Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

PDSZ: kössék szakmai végzettséghez vagy érettségihez a tankötelezettség felső határát

Kössék szakmai végzettség vagy az érettségi megszerzéséhez a tankötelezettség felső korhatárát - javasolta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

A PDSZ meglátása szerint ennek megfelelhet a kormányzat részéről a napokban megemlített 16 éves korhatár, ugyanakkor ezt csak akkor támogatják, ha eddig az életkorig szakmai végzettséget szerezhetnek a tanulók. Ha ez nem valósul meg, akkor elképzelésük szerint tovább kellene a gyermekeknek iskolába járniuk az első szakvégzettség vagy az érettségi megszerzéséig.

Meglátásuk szerint a kötelező korhatár betöltéséig a közoktatásnak ingyenesnek kell maradnia - hangsúlyozta Menrdey László. Emlékeztetett arra, hogy a közoktatási törvény tervezetében eredetileg 17 év szerepelt a tankötelezettség korhatáraként, aztán Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter néhány hete 15 évben határozta ezt meg, amit idén szeptember 1-jétől akarnak bevezetni.

"Meglepő volt, hogy a nemzetgazdasági miniszter jelentette ezt be, ennek rossz üzenete van, azt jelzi, hogy a közoktatás a gazdasági helyzet szigorú függvénye" - tette hozzá.

Utalt arra is, hogy 18 év jelenleg az érvényes tankötelezettségi korhatár, ennek bevezetése azonban "kissé elsietett volt", mert a közoktatási intézmények nem voltak erre felkészülve, és sokan kényszerültek így iskolába járni, noha nem akartak.

Az elnök elmondta: a felmerülő kérdéseiket nem tudják feltenni a kormányzatnak, mert - szemben a tavalyi második félévvel, amikor úgy tapasztalták, hogy megvolt az ez irányú szándék - január óta nincs a kormányzattal egyeztetés egyebek mellett sem a pedagógus életpálya modellel, sem a tankötelezettség korhatárának csökkentésével kapcsolatban.

A kormányzat parlamenti kétharmada ugyanakkor "nem válthatja ki a szakmával történő konzultációt" - fogalmazott.

A PDSZ kormányzat felé felteendő kérdései közé sorolta azt, hogy "mi történik azokkal, akik kikerülnek az iskolából". Ezzel kapcsolatban felvetette, hogy ha valaki később jön rá, hogy szeretné megszerezni első szakvégzettségét, "ingyenes lesz-e az számára 20-22 évesen is". Megjegyezte, hogy ha 3-4 évet tölt egy volt diák iskolán kívül, akkor "nehezen megy vissza az iskolába".

Szintén a kérdések között említette, hogy nem tudják: hány éves korig ingyenes a közoktatás, illetve azt, hogy meddig kapnak majd családi pótlékot a szülők, ami jelenleg a gyermek 20 éves koráig jár, ha tanul. Nem lehet tudni, hogy ha valaki 16 évesen nem tanul tovább, kapnak-e a majd a szülei utána családi pótlékot - mutatott rá.

A PDSZ elnöke elmondta: javasolják, hogy a tankötelezettség 5 éves alsó korhatárát vigyék le 4 évre annak érdekében, hogy "a szocializációs időszak meghosszabbodjon".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi: több mint 142 ezren tesznek vizsgákat

Több mint 142 ezer diák - mintegy háromezerrel több, mint tavaly - tesz érettségi vizsgákat idén a… Tovább olvasom