Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

20 napig csengethet a postás a reálhozamokkal

A postának két nap helyett 20 nap áll rendelkezésére, hogy a 100 ezer forint alatti reálhozamokat kézbesítse.
Technikai jellegű módosítással hárított el a jegybank egy akadályt a Posta útjából, amely akár a vállalat működését is veszélyeztethette volna. A rendelet szerint a Posta a reálhozamokat kettő helyett húsz napon belül lesz köteles továbbítani.

A Napi Gazdaság megkeresésére az MNB megerősítette, hogy a pénztári reálhozamok kifizetésének szabályszerű lebonyolíthatósága érdekében módosították a pénzforgalmi elszámolásokról szóló MNB-rendeletet. A módosításra azért volt szükség, mert a reálhozamok kifizetését szabályozó kormányrendelet "elfelejtkezett" arról, hogy a Postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene.

A Posta kényszerhelyzetbe került a szabályozó által választott megoldásban, mivel fizikailag nem lenne képes a rendkívül nagyszámú (becslések szerint 1,5-1,9 millió), közel egyszerre jelentkező kifizetés teljesítésére két nap alatt. A reálhozam-kifizetésekre ráadásul a normál postai üzletmeneten felül kerül sor, akkor, amikor egyébként is milliós nagyságrendben kerül sor a nyugdíjak és a szociális támogatások kézbesítésére − így a törvényi megfelelés még akár azt is veszélyeztethetné, hogy e juttatásokat időben kipostázzák, és akár el is lehetetlenítené a Magyar Posta működését.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a fentieket észlelve az MNB − a Magyar Postával együttműködve − szigorúan csak a reálhozam kézbesítésére vonatkozóan úgy módosította a vonatkozó pénzforgalmi MNB-rendeletet, hogy a Magyar Posta a számlára érkezést követően 20 napon belül köteles a reálhozamokat továbbpostázni az érintetteknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy az árkülönbség az utasbiztosításokban

Évente 4 millió magyar állampolgár utazik külföldre. Ők fejenként 8 ezer forintot költenek… Tovább olvasom