Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Történelem érettségi megoldások a kisalfold.hu-n! - videó, fotók

A 2013-as történelmi írásbeli érettségi vizsga megoldásait Németh Tibor, a győri Kazinczy gimnázium igazgatójának segítségével mutatjuk be.

14.06  A történelem írásbeli érettségi megoldások képekben és videón


Videók: Cseh RóbertTörténelem érettségi megoldások 2013

"Akárcsak az idei magyar és matematika írásbelik esetében, a történelem érettségi is nehezebb volt, mint az utóbbi években.

Mind a kettesért, mind az ötösért jobban meg kellett dolgozniuk a diákokban, mint tavaly.

Úgy gondolom, a nehézségi szint emelése az összes tantárgy esetében nem írható a véletlen számlájára" - értékelte röviden a történelem írásbeli érettségi feladatsort Németh Tibor, a győri Kazinczy gimnázium igazgatója, történelem szakos tanár.

A győri tanár véleményét alátámasztják az Eduline.hu olvasható szaktanári álláspontok is.

"Több tárgyi tudás kellett az idei középszintű töriérettségi megoldásához, mint az elmúlt években, az írásbeli első részében pedig több kétesélyes feladat is volt" - olvasható az oktatási portálon.

A határon túli magyarok, az alkotmányosság, a demokrácia gyakorlásának formái, az Európai Unió működése és a nyilas mozgalom témaköre - arról, hogy utóbbi témának helye van-e a történelem érettségin, erősen vitára érdemes, ráadásul a nyilasokkal kapcsolatos egyik kérdés megfogalmazása pontatlan is volt - egyaránt szerepelt a középszintű feladatsor első részében, de a dualizmus koráról és a mohácsi vészről is kaptak kérdést a vizsgázók.

A középkori gazdaság, az ENSZ működése, honfoglalás, a magyarországi reformáció, Széchenyi programja - többek közt ezek a témák is szerepeltek a középszintű töriérettségi második, esszéfeladatokból álló részében.

Az esszé feladatoknál kérdés, hogy a mankót nyújtó források mellett mennyire mertek belevágni a 20. századi témákba a diákok - utóbbi korszakra köztudottan alig jut idő a középiskola utolsó évében.  

8.54

A 2012-es és 2011-es történelmi írásbeli érettségi megoldásait egy kattintás, s megtekinthetik Olvasóink. 

8.12

Kedd reggel a történelem írásbeli tételsorok megoldásával folytatják a vizsgákat az érettségiző diákok, e tárgyból középszinten 1296 helyszínen 79 781-en, emelt szinten 113 helyszínen 5753-an tesznek érettségi vizsgát.

A történelem középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a 19. és a 20. század történelme adja.

A vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. Az írásbeli vizsga két feladatsorból áll (egyszerű, rövid választ igénylő, illetve szöveges - kifejtendő - feladatok megoldása). A vizsgázó először az I. feladatlapot oldja meg. A vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután következhet a II. feladatlap kiosztása és megoldása.

A feladatok megoszlása a középszintű vizsgához hasonló.
A II. részhez vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

Történelem vizsgatárgyból középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

Korábban

Mielőtt jönnek a tételek és a megoldások, egy kis kedvcsináló:


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: rendben lezajlottak a történelem írásbelik

A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az idei középszintű feladatsor a korábbiaknál… Tovább olvasom