Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

100 forinttal is drágulhat a kenyér

Csongrád megye - Egy kiló fehér kenyeret ma 300 forint körüli áron adnak az üzletekben, hacsak nem akciós. A dráguló liszt, valamint a hipergyenge forint miatt azonban 20–30 százalékos kenyérár-emelkedést jósolnak őszre a szakemberek.
– Az eddigi előrejelzések alapján 20–30 százalék közötti áremelés várható a sütőipari termékeknél – nyilatkozta lapunknak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. – Ez még nem biztos: a pékségek akkor tudnak majd végleges számokat mondani, amikor már látják, mennyibe kerül a liszt kilója.

Nemcsak a gyenge gabonatermés miatti drágább liszt miatt alakult így, hanem a 2 és fél éves mélypontjára esett euró–forint árfolyam miatt is.

A rossz termés és a gyenge forint miatt árat emelnek a pékek. Fotó: Karnok Csaba
A rossz termés és a gyenge forint miatt árat emelnek a pékek. Fotó: Karnok Csaba

– Sok olyan alapanyagot veszünk külföldről – vajat, margarint, cukrot, mazsolát –, amelyekről eurós megállapodások vannak. Ezek azt tartalmazzák, hogy egy bizonyos szintig nem drágítanak a beszállítók, de afelett már árat emelnek – tette hozzá az elnök.

A pékek 2010 óta nem emeltek árat, mindig csak ígérgették: hiába emelkedtek a költségeik, köztük főleg az üzemanyag ára, a hatalmas versenyben nem tudták érvényesíteni az érdekeiket. Septe szerint a kereskedőkkel már augusztus végén elkezdődhetnek a tárgyalások, az áremelést pedig ősszel érzékelhetik az emberek.

Nagy a szórás a megyében

Futó Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal földművelésügyi igazgatója szerint a kedvezőtlen időjárás és a rágcsálók okozta károk miatt búzából csak 3,9 tonna a megyei átlagtermés a 2013-as 4,7 tonnához képest. Nagy a szórás: ahol sok eső esett, például a Tiszához közel eső részeken, ott gyengébbek a hozamok. Például a Homokhátság a Szeged környékén leesett csapadéknak csak a harmadát kapta.

– Nagy valószínűséggel emelkedik a kenyér ára, de ennek a mértéke és az időpontja még bizonytalan – mondta Darabos Gábor, a kisteleki Darabos pékség tulajdonosa, a pékszövetség régiós elnöke. – A malmoktól általában egyik pillanatról a másikra kapunk jelzést, viszont nekünk éves szerződéseink vannak a boltokkal, közintézményekkel. Árat a multiknál 60 napon belül emelhetünk, csak a kisboltoknál léphetünk rövidebb idő alatt.

Darabos Gábor elmagyarázta, ma még azért is bizonytalan a helyzet, mert nincsenek végleges adatok az aratásról, nem tudni pontosan, mekkora a kenyérnek való gabona mennyisége, a jóból hány tonnát visznek ki az országból, és mekkora tartalékaink vannak tavalyról. Közel 5 millió tonna gabonát takarítottak be az országban, amelynek körülbelül a 30 százaléka, másfél ezer tonna a jó minőségű kenyérgabona. A malomiparnak ebből 1,2 millió tonnára van szüksége.

Egy kiló fehér kenyeret ma 300–310 forint körüli áron adnak az üzletekben. A magyarok közkedvelt kovászos kenyerének kilója 350–360 forint. Ki lehet számolni: 20 százalékos drágulásnál 60–70 forinttal, 30 százalékos áremelés esetén 100–110 forinttal fizethetünk többet a mindennapiért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom