Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

2000 embert rúgtak ki a vasárnapi boltzár miatt

Létszámcsökkentés korábban csak akkor volt, amikor esett a piac. Legsanyarúbb a részmunkaidősök helyzete, kismamaként, diákként dolgozni mostanság különösen rossz a boltokban.

Április volt az első teljes vasárnapi boltzáras hónap. A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, hogy a vasárnapi boltzár bevezetését, az utolsó tiszta hónapot, februárt követően csökkent az alkalmazottak létszáma - írja a blokkk.com

Áprilisban ráadásul már a teljes munkaidősök körében is visszaesett a létszám, februárhoz képest több mint félezerrel. Márciusban még csak a részmunkaidősöknél mutattak ki csökkenést.

A kereskedelem teljes körében, ami a nagy- és a kiskereskedelmet is magában foglalja,

kétezer-kétszáz fővel kevesebben dolgoztak

alkalmazottként áprilisban februárhoz képest.

Létszámcsökkentés korábban csak akkor volt, amikor esett a piac. Legsanyarúbb a részmunkaidősök helyzete, kismamaként, diákként dolgozni mostanság különösen rossz a boltokban.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek egyes boltokban betöltetlen álláshelyek, de ha vettek is fel alkalmazottat, ennél nagyobb volt a kirúgottak száma, mivel összességében csökkent a létszám.

A létszámcsökkentésben ráadásul az is benne van, hogy a nagyáruházak meghosszabbították a hétköznapi nyitva tartási időt is, ami náluk nyilván fékezte az elbocsátások mértékét.

A KSH statisztikája egyébként a négynél több alkalmazottat foglalkoztató vállalkozásokra terjed ki. A kép annyiban nem is teljes, hogy ha egy négy alkalmazottnál kevesebbet foglalkoztató bolt március közepét követően már éjszaka nem nyitott ki, és elbocsátott emiatt egy alkalmazottat, az nincs is benne a hivatalos statisztikában.

A kisboltosok közül azok, akik korábban vasárnap, éjszaka is nyitva tartottak, feltehetően bocsátottak el alkalmazottat, hiszen ha nyitva maradtak a vasárnapi boltzár bevezetését követően, akkor az alkalmazott helyett a tulajdonosoknak vagy a segítő családtagoknak kellett a pult mögé állniuk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeptembertől egy órára rövidül az átutalások ideje

Jelenleg 4 óra a jogi határidő az átutalások esetében, azonban ez az idő szeptembertől egy órára… Tovább olvasom