Gazdaság

2017.03.11. 08:00

Otthon melege - Felállványozott panelházakat látni mindenhol

Győrben kis túlzással most amerre néz az ember, panelfelújítást lát; ötmilliárd jut az Otthon Melegére. Sopronban is megújultak a lakások.

Sudár Ágnes - Nagy Márta

A 2014 őszén indult Otthon Melege Program országosan eddig mintegy 125 ezer családot érintett. Tavaly ősz végén újabb 38 társasház energetikai felújítása kezdődött meg Győrben, nyárra ötmilliárd forintból a vállalt 86 társasház mintegy 3000 lakása új szigetelést kap. Túlzás nélkül állítható, hogy most valóban nehéz olyan lakótelepi városrészt találni, ahol ne lenne felállványozott vagy frissen befejezett, felújított ház.


Győr nagyot hasított 


Korábban megírtuk, hogy Győr a legnagyobbat hasította a panel-korszerűsítési programból, az országosan elosztott 11,8 milliárd állami támogatásból 2,3 milliárd, vagyis minden ötödik forint a kisalföldi megyeszékhelyre jutott. (Lásd: 2900 lakást újíthatnak fel Győrben – Kisalföld, 2015. december 4.) Ezeknek a házaknak a felújítása zajlik most.


A teljes összeg így áll össze Győrben: 5,219 milliárd forint a felújítási és energia-korszerűsítési munkálatok ára. Az összeg felét (2,37 milliárd forintot) az állam állja, a másik felét a győri önkormányzat és a lakók biztosítják. Az önkormányzat része ebből 1,14 milliárd, a lakóké pedig 1,7 milliárd. Az is egyedülálló egyébként az országban, hogy az önkormányzat a lakókra háruló összeg felét átvállalta. Borkai Zsolt polgármester a döntést akkor azzal indokolta, hogy a tapasztalatok olyannyira pozitívak, hogy vita nélkül mögé tudtak állni a kérdésnek. 


Merész elképzelések


A munkák közben voltak s nyilván lesznek is döccenők. Több lakó panaszkodott a hangos radiátorra, a megégett parkettára, a szétfúrt járólapra, s voltak olyan házak is, ahol mínusz tíz fokban kellett az ablakokat cserélni, mert az ütemezés ezt írta elő. De a végeredmény tényleg jó. A lakótelepek házai esztétikusabbak, néhány kivételtől eltekintve a lakók a pasztellszínek mellett döntöttek, kevesen választottak harsány, merész színeket.


Révi Zsolt főépítész ezzel kapcsolatban elmondta, a merész színválasztás sokszor nem találkozik az innovatív megoldásokkal, ezért kénytelen a tervek egy részét – mintegy huszonöt százalékát – visszadobni. A városképi arculatból teljesen kiugró megoldást sem korábban, sem most nem engedélyezett. Elgondolkodtató ugyanakkor az is, hogy a főépítész szerint a maradék 75 százalék inkább a másik oldalt képviseli; van, hogy olyannyira szolid megoldást választana a lakóközösség, hogy az engedélyező szorgalmazza egy-egy bátrabb húzás alkalmazását. 


Mindenhol dolgoznak


Kikezdhetetlen tény: Kara Ákosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárának, győri országgyűlési képviselőnek komoly szerepe volt abban, hogy Győrbe ennyi állami pénz jutott. Másfél évvel ezelőtt az a panelházi társaság, amely pályázott, gyakorlatilag nyert is.


Az államtitkár azóta is nyomon követi a fejleményeket, így naprakész információi vannak a munkákról: "A 86 épület szinte mindegyikében megkezdődött a munkavégzés. A hosszú tél ellenére is jó ütemben zajlanak a munkálatok, 11 házban teljesen befejeződött a kivitelezés, a többi épület nyár végére megújul. A program létjogosultságának jó példája a Szőnyi Márton u. 10–12. épület, ahol a hőkamerás vizsgálat is bizonyította a pozitív eredményeket."


Évi 39 ezer forint


Nyilván az érdekli az embereket, hogy mennyi az annyi. A Győr-Szol szakemberei számították ki nekünk, hogy egy standard panelházi lakás éves fűtésköltségén egy teljes felújítás után 39 ezer forintot lehet spórolni. Idén olyan hideg volt a január, hogy csak abban az egy hónapban 8500 forint volt a fűtésszámlán a különbség egy felújított és egy arra váró lakás között. 


Nem csoda, hogy Bodóné Patyi Lívia is azt szeretné, ha a győr-adyvárosi panelházukban végre meglenne a többség a felújítás mellett – s lenne ismét állami keret, amelyre pályázhatnának. "A tízemeletesünk szomszéd házai már elkészültek, azt gondolom, ezekben a lakások ára is többet ér már, mint a miénk. Nálunk ugyanakkor sok az albérlő, illetve az idős ember, akik nem támogatták eddig a felújításba való beugrást s ezzel a közös költség megemelését." 


Végül egy összegzés: a korábbi mintegy 1400 és a mostani 3000 lakással Győrben összesen 4400 lakást újítottak/újítanak fel az Otthon Melege Programban. 


Sopron: másfél milliárd 


Sopron négy lakótelepén a megítélt önkormányzati támogatás összege 1,53 milliárd volt – tájékoztatott a városháza. A Jereván-lakótelep 121 épületéből közel száz esetében történt kedvező pályázati elbírálás a "panelprogramban" támogatott tevékenységek közül valamelyikre. A József Attilán mind a harminc épület részesedett a programból, a Kőfaragó téren pedig a huszonötből tizenhét esetében volt kedvező pályázati elbírálás. Az Ibolya úton álló tizenkét panelépületből hatnak volt sikeres pályázata. 2001 és 2009 között 183 pályázat esetében döntött a soproni önkormányzat támogatás odaítéléséről. Ez közel 150 épületben 5200 lakás felújítását eredményezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!