Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

100 milliárdos kár: Az adócsalás többsége áfacsalás

Tavaly 356 milliárd forint áfahiányt állapított meg az adóhatóság, emellett a pénzügyi nyomozók még 110 milliárd forintnyi adócsalást is felderítettek.

Mindez több mint a bevallott forgalmi adó 10 százaléka - mondta Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi elnökhelyettese az MTI-nek.

Az elnökhelyettes úgy látja, reális az a becslés, amelyet a Reuters hírügynökség közölt a Bunge amerikai cég számításaira hivatkozva. Eszerint az egyes élelmiszertermékekkel kapcsolatos adócsalás mértéke eléri az évi egymilliárd eurót, jelenlegi árfolyamon a 296 milliárd forintot Magyarországon.

Az összes áfacsalás Sors László szerint ennél nagyobb is lehet. A NAV Bűnügyi Főigazgatóságának tapasztalatai alapján a legtöbb visszaélés valóban a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek forgalmazásánál történik, miután a nagy mennyiségű, egyedileg nem azonosítható áru esetében könnyebb kijátszani az áfaszabályokat, de más területekre, például az elektronikai cikkek kereskedelmére is jellemzőek az ilyen típusú csalások. Sors László szerint az áfacsalás nem új jelenség, de mindig vannak új módszerek.

Az uniós csatlakozás után vált gyakorivá, hogy a külföldről behozott termékeket a csalásra szerveződött cégek értékesítik a magyarországi kereskedőknek, de nem fizetik be a forgalmi adót a költségvetésbe. Az általános forgalmi adóval kapcsolatos visszaélések az Európai Unió minden országában gyakoriak, de arányuk a nemzetgazdaságok méretéhez képest általában nem akkorák, mint Magyarországon.

A többi országhoz képest magasabb, 27 százalékos áfakulcs miatt a szabályokkal visszaélő hazai és külföldi bűnszervezetek vállalják a kockázatot - mondta az elnökhelyettes. Magyarországon az adóval kapcsolatos bűncselekmények többsége áfacsalás. Ezek a bűncselekmények nemcsak a költségvetést károsítják, hanem azért is veszélyesek, mert így a tisztességes gazdálkodók kiszorulnak a piacról - közölte Sors László.

Úgy fogalmazott, az adóhatóságnak mindenképpen gyanús, amikor áruházláncok nagyon olcsón, nyilvánvalóan előállítási költség alatti áron kínálnak külföldről behozott termékeket, ilyen esetekben rendszeresek az adóellenőrzések. Ez nem azt jelenti, hogy az áruházláncok csalnak, de az ellenőrzések így tudnak elindulni visszafelé a beszerzési láncon - tette hozzá.

A bűnügyi elnökhelyettes szerint a NAV 2011-es létrehozása óta az adóigazgatás, a vám és jövedéki, valamint a bűnügyi szakterület szorosabb együttműködése miatt gyorsabban és hatékonyabban tudnak fellépni az adócsalókkal szemben. 2010-ben a megállapított áfahiány 407 milliárd forint volt, 51 milliárddal több, mint 2011-ben.

A nyomozók 83 milliárd forint adócsalást derítettek fel tavalyelőtt, 2011-ben ennél 27 milliárddal többet. Tavaly 76 ezer adóellenőrzést végzett a NAV, ebből 45 ezret kifejezetten az általános forgalmi adóval kapcsolatosan. A csalásra szakosodott cégek gyakran eltűnnek, emiatt tavaly 17 ezer vizsgálat hiúsult meg. Sors László elmondta: az idén is több olyan jogszabály lépett életbe, amelyek segítenek abban, hogy a visszaéléseket kiszűrhesse a NAV.

Július 1-jétől vezetik be a fordított áfát egyes mezőgazdasági termékekre, ami javítja a tisztességes gazdálkodók helyzetét és növeli a költségvetés bevételeit. Ugyanakkor a szakember szerint az áfacsalásokkal kapcsolatos problémákat önmagában hatósági intézkedésekkel nem lehet megoldani, komplex fellépésre, illetve egyes jogszabályok módosítására lenne szükség uniós szinten is.

Olvasóink írták

 • 7. tradermike 2012. június 20. 22:10
  „Ki tudja már mióta arra nevelik a kormányok a népet, hogy ne adózzanak, a fiatalok pedig menjenek el az országból amint csak tudnak. Ez most erősnek tűnhet, pedig így van. A fiataloknak kevés az új munkahely, a pályakezdés nehézkes, a többieknek pedig évről évre ledugnak a torkán tizenötféle új adót. Van aki nem tudja kifizetni, és van aki már egyszerűen nem akarja kifizetni az újabb adóterheket. Aki már bármilyen okból kikutatta a kiskapukat, az nem fog elgondolkodni azon, hogy "bakker, holnaptól többet adózok, hogy a közösségnek jobb legyen".
  Summa summarum, nem tartom helyesnek azt a taktikát, hogy a nem fizetők helyett fizessenek többet az egyébként is rendesen fizetők. Legyen szó akár szolgáltatóról, akár az államról. A NAV is egy igazán érdekes intézmény: elkapja a kishalakat, a nagyokat viszont képtelen, hiszen meg van kötve a kezük.”
 • 6. Primax 2012. június 17. 20:46
  „3. Mankapunka !
  "Közel 20 ezer cég végez főtevékenységként számviteli, könyvvizsgálói és adószakértői tevékenységet Magyarországon, és a szektorban foglalkoztatottak száma tavaly megh
  aladta a 45 500-et. A 2011-ben leadott beszámolók szerint 11 249 vállalkozás tudott nyereséget termelni, és az ágazatban tevékenykedők több mint harmada működött veszteségesen - közölte az MTI-vel a Gazdaság.hu." (Adó.hu 2012.03.29.)
  Vicces, ugye ?”
 • 5. Kukac40 2012. június 17. 09:07
  „4.ilaci Azoknak csökkent akik ezt elkövetik. A NAV miért nem tesz semmit? Persze hülye kérdés őket is ők fizetik, így vagy úgy.”
 • 4. ilaci 2012. június 16. 20:48
  „Az MSZP még ezek után is támadja a jelenlegi kormány adócsökkentő politikáját.
  Ők persze adót emelnének.”
 • 3. Mankapunka 2012. június 16. 15:25
  „Egy jó könyvelő csodákra képes. Ezért kell nagyban csinálni,akkor nincs akkora pofára esés,mert a büntit ki tudod az elcsalt pénzből fizetni,aztán vígan élsz. Ezért szeretem magyarisztánt.”
 • 2. Lobbo71 2012. június 16. 10:39
  „hehe08: a magyar akkor is csalna, ha csak 1 forintot spórolna vele, nem 365 milliárdot. Semmivel sem jobb nálunk az adófizetési morál, mint a görögöknél, csak véletlenül nem mi megyünk először csődbe, hanem ők.”
 • 1. hehe08 2012. június 16. 08:52
  „Ha a régióban nálunk lenne a legkedvezőbb adózás (és nem a legkedvezőtlenebb), akkor a mi országunk nem a csalók célországa lenne, hanem max tranzit.... és akkor az állam se bukna milliárdokat
  Csak valahogy a gyakorlati tapasztalat hiányzik a törvényhozóknál...... csak az adminisztráció növelése megy, mert azt hiszik, hogy azzal meg tudják fékezni a csalásokat.... akkor most elmondom...NEM!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntekre erősödött a forint árfolyama

Este fél kilenckor az eurót 292,70 forinton jegyezték a nemzetközi devizakereskedelemben. Tovább olvasom