Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Történelem érettségi 2009 megoldás: Mátyás és az erdőirtás

A kisalfold.hu által megkérdezett jedlikes és hildes diákok szerint a kettest és hármast nem nehéz megszerezni a töri érettségin, de a jobb jegyet azért itt sem adják ingyen. Az Oktatási Hivatal közlése szerint egy intézményben próbálkoztak bombariadóval. Videóval.


12 óra 52 perc - Vizsga a múltból 

A történelem érettségi 32 oldalas feladatlapból állt, de ez persze nem azt jelenti, hogy mind az összes oldalt ki kell tölteniük a diákoknak.Jedlikes és hildes végzősök a töri érettségiről, s kis mustra a feladatlapból. Videó: Cseh Róbert.


A feladatokat és a megoldásokat ezen az oldalon érhetik el >>
Mint a Legyen Ön is Milliomosban!


Az utolsó oldalakon szereplő, esszéjellegű feladat közül ugyanis két rövidebbet és egy hosszabbat kötelező a végzősöknek választaniuk. Az is feltétel, hogy a választott feladat közül kettő legalább a magyar történelemmel legyen kapcsolatos, vagyis csupán egy foglalkozhat a nagyvilág múltjával.

Érdekesség, hogy a töri feladatok között több feleletválasztós is akadt. Magyarán a diákok kicsit úgy érezhették magukat mintha Vágó Pista bácsival játszottak volna a Legyen Ön is Milliomosban: négy-öt válasz közül kellett a jót meg- vagy kitalálniuk.

Iordanestől a Ford-mérnökéig 

A napjainkban zajló történelem érettségiknél az is szembetűnő, mennyire sok forrást kell értelmezniük a maturálóknak. A teljesség igénye nélkül a mai érettségin szerepelt Iordanes Getica című művéből részlet, IV. Béla kori oklevél, Mária Terézia Ratio Educationisa 1777-ből, vagy a Ford-mérnökének, Charles Sorensennek visszaemlékezése az 1910-es évtizedből.

A forrás kapcsán átlagosan 4-5 kérdésre kell válaszolni. Ezek közül körülbelül kettőt ki lehet "csemegézni" a szövegből. Azok a diákok, akik ha csak bulvárlapot olvasnak hébe-hóba, mindezt könnyűszerrel megoldják.

Töri kérdés (?): melyik jelenség az erdőirtás következménye?

Ennél a feladattípusnál az utolsó 2-3 kérdéshez azonban már szükség van komoly szaktudásra is. Sőt, több olyan kérdést is láttak a kisalfold.hu munkatársai, ahol nem csupán a helyes évszámot kellett ismerni, hanem kicsit még számolni is kellett a pontért. (Kismatek a nagytöri teszten.)

Az összetettség, sokoldalúság más feladatoknál is előbukkant: például volt olyan kérdés, miszerint "melyik jelenség az erdőirtás következménye?"

A lehetséges válaszok: a. talajerózió, b. humuszképződés, c. lerakódás, d. eutrofizáció. Aki nem tudná, utóbbi az élővizekben a hígulást jelenti...

A négyeshez, ötöshöz azért kevés a tájékozottság

No most, ezért a feladatért, pontosabban oldalért – kizárólag erősen földrajzba hajló kérdések kaptak helyet itt – kicsit "szívhatták a fogukat" a diákok, elvégre mégiscsak történelem érettségire érkeztek ma.

A kisalfold.hu által faggatott hildes és jedlikes végzősök szerint "nem volt megoldhatatlan a feladatsor". A kettesért és a hármasért senkinek sem kellett agyontanulnia magát – ide elég volt egy kis logika, értelem és tájékozottság.

Igaz, a négyesért, ötösért azért kellett bújni a törikönyvet – ezt még napjaink érettségijénél sem lehet megúszni.

11 óra 12 perc - Bombariadó kísérlete egy iskolában, további négyben pedig hibás nyomtatványok késleltették az érettségit szerdán

A tanárok a tavalyihoz viszonyítva kicsit nehezebbnek értékelték az idei középszintű tesztet. A kérdések a népvándorlás korától, a középkori gazdaságon, Mátyás király szerepén, Mária Terézia oktatáspolitikáján át, a nők helyzetének 20. századi szerepéig, valamint a magyarországi zsidótörvényekig fedték le a történelmet, de a parlamenti rendszerünk működése és a rendszerváltás politikai követelései is górcső alá kerültek.
A vizsgázók közül csak kevesen jöttek ki 11 óra előtt. Volt ugyan néhány kérdés, ami megakasztotta a diákok többségét, például az 1949-1990-ig terjedő időszak urbanizációs trendet vizsgáló feladata és a teszt első részében is akadt olyan, melyet a megfelelő háttértudás nélkül nehezebb volt megválaszolni, de az általános vélemény szerint, megoldható volt a feladatsor, és nem nagyon izzasztotta meg őket. A diákok is csodálkoztak a földrajzi vonatkozású kérdések láttán. Nem volt ugyanis világos elsőre, hogy a jelenkor környezeti problémáival kapcsolatos kérdéskör - úgymint az erdőirtás következményei, hogy miként változik meg a levegőt alkotó gázok összetétele az erdőirtás után és hogy mi a neve az egyik ábrán látható környezeti jelenségnek -, mit keresnek a történelem írásbelin. Ennek ellenére örültek ezeknek is, hiszen viszonylag könnyen megválaszolhatók voltak.

A tanárok szerint ennek a témacsoportnak is lehet történelmi aspektusa, például mit tesznek az országok a környezetrombolás ellen, milyen megállapodásokat kötöttek ezekkel kapcsolatban, stb. Idén is használhattak a diákok középiskolai történelmi atlaszt, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótárt, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosított számukra.


Korábban:
A történelem írásbelivel folytatódnak szerda reggel nyolc órakor az idei érettségi vizsgák: a harmadik napon középszinten 1.257 helyszínen 90.847  vizsgázó, emelt szinten 93 helyszínen 4.784 diák tesz érettségit.

Az oktatási tárca tájékoztatása szerint történelemből középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten pedig angol, francia, horvát, német és szlovák nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

A történelem vizsgatárgy középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. Két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő feladatok, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az emelt szintű írásbeli 240 perces és szintén két feladatsorból áll. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a dolgozatokat 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Az írásbeli feladatsort mindkét szinten 60 százalékban a magyar, 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat felét a XIX. és a XX. század történelme adja.

Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a diák gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matek érettségi megoldások: no magolás, hódít a logika

Kedden a matematika feladatsorral folytatódott az idei írásbeli érettségik sora. Az első rész egy… Tovább olvasom