határokon átnyúló üzleti kapcsolatok létesítését világszerte. A treasury, a globális tranzakciós szolgáltatások és a befektetési banki üzletágakban egyaránt kiegyensúlyozott volt a tavalyi teljesítmény.

Treasury

A Citibank treasuryje ügyfelei számára a termékek széles választékát nyújtja, amelyek között megtalálhatók mind a vállalkozás napi tevékenységét, mind az üzletmenettel összefüggő pénzügyi kockázatok hatékony kezelését támogató megoldások. A termékek közötti eligazodásban széles körű piaci és ügyféltapasztalattal rendelkező treasury-csapat nyújt támogatást. Komplex megoldásokat kereső régi és új ügyfelei 2011-ben is megtisztelték bizalmukkal a bankot, így az sikeresen megőrizhette vezető helyét a helyi derivatív piacon.
2011-ben újabb funkciókkal bővült a rendkívül népszerű CitiFX Pulse online kereskedési és piaci információs rendszer, így januártól az ügyfelek online limitáras megbízásokat is adhatnak ezen a felületen, illetve olvashatják a napi piaci kommentárt – akár iPhone vagy iPad készülékeiken is. Tavaly áprilistól a Citibank kkv-ügyfelei számára is elérhetővé tette a rendszert. A fejlesztéseknek és az ügyfélkör bővítésének eredményeképpen folyamatosan növekszik az aktív rendszerhasználó ügyfelek száma, illetve az általuk lebonyolított ügyletek forgalma: 2011-ben az előző évihez képest 43 százalékkal több, vagyis 21 ezret meghaladó tranzakciót kötöttek az ügyfelek a rendszeren keresztül.

Globális tranzakciós szolgáltatások

A Citibank globális tranzakciós szolgáltatások üzletágán belül bevezette az innovatív CitiDirect® BE Mobile szolgáltatást, aminek segítségével a bank magyarországi vállalati ügyfelei céges számláikhoz kapcsolódó értesítéseket fogadhatnak, és tranzakciókat hagyhatnak jóvá okostelefonjukon.

Letétkezelés

A letétkezelési üzletág a tavalyi év során minden tekintetben tovább növekedett. A volatilis piaci környezetben is megmaradt a befektetők Magyarország iránti elkötelezettsége, aminek köszönhetően mind a letétkezelt állomány, mind a tranzakciós volumen tekintetében 2011-ben is két számjegyű növekedést tudott elérni a bank az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Így az üzletág megőrizte eredményességét, és vezető szolgáltatóként tovább erősítette piaci pozícióit. Folytatta a termékkínálat bővítését – megcélozva az organikus fejlődési potenciállal rendelkező ügyfeleket. A szélesedő termékskála és ügyfélbázis lehetővé teszi a Citibank számára, hogy a piacon várható változásokra hatékonyan reagáljon.

Multinacionális ügyfelek

Globális partnerei helyi leányvállalatainak kiszolgálására 2011-ben is nagy hangsúlyt fektetett a Citibank. Tovább erősítette és bővítette kapcsolatait a multinacionális cégekkel, folytatta a nagy sikerű Citi globális vállalati terheléses kártyák értékesítését, ami a hazánkban is elérhető világszínvonalú termékek és szolgáltatások körét szélesíti. Az ellátásilánc-menedzsmentben érdekelt hazai nagyvállalatokat és multinacionális cégeket átfogó beszállítói és követelésfinanszírozási programokkal támogatta kockázataik hatékony kezelésében, készpénzforgalmuk optimalizálásában és versenyképességük növelésében.

Hazai nagyvállalatok és intézmények

A globális banki üzletág szakembercsapata 2011-ben is kiemelt figyelemmel végezte a hazai nagyvállalatok, a pénzintézetek, illetve az állam és a központi szervek üzleti stratégiai és pénzügyi igényeinek kiszolgálását. A Citi globális jelenlétének köszönhetően az ügyfelek számára elérhetőek a nemzetközi tőkepiacok kínálta lehetőségek. A különböző vállalatfinanszírozási struktúrák, a tőkepiaci és befektetési banki szolgáltatások mellett az ügyfelek mindennapi pénzforgalmi igényeire is piacvezető megoldásokat kínálnak a treasury, a kereskedelemfinanszírozás, illetve a likviditáskezelés területén. A globális hálózat, a szakmai tudás és tapasztalat révén megbízható partnerként tudják támogatni az ügyfelek nemzetközi terjeszkedési stratégiáját.

Lakossági, és kis- és középvállalati üzletág

2011-ben is hatékonyan használta ki a bank a kihívásokkal teli gazdasági környezetben jelentkező üzleti lehetőségeket, és kiegyensúlyozott eredményeket ért el a hitelkártya-, a betéti és befektetési, a hitel-, valamint a kkv-üzletágakban egyaránt.

Értékesítési hálózatát tovább bővítette a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér SkyCourt Terminálján létesített minifiókkal; a számlakivonatra nyomtatott, ügyfélre szabott egyedi ajánlatai pedig a piacon egyedülálló kuriózumnak számítanak.

25 éves hazai innovációs hagyományaira építve a Citibank 2011-ben is számos új terméket és szolgáltatást vezetett be lakossági ügyfelei számára, illetve több esetben bővítette a már meglévőket.

Hitelkártya-üzletág

A hitelkártya-üzletág nagyon sikeres évet zárt 2011-ben; új ajánlatai között olyan egyedi és innovatív termékek szerepeltek, mint:
az Ultima hitelkártya, a világon a legnagyobb presztízsű hitelkártya, amely világszerte 600 reptéri VIP-váróba biztosít belépést;
és a Citi Life hitelkártya PayPass érintés nélküli fizetési funkcióval, a hozzá kapcsolódó innovatív multipartner programmal, amelynek keretében a Citibank 20 partnerének 700-nál több üzletében vásárolhatnak az ügyfelek különböző kedvezményekkel.

Hitelkártya-birtokos ügyfelei számára a hazai piacon elsőként kínált ingyenes internetes biztonságikód-szolgáltatással növelte tovább a bank az internetes vásárlások biztonságát, és egyben nagy lépést tett abba az irányba, hogy a Citi globális stratégiájával összhangban a világ – és benne Magyarország – vezető globális digitális bankjává váljon.

Digitális banki szolgáltatások

A Citibank tavaly elindított új digitális banki szolgáltatásai között szerepelt:
a Citibank Mobilbank, amely biztonságos, kényelmes bankolást tesz lehetővé az ügyfelek számára bármikor, legyenek a világ bármely táján;
a Citi Globális Utalás, amely a világ több Citi országában a Citi bankszámlák közötti valós idejű online átutalást szolgálja;
a bankpiacon az első CitiChat élő csevegő szolgáltatás, amely azonnali információval segíti az ügyfelek tájékozódását és az online termékigénylést.

Betéti és befektetési termékek

Világszínvonalú Citigold befektetési tanácsadási szolgáltatását tavaly szeptembertől a fejlett technológián alapuló, innovatív CitiPlanner elemzőprogrammal újították meg, amely támogatja a magasan képzett Citigold személyi bankárok munkáját az egyedi ügyféligényekre épülő portfóliókialakításban és -kezelésben.
A J.P. Morgan Asset Management alapkezelő 16 befektetési alapjának befektetési jegyeit Magyarországon elsőként a Citibank Magyarország kezdte el forgalmazni 2011 decemberében. Ezen új stratégiai partnerkapcsolat létesítésével a bank tovább bővítette ügyfelei számára a kiegyensúlyozott portfóliókialakítás lehetőségét, amelyet tizenhárom alapkezelő partnerének összesen 183-féle különböző befektetési jegyéhez való hozzáféréssel támogat.
2011-ben nagy sikerű Citigold befektetési szemináriumsorozatot is rendeztek, ahol a Citigold világszinten elismert alapkezelő partnereinek nagy szaktekintélyű képviselői tartottak előadásokat a Citigold ügyfeleinek. A szemináriumokat több alkalommal sajtó kerekasztal-beszélgetés előzte meg.
Az ügyfelek tavaly decembertől igényelhetik a kimagasló kedvezményt kínáló Citi Plusz csomagajánlatot, amelyben a Citibank legnépszerűbb és leginkább versenyképes termékeit egyszerűsített és gyorsított, egyablakos igénylési folyamatban kaphatják meg. Ez a nagyon vonzó ajánlat lefedi az ügyfelek alapvető banki termékek iránti igényeit, magában foglalja a minden csatornán korlátlanul ingyenes hazai forinttranzakciókat biztosító Citibank 0 Ft-os bankszámlát, kiegészítve a kimagasló kamatozású látra szóló Citi Plusz takarék-számlával, valamint a kedvezményes feltételekkel kínált, megújult Citi Life hitelkártyát.

Személyi hitelek

Az új, online igénylésű Citibank Személyi Hitelajánlat 2010-es bevezetése óta máig is tartja legversenyképesebb pozícióját a kategóriájában a magyar piacon.

Kkv-üzletág

A kis- és középvállalati üzletágban továbbra is nagy lendülettel szolgálták ki az ügyfeleket, és a következetes kockázatkezelésnek köszönhetően megőrizték hitelportfóliójuk minőségét. A múlt évben az üzletág kiterjesztette tevékenységét, így a kezdő vállalkozásoktól az éves nettó 100 milliárd forint árbevételig terjedő cégek számára ajánl változatos számlavezetési, elektronikus banki, finanszírozási, valamint devizakockázat-kezelési megoldásokat.
A Citibank 2011 szeptemberében az elsők között csatlakozott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által meghirdetett Kombinált Hitel Garanciával elnevezésű programhoz, amely lehetővé teszi a bank kkv-ügyfelei számára, hogy beruházási projektjeikhez a pályázatot, a támogatás és a hiteligénylés folyamatát a Citibankon keresztül, egyablakos rendszerben intézhessék.
Kkv-edukációs tevékenysége keretében az üzletág tavaly is folytatta országos treasury roadshow rendezvénysorozatát azzal a céllal, hogy meglévő, illetve potenciális ügyfeleivel megismertesse az árfolyamkockázat kezelésére irányuló megoldásai széles körét. Szakértői segítséget nyújtottak a www.penzcentrum.hu online üzleti portálnak szakmai cikkek megírásához, amelyek a vállalkozások működéséhez kapcsolódó legfontosabb pénzügyi témákról, többek között a számlavezetési csomagokról, a hitelezésről, illetve az árfolyamkockázat-kezelésről szóltak, valamint a szakértők válaszoltak az olvasói kérdésekre.

Társadalmi felelősségvállalási programok

A Citibank Magyarországnál továbbra is elkötelezetten támogatják a helyi társadalmi közösségeket céljaik elérésében. A Citi globális társadalmi felelősségvállalási stratégiájával összhangban elsősorban a pénzügyi oktatásra, valamint a társadalmi vállalkozások fejlesztésére fektetik a hangsúlyt. Közösségi programjaikat az adott területen jeleskedő, nagy szaktudással és jelentős tapasztalattal rendelkező nonprofit partnereikkel közösen alakítják ki és valósítják meg, minden esetben a citibankos önkéntes dolgozók együttműködésével.

A Citibank legjelentősebb hosszú távú közösségi programjainak összegzett eredményei:

138 000 diák az ország 336 általános iskolájában tanulhat a pénzügyi oktatási tananyagokból, amelyeket a 2001 óta a Junior Achievement Alapítvánnyal közösen megvalósított Citibank Pénzügyi Oktatási Iskolatámogatási Program keretében adományoztak.
1160 egyetemi hallgató vett részt a 2004 óta zajló, a Budapesti Corvinus Egyetemet támogató programban. A Vállalkozások Pénzügyei Tanszéken az oktatás színvonalának növeléséhez citibankos önkéntes szakemberek banki témájú előadás-sorozatával, Esettanulmányi Versennyel és A legjobb végzős hallgató címért folyó versennyel járulnak hozzá.
80 civilszervezet és kisvállalkozás vett részt 2007 óta a Citibank társadalmi vállalkozásfejlesztő programjaiban, amelyeket a NESsT nonprofit szakmai szervezettel partnerségben valósítottak meg.
52 000 facsemetét ültettek el a főváros környéki erdőkben az e-számlakivonatra áttért ügyfelek nevében a 2008-ban elindított Ültessünk fákat a jövőért program keretében.
23 tehetséges fiatal közgazdasági és pénzügyi szakember tanulhatott tovább a 2002-ben a Citibank Magyarország kezdeményezésére alapított Felkai András Ösztöndíj segítségével.
700-nál is több hátrányos helyzetű, illetve sérült gyermek élhet és tanulhat jobb környezetben annak a munkának köszönhetően, amelyet a Citibank helyi önkéntes csapatai végeztek 2005 óta a minden évben megszervezett Citi Globális Közösségi Napon.
Több ezer kisgyermek gyógyulásában nyújtott segítséget a bank az 1998 óta zajló országos kórháztámogató programjával.
Több száz fiatal, tehetséges magyar komolyzenei zenésznövendék tanulhatott tovább, illetve vehetett részt nemzetközi mesterkurzusokon és versenyeken a Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre Egyesülettel 2001 óta tartó közös programjuk jóvoltából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ˝új keleti nyitással˝ javulhat a gazdasági versenyképesség

A versenyképes magyar gazdaság egyik fontos része az ˝új keleti nyitás˝. Tovább olvasom