Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

EU Direct Pont - Előretolt helyőrségek

Győr-Moson-Sopron megyében 2000-ben alakult meg az európai információs pont, amelyet azóta is a megyei önkormányzat működtet az Európai Bizottság társfinanszírozásával.
A Europe Direct elérhetősége

Győr, Városház tér 3. (gyms@europedirect.hu)

36 (96) 522-210

H-cs: 8–15, p: 8–13 óráig.

www.gymsmo.hu

A „Europe Direct Tájékoztató Központ – Győr-Moson-Sopron megye" – az Európai Bizottság közel 500 irodából álló nemzetközi információs hálózatának tagja – évek óta folytatja EU-kommunikációs tevékenységét az egész megyében. Dr. Lakatosné dr. Novák Éva irodavezető-helyettes segítségével bepillanthatunk a munkájukba.

– Miben tudnak segíteni az önökhöz fordulóknak?

– A Europe Direct irodák az Európai Unió „előretolt helyőrségei". Itt bárki ingyenesen tájékozódhat az uniós polgársághoz kapcsolódó lehetőségekről. Az irodák alapvető feladata például a közvélemény tájékoztatása hazánk európai uniós tagságáról, az EU szakpolitikáiról, a bővítési folyamat aktuális kérdéseiről. Magánemberek, civil szervezetek, vállalkozók, diákok, oktatók, döntéshozók, újságírók, munkavállalók és utazók számára társadalmi, gazdasági, oktatási és kulturális kérdésekben igyekszünk segítséget nyújtani, továbbá az utazással, külföldi tanulással, szakmai gyakorlattal kapcsolatos kérdésekben is adunk felvilágosítást.

– Hogyan lehet kapcsolatba kerülni az iroda munkatársaival?

– Az iroda a személyes és online ügyfélszolgálati munka mellett számos programot – szakmai konferenciákat, információs napokat, képzéseket, fórumokat, EU-tanórákat, versenyeket – kínál az érdeklődők számára. A nehezebben elérhető célcsoportok megszólítása érdekében az iroda kitelepül forgalmas belvárosi helyszínekre, fesztiválokra vagy más rendezvényekre, ahol az emberek fel tudják tenni az őket érintő, érdeklő kérdéseket, illetve ingyenes információs anyagokhoz juthatnak hozzá.

– Vannak jellemző, általánosítható megkeresések?

– Az irodánkat megkeresők között nagy számban vannak egyetemi/főiskolai hallgatók, akik évfolyamdolgozatukhoz, szakdolgozatukhoz kérnek segítséget, háttéranyagot. Az őszi és a tavaszi időszakban sokan érdeklődnek külföldi tanulással, szakmai gyakorlattal összefüggésben például a pályázati lehetőségekről. Gyakran keresnek minket külföldi munkavállalással kapcsolatban is. Gyanítom, hogy a közeljövőben több megkeresést kapunk majd a 2014-es európai parlamenti választásokkal kapcsolatban is.

– Mennyire tájékozottak az emberek az EU-s jogaikról?

– Az uniós polgársággal járó jogok egy részét már az integráció kezdetén garantálták a szerződések, de az uniós polgárság fogalmát csak a Maastrichti Szerződés vezette be 1993-ban. Az uniós polgárság nem helyettesíti és nem váltja ki a nemzeti állampolgárságot. Mindenki, aki valamely uniós tagállam állampolgára, egyben uniós polgár is. Az uniós tagországok állampolgárai közül sokan nem tudnak eleget arról, milyen uniós jogok illetik meg őket, az ismeretek hiányában pedig nem tudnak hatékonyan érvényt szerezni jogaiknak. Egy 2010-ben elvégzett felmérés során a megkérdezetteknek mindössze 43%-a volt tisztában „az Európai Unió polgára" kifejezés jelentésével. A válaszadók közel fele ítélte úgy, hogy nem tud eleget az őt megillető jogokról. Az EU által létrehozott „Európa a polgárokért" program a jogok jobb megismerését és az európai identitástudat erősödését hivatott elősegíteni az uniós polgárok körében. Megyénkben is változó az emberek tájékozottsága az őket megillető jogokkal kapcsolatban, ezért irodánk arra törekszik, hogy minden korcsoportnak kínáljon programot, ami közelebb viheti a résztvevőket jogaik alaposabb megismeréséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az EU-nak több demokráciára van szüksége

„Európa demokratikus, de a jövőben még demokratikusabbá kell válnia, ha új hatásköröket… Tovább olvasom