Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Történelem érettségi feladatok megoldásai 2012 - fotókon, videón

A történelmi középszintű írásbeli érettségi megoldásait Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója mutatta be. A feladatok között szerepeltek viccek a Rákosi- és a Kádár-korból is.


13 óra 8 perc - Videón a középszintű történelem érettségi megoldásai

"Az idei történelem érettségi hasonló a korábbi évek feladatlapjaihoz; sem nehézségben, sem tematikában nem látok különösebb eltérést.

A történelem érettségi abszolválása nem okozhat gondot a kevésbé szorgalmas diákoknak sem: elégséges, közepes szintre mindenkinek illik megoldani a 28 oldalas feladatlapot" - értékelte az idei középszintű történelem érettségi Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója.


Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója - fotó: Cseh Róbert.
Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium igazgatója - fotó: Cseh Róbert.


A történelem középszintű írásbelit lapozgatva feltűnő, hogy számos feladat gazdaságtörténeti kérdéseket vet fel.

Az esszék többségéhez kapnak "mankót" egy-egy forrás megjelölésével az érettségizők, de arra is akad több példa, hogy a téma kifejtéséhez használhatják a középiskolai történelmi atlaszt.

Az idei feladatsorban néhány Rákosi- és Kádár-korból származó vicc is bekerült, egyet szó szerint idézünk:

"- Hányféle sör van Magyarországon? - Háromféle: világos sör, barna sör és munkásőr."

Videók Cseh Róbert.
Kattintson a nagyobb képért! Megoldások forrása: Délmagyar.hu.
Kattintson a nagyobb képért! Megoldások forrása: Délmagyar.hu.Korábban

Rendben  megkezdődtek a történelem írásbeli érettségi vizsgák szerda reggel  országszerte a középiskolákban. Pósfai Péter, az Oktatási Hivatal  (OH) közoktatási elnökhelyettese az MTI-t arról tájékoztatta, hogy  sem a hivatalhoz, sem a kormányhivatalokhoz nem érkezett jelzés  problémáról.  

Az oktatási államtitkárság korábbi közlése szerint  középszinten 1291 helyszínen 82.814 diák, emelt szinten 124  helyszínen 6897 vizsgázó ad számot tudásáról.  

Történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz,  orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten  angol, francia, horvát, német, spanyol, szerb és szlovák nyelven is  tesznek érettségi vizsgát.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart és két  feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok,  valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó  a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes  feladatok között, és azok megoldásának a sorrendjét is  meghatározhatja.  

Az írásbeli feladatsort 60 százalékban a magyar, 40 százalékban  pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az  összes feladat mintegy felét a XIX. és a XX. század történelme adja.   

A történelem emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. Két  feladatsorból áll: egyszerű, rövid választ igénylő feladatokból, és  szöveges - kifejtendő - feladatokból. A vizsgázó először az I.  feladatlapot oldja meg, majd a dolgozatokat a 90 perc leteltével a  felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.   

Az írásbeli feladatsort itt is 60 százalékban a magyar, 40  százalékban az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok  alkotják. Az összes feladat mintegy felét a XIX. és XX. század  történelme adja.   

Közép- és emelt szinten is szükséges segédeszköz  vizsgázónként a középiskolai történelmi atlasz, erről a diák  gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány  helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény  ad.  

Hivatalos tájékoztatás a tételsorokról kora délután várható, a  vizsgák vége után.

Olvasóink írták

 • 4. sharapova2008 2012. május 10. 09:49
  „Ide Orbán-viccet is kellett volna tenni,van belőle bőven!
  - Nagyon fél az Orbán anyuka a baromfi influenzától!
  - Miért éppen attól?
  - Mert a fia is nagy barom(fi)!
  Egyébként nem tudom ki volt miniszteriális barom,aki a történelem tételek közé vicceket tett:ketrecbe kéne zárni!”
 • 3. fefe1212 2012. május 10. 08:23
  „Egyetértek Mankapunával, azzal a kiegészítéssel, hogy amíg Hitlert nem illik bájos viccként kezelni, addig az annál sokkal rosszabb, sokkal több emberáldozatot szedő Sztálini rendszert sem szabadna. Ez így eléggé súlyos!!”
 • 2. AntiFricc 2012. május 09. 17:14
  „Nevetségesen könnyű a mostani érettségi. Ehhez ált. isk. tudás is elég. A ketteshez mindenképp.”
 • 1. Mankapunka 2012. május 09. 14:13
  „Rákosi meg a Kádár időszakból azért még nem csinálnék még viccet ,mert vannak még pár 100 000 ember,aki élt akkor.

  Kezd komolytalanba átmenni az érettségi,aztán meg csodálkozunk,hogy egyre ostobább a nép.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matek érettségi megoldások 2012 - képeken és videón

Figyelem, érettségizők: a matek középszintű írásbeli vizsga helyes megoldásait a győri Révai-gimnázium igazgatója, Horváth Péter mutatja meg nektek. Tovább olvasom