Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

13,4 százalékkal nőtt az ipari termelés

A legnagyobb mértékű volumenbővülés - 18,5 százalék - Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön volt.

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 13,4 százalékkal nőtt ez év januárjában, a munkanaphatástól megtisztított index 10,7 százalékkal emelkedett, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 15,3 százalékkal emelkedett - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

Az előzetesen, korábban közölt adat szerint 15,5 százalékkal bővült januárban az ipari termelés decemberhez képest, míg a kiigazítatlan adatok szerint az ipari termelés volumene 2010 januárjához képest 13,6 százalékkal nőtt.

A csütörtökön közölt adatok szerint az ipari kibocsátás januári több mint 13 százalékos - a decemberinél nagyobb mértékű - bővülésében az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt érvényesül.

Tavaly januárban éves összehasonlításban 3,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett a termelés.

A múlt évben az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal volt magasabb, mint 2009-ben. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5, munkanaphatástól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest azonban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 13,3 százalékkal esett vissza.

Az ipari export januárban jelentősen, 18,6 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két alága adta. Az év első hónapjában a feldolgozóipari kivitel több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene az átlag feletti mértékben, 21,1 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele 14,6 százalékkal volt magasabb.

Az ipar januári belföldi értékesítése 9,7 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. A feldolgozóipar belföldi eladásai az év első hónapjában 8,8 százalékkal nőttek, amihez elsősorban a kiugróan alacsony bázis járult hozzá.

Az ipar nemzetgazdasági ágai közül idén januárjában a feldolgozóipar termelése az előző év azonos hónapjához viszonyítva 14,8 százalékkal emelkedett. A csekély súlyú bányászat volumene majdnem másfélszeresére bővült, nagyrészt a földgázkitermelés, valamint a kőolaj-, földgáz-kitermelési szolgáltatás alágazatok kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. Az energiaipar - villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás - kibocsátása 2,6 százalékkal haladta meg a múlt évi bázis szintjét.

Januárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül - egy kivételével - mindegyikben termelésbővülést regisztrált a KSH. A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 21,2 százalékkal emelkedett. Az alágon belüli növekedés motorját a híradás-technikai berendezések iránti tartós keresletélénkülés jelenti.

A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés csaknem egyötödét adó járműgyártás is az átlag felett, 16,2 százalékkal nőtt. Az alág jó teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik.

A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,4 százalékkal magasabb volt. A feldolgozóipari termelésből több mint 7 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére nőtt. Számottevő volumenbővülést regisztráltak még a fémalapanyag és fémfeldolgozási (22,3 százalékos), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (15,3 százalék) is.

Ez év januárjában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése jelentősen, 25,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az új exportrendelések 26,7, az új belföldi rendelések 16,6 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 12,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az egy alkalmazásban állóra jutó ipari termelés januári 8,2 százalékos bővülése a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál - szemben a múlt évi 10,3 százalékos létszámcsökkenéssel - 5,1 százalékos létszámnövekedés mellett következett be.

A múlt év azonos időszakához képest az ipari termelés 2011 első hónapjában Magyarország minden régiójában nőtt. A legnagyobb mértékű volumenbővülés - 18,5 százalék - Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön, míg a legkisebb - 4,9 százalék - a Dél-Alföldön volt - tartalmazza a KSH összegzése.

Olvasóink írták

  • 2. janika 2011. március 31. 07:04
    „Vagy a politikusok magánvagyonának van iparszerű növekedése?”
  • 1. janika 2011. március 27. 15:39
    „Ezt már csak traffipax által bevasalt összegek múlják felül és nem a lakóssá megélhetését szolgáló termékek gyártása.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autópiaci kereslet: öreg verda, nem vén verda

Az autóvezetők több mint 40 százaléka 10 évnél is idősebb járművel közlekedik. Tovább olvasom