Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

0,7 százalékos esés: mélybe zuhanhat a magyar gazdaság?

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP.
Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2012. első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a gyorsbecslést a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden.

A naptárhatás kiszűrésével 1,3, a szezonális és naptárhatástól megtisztított, azaz valamennyi egyedi tényezőtől megtisztított mutató szerint 1,5 százalékkal zsugorodott a hazai össztermék 2011. első negyedévéhez képest.

Az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Apró korrekciót hajtott végre a KSH a tavalyi negyedik negyedévi adatnál: az előző negyedévhez viszonyított adatot nullára módosította, a korábbi 0,3 százalékos növekedésről.

A magyar gazdaság első negyedévi teljesítménye elmaradt a várakozásoktól: a Napi Gazdaság konszenzusa szerint az elemzők éves alapon 0,4 százalékos, negyedéves összehasonlításban 0,5 százalékos csökkenést vártak, londoni elemzők viszont év/éves összehasonlításban stagnálásra számítottak.

A becslés, amely a GDP termelési oldalát méri fel, korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek - emlékeztet a KSH.

A nemzetgazdaság ágazatainak mintegy fele stagnált, az információ kommunikáció nemzetgazdasági teljesítménye növekedett, míg az építőiparé jelentősen visszaesett - áll a KSH közleményében.

Bedekovics István a KSH osztályvezetője újságírói kérdésre hozzátette azt is, hogy az ipar első háromhavi teljesítménye kisebb a bázisnál, a mezőgazdaság, -amelynél az első három hónap még nem jellemző - stagnált. Ráadásul az ipar 2010 első negyedévében még kétszámjegyű, tavaly pedig egyszámjegyű növekedést ért el, azaz a bázis magas volt.

A bruttó hazai termék 2011. negyedik negyedévében 1,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva, a múlt év egészében a GDP 1,7 százalékkal bővült.

Van ami növekedett

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint rendkívül kedvező adat a jövőre nézve, hogy márciusban a feldolgozóipari ágazatok új rendelésállománya 17,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A minisztérium a következő időszakra nézve különösen örvendetesnek tartja, hogy az új exportrendelések 21,2 százalékkal az összes rendelésállomány éves alapon 24,4 százalékkal bővült.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden közölt adatai szerint az ipari termelés 2012 márciusában 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A kismértékű visszaesésben - a bázishatáson túl - elsősorban a kisebb fűtésigény, valamint a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti kereslet csökkenése is szerepet játszott. Ezt csak némileg ellensúlyozta a járműgyártás termelésének bővülése.

A munkanaphatástól megtisztított index 0,6 százalékos növekedést mutat tavaly márciushoz képest, és ugyancsak 0,6 százalékos volt az ipari termelés növekedése az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan is kiigazított adatok szerint - hívja fel a figyelmet az NGM keddi közleményében.

A minisztérium emlékeztet arra, hogy a nemzetgazdasági ágak közül a feldolgozóipari termelés 0,9 százalékkal mérséklődött, az energiaipari output 7 százalékkal csökkent, a relatíve kisebb súlyú bányászat termelése azonban 7,7 százalékkal nőtt 2012 márciusában az előző év azonos időszakához képest.

A minisztérium elemzése kiemeli, hogy értékesítési oldalról 2012 márciusában 0,5 százalékkal emelkedett az ipari kivitel, amely a járműgyártási export 9,9 százalékos növekedésének, illetve a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártás kivitel 8 százalékos csökkenésének eredőjeként alakult ki.

A belföldi eladások 7,6 százalékkal csökkentek 2012 márciusában az egy évvel ezelőtti szinthez képest, a feldolgozóipar hazai értékesítése azonban csak 3,6 százalékos forgalomcsökkenést mutatott márciusban - írja az NGM.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. elemér 2012. június 17. 15:29
  „Mélybe zuhanhat a magyar gazdaság az újab adózásoktol.
  Fortune cookie, okossaban tennéd ha halgatsz, mert amit idáig tudtál azzal nem dicsekedhetsz. Az adósságokat pontositani kell, állami vagy privát, külföldi vagy otthoni. Kölcsönöket amit az állam a piacrol vesz fel vagy az IMF-töl azok állami adósságok külföldi pénzben. Az USA-nak ilyen nincs, mert saját pénzét használja és azt csinál amit akar. Ez a baj, mert elháboruzták a pénzt aztán ujat nyomtattak. Megtehették, mert az USA a leggazdagab ország a világon ma is. Azok amit a bankok financiroznak mint ingatlant külföldi tökével az a szerzödéstöl függ. Pont azért folyik most a vita, hogy a németek nem akarják az állami adósságokat financirozni. Bankokat segittik ha azokat ellenörizhetik és irányithassák. Tehát döntö szavuk lehet egy unios bankszövetségben. Németek nem vállalják az állami szociális financirozásokat. Az Orbán kormány azt szintén nem vállalja és még az alkotmányban is betették ezt. Ilyesmit bármikor változtathatnak vagy akár megszüntethetnek. Palament ezt elfogadta anélkül hogy megvitatták volna. Ezt mondom hogy az Europai normáktol eltértek. Ez volt a 2 év eredménye.
  Fortune cookie okossaban tennéd ha halgatsz, mert amit idáig tudtál azzal nem dicsekedhetsz. Az adósságokat pontositani kell, állami vagy privát, külföldi vagy otthoni. Kölcsönöket amit az állam a piacrol vesz fel vagy az IMF-töl azok állami adósságok külföldi pénzben. Az USA-nak ilyen nincs, mert saját pénzét használja és azt csinál amit akar. Ez a baj, mert elháboruzták a pénzt. Azok amit a bankok financiroznak mint ingatlant külföldi tökével az a szerzödéstöl függ. Pont azért folyik most a vita, hogy a németek nem akarják az állami adósságokat financirozni. Bankokat segittik ha azokat ellenörizhetik és irányithassák. Tehát döntö szavuk lehet egy unios bankszövetségben. Németek nem vállalják az állami szociális financirozásokat. Az Orbán kormány azt szintén nem vállalja és még az alkotmányban is betették ezt. Ilyesmit bármikor változtathatnak vagy akár megszüntethetnek. Palament ezt elfogadta anélkül hogy megvitatták volna. Ezt mondom hogy az Europai normáktol eltértek. Ez volt a 2 év eredménye.”
 • 38. fortuna54 2012. május 25. 17:06
  „33-mas.A kutyafáját,hogy én ezt idáig nem is sejtettem.Bevallom,nagyon szégyenlem magamat,de ugye a jó pap is holtáig tanul.”
 • 37. load 2012. május 16. 22:27
  „24.Patriot
  Mit gondolsz, nem kellene elolvasnod a cikket itt fönt?”
 • 36. Valaki 2012. május 16. 16:49
  „Bizony csökkent, de a gyurcsány-bajnai idején ez a szám -10 volt! Feledékenyek. :))))”
 • 35. kerteszb 2012. május 16. 11:23
  „Háháhá, bakancska helyett azért Patriot (24) csak megérkezett :)) Sajnállak, de induljon a beeeeeeekemenet!”
 • 34. bojtár 2012. május 16. 11:02
  „köszönjük fideszesek:
  http://index.hu/belfold/2012/05/15/nem_biztos_hogy_megalakul_az_oligarchabizottsag/”
 • 33. Primax 2012. május 16. 10:56
  „22. fortuna54 !
  " Most kinek az adóságát kell visszafizetni a kormánynak? " - kérdezed.
  1.)
  Nem a kormány fizeti vissza, hanem mi, a ZEMBEREK. A kormánynak nincsen pénze, honnan is lenne ? A - mindenkori - kormánynak arra van felhatalmazása, hogy az állam pénzeit kezelje.
  2.)
  Azokat az adósságokat kell - a szerződésekben vállalt kötelezettségeinknek megfelelően - törlesztenünk és/vagy visszafizetnünk, amelyeket a ZEMBEREK által megválasztott kormányok -jogkörüknél fogva - felvettek/felvehettek.”
 • 32. bojtár 2012. május 16. 10:49
  „no comment:
  Budai Gyula Izraelben fejleszti a kapcsolatokat, Simon Peresz is fogadja a gyarmat delegációját
  Egy mezőgazdasági kiállításra és egy öntözőberendezéseket gyártó kibucba látogatott el kedden Izraelben Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.
  A Tel-Avivban 18. alkalommal megrendezett Agritech nemzetközi mezőgazdasági kiállításon az államtitkár egyebek mellett olyan csepegtető öntözőberendezéseket tekintett meg, amelyek hatékonyabban juttatják el a vizet a növényekhez. A politikus ezután ellátogatott egy kibucba is, ahol hasonló berendezéseket gyártanak - tudta meg az MTI.
  Budai Gyula a későbbiekben szeretné meghívni Magyarországra az izraeli mezőgazdasági minisztert, valamint szakembereket annak érdekében, hogy segítségükkel a hazai gazdaságok is alkalmazhassák az öntözési technikát (és persze hogy felmérhessék, mennyi magyar földet lehetne még megvásárolni - a szerk.).
  A kormány.hu-ra hétfőn feltett tájékoztatás szerint a vidékfejlesztési tárca parlamenti államtitkára Orit Noked izraeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter meghívására utazott a szakkiállításra; a politikus az izraeli látogatás ideje alatt Fazekas Sándor minisztert képviseli.
  Ahogy a honlapon olvasható, az út célja a magyar-izraeli mezőgazdasági kapcsolatok fejlesztése, az együttműködési lehetőségek feltérképezése. Szerdán Budai Gyulát fogadja az izraeli mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter, és a magyar delegáció részt vesz a nagy felvásárló, Simon Peresz államelnök fogadásán is.
  (MTI nyomán)”
 • 31. bojtár 2012. május 16. 09:30
  „dübörög a gazdaság”
 • 30. onem 2012. május 16. 09:30
  „http://www.origo.hu/itthon/20120515-felnottek-akiket-az-otodikesek-is-lepipalnak-olvasasban-funkcionalis-analfabetak-illiteracio.html - azért szavazni ők is elmentek, így lett a 2/3!”
 • 29. onem 2012. május 16. 09:26
  „semmi gond, szíjj-ártó még mindig havi 2 milliót keres...”
 • 28. pozdorja 2012. május 16. 08:55
  „24. Patriot: HA öreganyám lottózott volna akkor lehet hogy most milliárdos lennék. Ne taglaljuk mi lenne ha....
  Nem értettek hozzá a szocik el lettek zavarva. A mostani kormány sem ért hozzá! Ezek is el lesznek zavarva.”
 • 27. voltbalos 2012. május 16. 08:26
  „Az első orbán kormány gazdasági teljesítménye a városi legenda kategóriája! A 2001-ig tartó növekedést egyértelműen a Bokros-csomag áthúzódó hatásai adták. Jól látható ez a már 2001-ben kimutatható GDP visszaesésben! Akkor sem véletlenül lettek leváltva. A gazdaságpolitika
  náluk akkor is a csókos-kör helyzetbehozásával és a mérhetetlen korrupcióval volt egyenlő. Jaaaa! Meg ugyanúgy a foci ,,támogatásával". Emlékszünk még a Torgyán és Szabadi -féle FTC támogatásra? A cégek megzsarolására, hogy mennyivel kell támogatni a megszabott csapatokat?
  (Meg is hálálták egyébként...Így lettek a drukkereik 2006-ban ,,szabadságharcosok"!) Aztán a Simicska-féle 1000 céget vegyenek egy nap alatt akcióra, a Josip Tot-Kaya Ibrahim ügyre? Az Ezüsthajóra? A mérhetetlenül cinikus: ,,Hülyének lenni állampolgári jog!"-ra? Na szóval nem kell a rizsa, meg a történelem átírása! A fidesz akkor IS egy nagy nulla volt! És ehhez még társult
  egyfajta ,,fíling"... (Ugyanaz, ami most egyébként!) A mérhetetlenül nagyképű, buta, bugris, semmirekellő, kivagyi paraszt érzését preferálták már akkor is. Még ma is képtelen vagyok felfogni, hogy a magyar ember emlékezete ennyire rövid legyen...

  Azért senki ne ijedjen meg! Határon túli szavazatok ide, helyi (nyugdíjas) támogatottság oda... A következő választást el fogják veszíteni. Elveszítik, mert mindig is létezett a valóban csendes többség... Ők azok, akikre most iszonyatos terhet tettek... Ha nem közvetlenül rájuk, akkor a gyermekeikre, a szüleikre, a testvérükre a barátaikra...Esetleg mindezek összességére!!! Soha nem tüntetnének, szinte soha nem hisztiznek. Csak dolgoznak lehajtott fejjel keményen. Csak túlélnek. De nem süketek, nem vakok és főleg nem hülyék. Talán egyetértettek egynémely döntéssel...talán. De tudják: hülyére vették őket, és ezt (lásd előző kormány) nem bocsájtják meg. Már a döntésüket is meghozták. Most próbálnak csendben túlélni, és várnak. Kivárják, amíg eljön az ő idejük.
  És akkor majd büntetnek.

  Nem, még mindig nem ,,VALAMIÉRT" szavaznak majd, hanem
  ,,VALAMI ELLEN"! (Ahhoz még hosszú idő kell, hogy egy átlagos magyar választó
  megkérdezze a választások előtt, hogy MIT? HOGYAN? MIBŐL?)

  Indíthat itt a fidesz százszámra ,,béketüntetéseket"... Fizetheti a lakájmédiát, bérkommentelők
  százait...Uralma alá hajthatja a közmédiát is. Nekünk tesz jót vele. Itt nagyon gyorsan eljön
  (eljött) az igazság pillanata. Már tudjuk kit érdemes nézni, hallgatni, olvasni. Nem hisznek nekem?
  Jó! Higgyenek a számoknak! Köztévé nézettsége? A szocikat köpködő Fábry nézettsége??? Kossuth
  rádió kiemelt műsorainak hallgatottsága?

  Jaaaj, de vicces lesz! ,,A haza" megint ellenzékbe kényszerül... (és remélem AZ a ,,haza"
  ott is marad mindörökre!)

  Végül is nem baj ám!!! Komolyan! Amíg ebben a kellemes kis langymeleg "szósz"-ban is jól érzitek magatokat, addig nem kezditek el normális kormányzással visszaszerezni az elvesztett szavazóbázist. Ámítsátok csak magatokat! Kell még sok-sok Békemenet, meg ,,idegenszívű"-zés, meg ,,labanc"-ozás!!! És kell még ugyanaz a pökhendi vigyor, ami majd ugyanúgy az arcotokra fagy, mint 2002-ben. :))) AMEN!”
 • 26. mendemonda 2012. május 16. 08:26
  „Patriot neked komoly gondok lehetnek az agyi vérellátásoddal, már gondolkodni sem tudsz!”
 • 25. @Gabben 2012. május 16. 06:55
  „legyen végre igenis államcsőd essünk a legnagyobb mélybe a nullánál is nullábra legalább f*snak tovább ettől ha ez megtörténik talán annál mélyebbre nem zuhanhatunk és utána talán mehetnénk felfele de ezekkel az emberekkel akik ott fent b**szák a gyöpöt velük kétlem hogy ez az ország bárhova eljuthat a csődön és a nullán kívül bárhova is.....”
 • 24. Patriot 2012. május 16. 06:20
  „Nem kell a mű pánik elvtársak!
  Tavalyi évet is végig rettegték és hazudták az IMF és az uniós szakértők, egyetemben a hazai szocialista válságokozókkal az eredmény mégis pozitív lett.
  Arról nem beszélve, ha a tehetségtelen szocialista banda maradt volna hatalmon már a görög forgatókönyv magyar változata lenne kis hazánkban.”
 • 23. Dwatson 2012. május 15. 22:19
  „A szakadék szélén álltunk,de kormány lépett egyet előre,de még mindig nem vette észre hogy rossz irányba,mert a gőg elvakítja.”
 • 22. fortuna54 2012. május 15. 21:13
  „Most kinek az adóságát kell visszafizetni a kormánynak?”
 • 21. zakarias3 2012. május 15. 21:13
  „Egyedűl a fidesz képes renbehozni az ország gazdaságát!Megszorítások nem lesznek!Adócsökkentést kell végrehajtani! Egymillió munkahelyet létesítünk!Állítsa már le a kormány a folyamatos üzemanyag áremelést!Csökkentse a kormány az üzemanyagok jövedéki adóját!Sorolhatnám még tovább!”
 • 20. Jandex 2012. május 15. 20:43
  „Ezek már fidess kozmetikázott adatok! Valaki tud egy országot mondani akivel jóban vagyunk? /Izrael nem ér!!! /
  Már régóta sok cég csak kivár /sajnos az enyém is!/ még egy jól eltalált adó és már el is húztak az országból, oxtjónapot!
  Lesz itt még olyan "jólét" mint keleten! / de majd a túrhabakkancs eltart bennünket az inflációmentes megtakarításaiból, "számításaim szerint" /mármint az ő számításai szerint!/:)))
  Thx. 2/3!”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nőtt az OTP csoport likviditási tartaléka

Nőtt az OTP csoport nettó likviditási tartaléka az idei első negyedévben. Tovább olvasom