Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Vállalkozók, akik éltek a lehetőséggel

"Tökéletesen tisztában vagyok az európai uniós jogaimmal, amit elsősorban külföldi vásárlásoknál használok ki."
Bogisich Ferenc, gépipari beszállító, a QP Zrt. tulajdonosa: – A rendszerváltás előtti években a gazdaság gépipari szereplőinek a helyzete megváltozott, a cégek elveszítették megrendeléseik jelentős részét. A külföldi multinacionális cégek megjelenése változást hozott, mert rövid időn belül számoltak és számítottak a gépipar korábbi szereplőire, így a QP Zrt.-re is, ami 1993-ban alakult.

Bogisich Ferenc
Bogisich Ferenc

A mi cégünk is lehetőséghez jutott, hogy megismerje és megtanulja azt a műszaki kultúrát, ami elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a nyugat-európai piacon eredményesek legyünk. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk nagyban megkönnyítette a gépipari beszállítóknak is a piacra jutását. Lehetőségük lett, hogy a nyugat-európai technológiát alkalmazzák és ami a gazdaság szereplőinek a legfontosabb, ehhez jelentős pénzügyi források, támogatások is rendelkezésre állnak, amik az erre érdemes cégeknek folyamatos fejlesztési lehetőséget biztosítottak és biztosítanak a jövőben is.


Vajda Péter
Vajda Péter
Vajda Péter, a Pedró Pékség tulajdonosa: – Pékségünk 2003-ban indult családi összefogással és két alkalmazottal. Ma már több mint száz alkalmazottunk és tizenegy pékáruboltunk van. Az unióhoz való csatlakozásunk egyik fő előnye, hogy számunkra is elérhetőek lettek az innovációs lehetőségek, hozzájuthatunk gépekhez, technológiához, alapanyagokhoz, jó ötletekhez. Már az első gépeinket is pályázati forrásból tudtuk beszerezni és folyamatosan keressük a lehetőségeket. Most is egy pályázati megvalósításban vagyunk benne, bővítjük a téti telephelyet új technológiával és folyamatosan képezzük dolgozóinkat. Az osztrák, francia, német pékségek megjelenése a magyar vállalkozásokat is magukkal húzták. Az unióból érkező pályázati forrásokkal azt szeretnénk elérni, hogy elérjük a nyugat-európai pékségek színvonalát. A fogyasztói szokásokban is érezhető a változás, ma már az egészséges, reformanyagokkal készült termékeink ugyanolyan keresettek, mint a hagyományos pékáruk.

Kínál János, a Patio étterem tulajdonosa: – Tökéletesen tisztában vagyok az európai uniós jogaimmal, amit elsősorban külföldi vásárlásoknál használok ki. Hetente legalább egyszer a bécsi nagybani piacon szerezzük be az alapanyagokat, amik nemcsak olcsóbbak, mint Magyarországon, de jó minőségűek. A vállalkozásom rendelkezik EU-számmal, így regisztrált vásárlóként ugyanolyan vevőként kezelnek minket, mint a helyi vállalkozókat. A jó kapcsolat ma már úgy működik, hogy telefonon megrendeljük az árut, azt félreteszik. Mint minden üzleti kapcsolatban, itt is a korrektség az első, ha ez megvan, ugyanolyan jogokkal vásárolhatunk, mint bárki. Cukrászatunk egyik specialitásai és arculatunk meghatározói az eperrel készített édességek, azért is kedvelik a vendégek, mert mindig friss gyümölcsből készül. Az epret a Grossmarkthalléből szerezzük be, a többi zöldséggel és gyümölccsel együtt. Mint vállalkozó, élvezem az uniós lehetőségeket és számomra egyértelmű, hogy előnyünkre vált a csatlakozás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szociális biztonság

Társadalombiztosítási járulékot egy adott időszakon belül csakis egyetlen országban kell fizetni. Tovább olvasom