Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

18-szorosára nő öt év alatt a mobil adatforgalom

A mobil adatforgalom az előrejelzések szerint világszinten 18-szorosára nő 2011-2016 között.
A Cisco előrejelzése szerint a mobil adatforgalom világszinten 18-szorosára nő 2011-2016 között, ezen belül Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan bővül majd, mint a vezetékes.
A Cisco Visual Networking Index (VNI) szerint a világ mobil adatforgalma a 2016-ra eléri az évi 130 exabájtot. Ez az adatforgalom 33 milliárd DVD-n tárolható adatmennyiségnek felel meg.

A Cisco szerint a mobil adatforgalom drasztikus növekedését részben a mobilinternet-kapcsolattal rendelkező eszközök ugrásszerű terjedése okozza: ezek száma az előrejelzések szerint 2016-ra meghaladja majd a Föld lakosságának létszámát, miközben öt év múlva az ENSZ becslése szerint a népesség eléri 7,3 milliárdot.

A Cisco várakozásai szerint a 2011-2016 közötti időszakban a globális mobil adatforgalom a vezetékes adatforgalom háromszorosára nő.
Az elemzés szerint a növekedés egyik fő oka az elérhető tartalom bővülése lesz: mivel a fogyasztóknak egyre inkább igény szerinti tartalmakra van szükségük, a cloud-alapú - felhő-alapú forgalom 2011 és 2016 között a huszonnyolcszorosára bővül.

A másik ok a mobilkapcsolatok számának növekedése: 2016-ra több mint tízmilliárd internetkapcsolattal rendelkező mobil eszköz lesz, ideértve a gép-gép (M2M) kapcsolatot is. Ez a szám meghaladja a világ akkorra várható 7,3 milliárdos népességét. Az M2M egyik alkalmazási lehetősége például a digitális hirdetőtáblák frissítése vezeték nélküli hálózaton keresztül: a napszaktól vagy naptól függően más és más üzenetek jeleníthetők meg, illetve gyorsan módosíthatók az üzenetek, például a benzinkútnál a benzinár változása esetén.

A harmadik ok az eszközök nagyobb számítási teljesítménye: a mobileszközök egyre nagyobb teljesítményre képesek, ezáltal egyre nagyobb adatforgalmat tudnak feldolgozni és létrehozni. A táblagépek adatforgalma például 2011 és 2016 között várhatóan a hatvankétszeresére nő, ami az előrejelzésben vizsgált összes eszközkategóriát tekintve a legmagasabb érték. 2016-ban a táblagépek által generált adatforgalom - havi 1 exabájt - a négyszerese lesz a világ 2010-es teljes havi mobil adatforgalmának.

Nagyobb forgalmat generálnak a gyorsabb mobilhálózatok is, a Cisco előrejelzése szerint a mobilhálózatok (2G, 3G és 4G) sebessége 2011 és 2016 között a kilencszeresére nő. Ezzel együtt bővül a mobil videoforgalom is. A mobilvideo-tartalmak 2016-ra a teljes mobil adatforgalom 71 százalékát teszik majd ki.

A Cisco szerint Közép- és Kelet-Európában a mobil adatforgalom kétszer olyan gyorsan bővül majd, mint a vezetékes: 2016-ra a 2005-ös teljes közép- és kelet-európai internetes forgalom tizenegyszerese lesz. A mobil videoforgalom a jelenlegi harminckétszeresére nő, ami a régió teljes mobil adatforgalmának 67 százalékát teszi majd ki, szemben a 2011. év végi 45 százalékkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Európai Bizottság negatívra ronthatja idei növekedési prognózisát

Az Európai Bizottság 0,3 százalékos visszaesésre rontja korábban közölt 0,5 százalékos növekedési… Tovább olvasom