Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Három nap a saját érdekünkben - Beszélgetés Őry Csaba EP-képviselővel

Őry Csaba EP- (Európai Parlament) képviselő szerint az EU vezetése eltávolodott az emberektől. Ennek egyik következménye, hogy most olyan rendezvényeket szerveznek, ahol a polgárok el tudják mondani gondolataikat a politikusoknak.
Őry Csaba
Őry Csaba
– Az uniós polgárok számára nagyon sok lehetőség nyílik arra, hogy a jogaikat érvényesítsék. Bár meglehet ezeket nem ismerik. Vannak intézményes eszközök, és itt vagyunk mi is, az EP-képviselők, hogy segítsünk. Rendszeresen szervezünk találkozókat, parlamenti meghallgatásokat, sőt, látogatókat hozunk az Európai Parlamentbe Magyarországról.

– Magyarországról az átlagpolgár is tud lobbizni a saját érdekében?

– Igazán hatékonyan még nem. Pedig csak meg kellene ismernie a lehetőségeket. Például az egyik legfontosabb, hogy közvetlenül is fordulhatnak az EU különböző szerveihez, hiszen a magyar is hivatalos nyelv, így azt is használhatják. Ha valaki három napot rászán, hogy az internet segítségével megismerje a jogait az EU-ban, kiképzett lobbistája lehet a saját ügyének. Energiát kell áldozni erre.

– Lehet lobbizni az uniónál?

– Az unió parlamentje körül több száz nagyon erős lobbiszervezet működik. Ők erre szakosodtak és általában cégeket képviselnek. Ők tudják, hogy nem a plenáris ülésen dőlnek el a dolgok, az csak a színpad. Az átlagpolgár velük nyilván nem versenyezhet, ám jogai, mint uniós polgárnak, az övékénél erősebbek. Erről fog szólni majd a 2014-es európai parlamenti választás is. Ám az szükséges, hogy megismerjék a lehetőségeket, mire van joguk. Ehhez nyújthat segítséget az internet, vagy az olyan konferenciák is, melyeket Győrben is megrendeznek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

23 nyelven

Az uniós polgárok panaszt tehetnek az ombudsmannál. Tovább olvasom