Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

22,5 millióra bírságolta az MNB az AXA-t

A biztosítót nyilvántartási hiányosságok miatt bírságolták meg. A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.
Nyilvántartási hiányosságok miatt 22,5 millió forint bírsággal sújtotta az Magyar Nemzeti Bank (MNB) az AXA Biztosító Zrt.-t - közölte a jegybank pénteken az MTI-vel.

Az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt szabta ki az MNB a 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot, s emellett a biztosító két volt vezető tisztségviselőjét személyes felelősségük miatt 1-1 millió forintra büntette.

A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.

Az MNB átfogó vizsgálata kiterjedt a biztosítónak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker Zrt.(GLB) biztosítási alkusszal folytatott együttműködésére is. Az ellenőrzés megállapította: 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító rendszereiben.

A közlemény szerint a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díj nemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, s így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a kockázatelbírálás során az AXA nem szűrte ki a befektetési célú életbiztosításoknál a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként. A közvetítők az akár havi 500 ezer forint feletti összegű biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat - indokolta határozatát az MNB.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lendületben a hazai e-kereskedelem

A kosaras rendszerben értékesítő webáruházak forgalma 40 milliárd forinttal növekedett. Tovább olvasom