Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

250 millió forint nyereség a Rábánál

A Rába csoport 2,8 százalékos növekedéssel 18,2 milliárd forint árbevételt ért el 2011 első félévében.

A Rába csoport 2,8 százalékos növekedéssel 18,2 milliárd forint árbevételt ért el 2011 első félévében, megőrizve üzemi szintű eredményességét. A társaság stratégiai piacainak erősödése töretlenül folytatódott, ami a társaság hosszú távú szerződésállományában is kedvezően csapódott le. A növekedés a futómű üzletág jelentős - elsősorban az európai piacokon elért - bővülésének, és az alkatrész üzletág kisebb emelkedésének köszönhető.

A társaság számára kiemelkedően fontos nehézgépjármű piaci szegmensben tovább folytatódott a növekedés az észak-amerikai és az európai piacokon, s a kilátások szerint e tendencia 2011 végéig sem fog megtorpanni. A mezőgazdasági futóművek értékesítésében, az amerikai régióban továbbra is erős, az európai piacon pedig szignifikáns növekedés volt tapasztalható.

E két régióban a Rába futómű üzletága is jelentősen emelni tudta bevételeit, az amerikai piacon 10,8 százalékos, az európai exportpiacokon 80,2 százalékos bővüléssel. A futómű üzletág a belföldi értékesítést is közel 36 százalékkal tudta növelni, 2011 első félévét összességében 22,7 százalékos gyarapodással 11,9 milliárd forintos árbevétellel zárta, ezzel a társaság árbevételének közel 65 százalékát biztosította.

Az alapanyagárak a 2011 első negyedévében elért magas árszínvonalon stabilizálódtak, miközben az energia-árszínvonal a 2007. második félévi szintre mérséklődött. A társaság árbevételét meghatározó exportpiacok devizaárfolyamai csökkentek, 2011 első félévében az USD átlagárfolyam 6,4 százalékkal, az EUR átlagárfolyam pedig 0,8 százalékkal volt alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest.

A bázis időszakhoz képesti alacsonyabb devizaárak, a Jármű Kft. alacsonyabb terhelése, az első negyedévben tapasztalható alapanyagár-növekedés áthárításának szokásos időbeni csúszása, valamint az új elnyert üzletek kezdeti egyszeri költségei negatívan hatottak a bruttó fedezeti szintre. Emellett a továbbra is nagyon szigorú gazdálkodásnak köszönhetően az EBITDA 1.275 millió forintot ért el, szintje 1,9 százalékponttal lett alacsonyabb az előző év hasonló időszakához képest.

A cégcsoport pozitív üzemi eredménnyel zárta a I. félévet. Az üzemi tevékenység eredménye 163 millió forint nyereség lett. 2011 első félévében a társaság adózás előtti eredménye 420 millió forint nyereséget mutatott, az adózott eredmény 250 millió forintot tett ki, szemben a tavalyi 967 millió forint veszteséggel.

"2011 első féléve a várakozásainknak megfelelően alakult, a nehézgépjármű piac növekedése számunkra is biztosította a fejlődés lehetőségét" - jelentette ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

 "A stratégiai piacainkon tapasztalható bővülésre fókuszálva sikerült előremutató, hosszú távú megállapodásokat kötnünk több meghatározó járműipari szereplővel, amely megalapozza stabilitásunkat és bővülési lehetőségeinket. Mivel eközben költségszintünket továbbra is erős kontroll alatt vagyunk képesek tartani, e két tényező lehetőséget teremthet arra, hogy képesek legyünk Társaságunk eredményességét is javítani."

Olvasóink írták

 • 5. norbika96 2011. augusztus 05. 13:45
  „NYERESÉG?????HÚÚÚÚÚÚÚÚÚÚ!!Na Pintér úr meg az irodista seggnyalók figyelem!!Jön a léééééé!”
 • 4. paintmask 2011. augusztus 04. 13:42
  „"Igazamvan"-nak!!! Sajnos az utóbbi időben ebben a városban minden csak az Audiról szól. Vannak még pár százan, akiknek az asztalára a rábás kerestből kerül a kenyér. És nekik nagyon is hiányozna, ha a cég holnap csődbe menne. Minden bizonnyal magasabb fizetést kínál az Audi, de azok is emberek, akik nem ott dolgoznak.”
 • 3. Igazamvan 2011. augusztus 03. 23:37
  „A nyereség az AUDI-ra levetítve:egy munkanapon belül kb 5 óra.
  És van 250 ilyen munkanap 3*8 órában.
  Gratulálok rába, ha holnap csődbe menne sem hiányozna senkinek.”
 • 2. BenjaminFein 2011. augusztus 02. 21:02
  „de az most nem kell, észlény..”
 • 1. Mátyásfeketeserege 2011. augusztus 01. 22:57
  „ha futóművet és motort gyártanak a Steigert is gyárthatnának:) Régen híres volt, és legalább magyar”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le fogják minősíteni az Egyesült Államokat?

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég szerint az USA elveszítheti… Tovább olvasom