Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Történelem érettségi 2010 - megoldások videón itt

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatait Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója mutatta be. Megoldások a kisalfold.hu-n.
11 óra 02 perc – "A szerdai történelem érettségit jól megoldható, nem túl nehéz feladatlapnak tartom"

A 2010-es történelem érettségi feladatokon ismételten domináltak a szövegértelmezési, diagramm-olvasási feladatok, s akadt több társadalom történeti és gazdasági feladvány is.


Itt nézhetitek meg, olvashatják el a 2010-es történelem érettségi megoldásait! 


Ahogy Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója – s egyben történelem szakos tanára – fogalmazott a kisalfold.hu-nak: "a történelem oktatása feladata ma már egyértelműen az, hogy a felnövekvő generációk átlássák a világ történéseit, dolgait, s ezt segítik az új típusú történelem érettségi feladatok".A 32 oldalas feladatlapon első körben 12 feladatot kaptak a történelemből érettségizők, majd egy egyetemes és két magyar történelemmel kapcsolatos esszékérdést kellett kifejteniük.

Az egyetemes esszékérdésnél a görög hitvilágról és a nők helyzetéről értekezhettek a diákok – a Kazinczyban a végzősök többsége a görög hitvilágot választotta –, míg magyar történelemből többek közt Hunyadi János harcairól, az 1848/49-es szabadságharcról és a rendszerváltás koráról is bemutathatták tudásukat a maturálók.

"A keddi matematika vizsga a kétszintű érettségik bevezetése óta minden bizonnyal a legnehezebb középszintű feladatsor volt, de a szerdai történelem érettségit jól megoldható, nem túl nehéz feladatlapnak tartom" – értékelt végszóra Németh Tibor, a Kazinczy Ferenc Gimnázium igazgatója.

Korábban

Rendben megkezdődtek az írásbeli történelem vizsgák reggel 8 órakor.

Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint történelemből középszinten 1.250 helyszínen 87.753 vizsgázó, emelt szinten 91 helyszínen 5.366 vizsgázó tesz érettségi vizsgát.

Történelemből ezen kívül középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát. A történelem tárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart.

Két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az emelt szintű írásbeli 240 perces és szintén két feladatsorból áll.

A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot. Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják.

Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a diák gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.


Olvasóink írták

 • 9. dodek90 2010. május 06. 16:13
  „hát látod... de azóta nyugdíjba ment és waze visszasírták!!!! ezt mondjuk nem hittem volna!!”
 • 8. Mankapunka 2010. május 05. 22:44
  „Akkor jól beszivatott titeket.”
 • 7. dodek90 2010. május 05. 20:00
  „nekünk bezzeg a drága tancsinéni az összes politikust megtanította 2009-ig!! röpdolgozatban még Obama is bent volt! tavaly érettségiztemén is... :D”
 • 6. Mankapunka 2010. május 05. 13:31
  „Akkor ti jó iskolába jártatok.

  Nálunk nagy volt a kuss a nagy "szocializmusról".”
 • 5. Sissy0101 2010. május 05. 13:27
  „Manka én tavaly érettségiztem, és az ikertornyok összedőlését még megtanította a tanárom :) :D”
 • 4. Pano 2010. május 05. 13:01
  „*Manka, bocsánat. Nem tudom merre jártak a szemeim :D”
 • 3. Pano 2010. május 05. 13:01
  „Manu: Hát, én 5 éve érettségiztem, akkor 1994-ig vettük történelemből az anyagot. Azt viszont ki kell mondani, hogy nem kapott a 90-es évek olyan nagy hangsúlyt, mint a többi. Amolyan érintőleges tananyag volt az év vége felé, még érettségi előtt.”
 • 2. Mankapunka 2010. május 05. 12:17
  „Nekünk régen a történelmet 1956-ig tanították.

  Megnézném,a mai világban meddig tanítják.”
 • 1. Mankapunka 2010. május 05. 11:24
  „délmagyaron fent van matek feladatlapok megoldásai.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol érettségi megoldás 2009: how do you do?

Ma megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angol nyelven írásbeliznek közép- és… Tovább olvasom