Foci VB 2014 Brazília

2014.06.29. 12:26

Büntetőkkel jutott Costa Rica a legjobb nyolc közé

Ruiz okos gólja után a görögök az egyenlítésért harcoltak, ami a 91. percben össze is jött. A hosszabbítás sem döntött, jöttek a tizenegyesek.

Munkatársunktól

Costa Rica-Görögország 1-1 (0-0), tizenegyesekkel 5-3

Nyolcaddöntő, Recife, játékvezető: Ben Williams (ausztrál).

Costa Rica: Navas - Gamboa (Acosta), González, Duarte, Umana, Díaz - Tejeda (Cubero), Borges, Ruiz - Campbell, Bolanos (Brenes). Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto.

Görögország: Karnezisz - Toroszidisz, Manolasz, Papasztatopulosz, Holebasz - Maniatisz (Kacuranisz), Szamarisz (Mitroglu), Karagunisz, Hrisztodulopulosz - Szamarasz, Szalpingidisz (Gekasz). Szövetségi kapitány: Fernando Santos.

Sárga lap: Duarte (42.), Tejeda (48.), Granados (56.), Riuz (70.), Navas (90.), ill. Szamarisz (35.), Manolas (72.)
Piros lap: Duarte (66.)
Gólszerző: Ruiz (52.), ill. Papasztatopulosz

Büntetők: Az első pár mindkét tagja belőtte: Borges és Mitruglu is a hálóba talált. Ruiz is belövi. Hrisztodulopulosz sem hibázza el. Jön a harmadik kör: González büntetője is a hálóban. Holebaszé szintén. A negyedik körben Campbell bepasszolja a labdát a kapuba, Gekasz lövését viszont Navas kivédi. Az utolsó kör jön, ha Umana belövi, Costa Rica jut a legjobb nyolc közé. Umama pedig bevarrja a bal felsőbe.

Szünet: A görög szövetségi kapitányt beküldte az öltözőbe a játékvezető. De előtte még azért ki tudta jelölni az első öt rúgót. Navas és Karnezisz a legfontosabb figurák most, nekik kell(ene) hárítani a tizenegyeseket.

Foci vb 2014: Costa Rica - Görögország

120+2. perc: Ennyi volt a játék, jönnek a tizenegyesek.

120+1. perc: Mitroglu lövését védi Navas.

120. perc: Még két percig tart a hosszabbítás, ennyi a hosszabbítás hosszabbítása.

118. perc: Mitroglu cselezget, aztán ellövi nagyon rosszul.

113. perc: Kontráznak a görögök, öt a kettő ellen mehetnek, de Hrisztodulopulosz a kapust találja el.

110. perc: Gonzales próbálkozik egy ollózással, de a labda elmegy Karnezisz kapuja előtt.

107. perc: Gekasz kap indítást, a kimozduló Navas felszedi előle a labdát. A görög eltalálja Navas térdét, ezért ápilni kell a Costa Rica-i kapust.

106. perc: Megint Brenes jut lövéshez, a rövid felső fölé száll a bombája.

105. perc: Itt nincs hosszabbítás, letelt az első 15 perc.

104. perc: Most a túloldalon kell mentenie Kacuranisznak, Brenes veszélyeztetett.

100. perc: Kacuranisz lövését blokkolják. Szögletből is elég sokat végeznek el a görögök, komolyabb eredmény bélkül.

96. perc: Görög fölény, komolyabb helyzetig azonban nem jutnak el.

90+7. perc: A meccs rendes játékideje véget ért. Hosszabbítás következik.

90+3. perc: Megint felívelés, amit Mitroglu egyből kapura fejel. Navas elképesztően nagy bravúrt mutat be azzal, hogy a léc alá tartó labdát szögletre üti. Ápolni kell a kapust.

90+1. perc: Egyenlítést ért egy felívelés. Gekasz kapura fordul, lövését még védi Navas, Papasztatopulosz ismétlése azonban a földről a kapuba pattan. 1-1. A hosszabbítás 5 perc.

90. perc: Navas húzza a kirúgásnál az időt, ez is sárgát ér.

87. perc: Hrisztodulopulosz megveri a védőjét a szélen, a beadására Navas veti rá magát.

Foci vb 2014: Costa Rica - Görögország

86. perc: Costa Rica-i helyzet, Brenes beadását kifejelik a görögök, de röviden.

84. perc: A meccs utolsó cseréje: Brenes a pályán, Bolanos ül le a kispadra.

81. perc: Szabadrúgás ugyanonnan, ahonnan egy perce jött Karagunisz szabadrúgása. Holebasz íveli fel a labdát ezúttal, Manolasz fejel, de nem talál kaput.

80. perc: Borotvahab a helyén, jöhet a szabadrúgás, amelyre hosszasan készült Karagunisz: szinte kirúgja a stadionból.

78. perc: Mindkét csapat cserél: Gamboát Acosta váltja Costa Ricánál, Maniatisz-Kacuranisz csere a görög csapatban.

72. perc: Manolas hátulról beleszáll Campbellbe, örülhet, hogy megússza sárgával.

71. perc: Nagyon nyomnak a görögök. Navas ment hatalmasat egy beívelés után.

70. perc: Ruiz kap sárgát, mert elrúgja a labdát.

69. perc: Gekasz érkezik Szalpingidisz helyett a pályára.

66. perc: Tejeda helyére Cubero jön. Még ebben a percben megfogyatkozik Costa Rica: Duarte rúgja el Holebasz lábát, így megkapja a második sárgát érő piros lapot.

58. perc: Mitroglu váltja Szamariszt.

56. perc: A kispadon ülő Granados valamit mondott vagy tett, ezért sárgát kap Williamstől, a meccs ausztrál játékvezetőjétől.

54. perc: Bolanos lövésébe vetődik bele Toroszidisz.

52. perc: Pontatlanok a görögök, labdát veszítenek, pontosan passzolgatnak viszont a Costa Rica-iak, Ruiz takarásból, 17 méterről a hosszú alsóba belsőzi a labdát. 1-0

48. perc: Tejeda rúg oda keményen Karagunisznak, sárgát kap a Costa Rica-i.

46. perc: Csere nincs, így megyünk tovább.

Foci vb 2014: Costa Rica - Görögország


45+2. perc: Vége az első félidőnek. Mindkét csapat játéka meglepetés: Costa Rica tanácstalanul és pontatlanul játszik, nem úgy, mint a csoportmeccseken. A görögök pedig támadnak, ívelnek és kapura lőnek - már-már tetszetős akcióik vannak - nem úgy, mint a csoportmeccseken. Gól még nincs.

42. perc: Duartét megelőzi Hrisztodulopulosz a kaputól 25 méterre, így a görög egyedül mehetne kapura, a hibázó Costa Rica-i viszont lerántja. Sárgát kap Duarte. A szabadrúgást Karagunzs lágyan beíveli, Navasnak ez csemege.

37. perc: Szalpingidisz kap remek keresztlabdát az ötös sarkán, és egyből lő, Navas térddel még bele tud érni, így lesz szöglet.

35. perc: Szamarisz kap sárgát.

32. perc: Szamarisz próbálkozik, pontatlanul.

28. perc: Karagunisz lő 25-ről, nem tudja meglepni Navast.

22. perc: Campbellt üti el Karagunisz a tizenhatos vonalán, az alapvonaltól fél méterre. A szabadrúgás senkinek sem jó.

14. perc: Egy ideje a meddő mezőnyjátékon kívül nincs sok esemény a pályán.

8. perc: Görög labdavesztés, egy gyors passz, és Bolanos már lőhet is 14-ről, ám a kapu fölé bombázza.

4. perc: Gamboa lövi el a labdát messziről, de nem találja el jól, keresztben elmegy a próbálkozása a Costa Rica-i kapu előtt.

2. perc: Hrisztodulopulosz lő nem sokkal kapu fölé.

1. perc: Costa mRica kezdi a találkozót.

Foci vb 2014: Costa Rica - Görögország

Előzmények:
A brazíliai labdarúgó-világbajnokság meglepetéscsapata, a Costa Rica-i válogatott vagy az eddig nagyot küzdő görög együttes sporttörténelmet ír a torna vasárnap esti nyolcaddöntős összecsapásán.

A két csapat ugyanis eddig még soha nem szerepelt vb-n a legjobb nyolc között, találkozójuk győztese azonban most bejut a negyeddöntőbe.

Costa Rica az egyik legerősebb - Uruguayt, Olaszországot és Angliát is felvonultató - csoportot megnyerve került be a legjobb 16 közé, ráadásul előbbi két gárdát legyőzte, az angolokkal pedig biztos csoportelsőségének tudatában játszott gól nélküli döntetlent az utolsó fordulóban.

A közép-amerikai együttes eddigi ellenfelei mind előkelőbb helyen szerepelnek a nemzetközi szövetség világranglistáján, mint a görögök, akik a 12. helyen állnak a rangsorban. Costa Rica a 28. a listán, a tornán eddig mutatott teljesítménye alapján mégis esélyesebbnek számít európai riválisánál.

"Mi voltunk Hamupipőke, most pedig favoritként tartanak minket számon, ez pedig azt jelenti, hogy kivívtuk magunknak a tiszteletet" - nyilatkozta Michael Umana, a Costa Rica-i válogatott hátvédje.

Adrian Gutierrez, a nemzeti együttes sportigazgatója úgy véli, néhány fejezet még hátravan a csapat vb-meneteléséből: "Amit tettünk, az a történelem része, s tudjuk, hogy a teljesítményünknek van határa, eddig azonban ezt még nem értük el".

Costa Rica a vb-k történetében másodszor, 1990 óta először jutott túl a csoportkörön, Jorge Luis Pinto szövetségi kapitány pedig ha előzetesen választhatott volna, vélhetően épp a görögökre tette volna a voksát a 15 lehetséges nyolcaddöntős ellenfél közül.

A dél-európai csapatnál úgy tűnik, elfogadták, hogy nem őket tartják a meccs esélyesének, ugyanakkor úgy tartják, szerencsés a sorsolásuk.
"Ezen a szinten minden riválisunkra úgy tekintenek, hogy jobb nálunk" - mondta a görögök középpályása, Lazarosz Hrisztodulopulosz, de hozzátette, ő maga biztosan Costa Ricát választotta volna ellenfélnek.
"De amit eddig tettek, az valóban egy csoda." - hangsúlyozta.

A görögök nagy küzdelemben és némi szerencsével jutottak tovább a C csoport második helyezettjeként. Első góljaikat az utolsó csoportmérkőzésükön szerezték, s Jorgosz Szamarasz hosszabbításban értékesített büntetőjével nyertek Elefántcsontpart ellen, kiejtve ezzel az afrikaiakat.

"Minden meccsen ugyanazt a taktikát követjük: szilárd védekezés, az ellenfél játékának lassítása, s közben veszélyes támadások vezetése" - nyilatkozta Fernando Santos, a 2004-ben nagy meglepetésre Európa-bajnok görög válogatott jelenlegi, portugál szövetségi kapitánya, aki úgy véli: hiba, hogy a nézők minden csapattól azt várják, hogy úgy játsszon, mint a brazilok vagy az FC Barcelona.

"Ezeknek az együtteseknek megvan a karaktere ehhez, mi viszont a görögök vagyunk." - fogalmazott.

A két csapat Recifében, a Pernambuco Arénában csap össze vasárnap 22 órától - ott, ahol Costa Rica a csoportkörben 1-0-ra verte az olaszokat. A győztes a Hollandia-Mexikó mérkőzés továbbjutójával találkozik majd a negyeddöntőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!