Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Német érettségi feladatok megoldások 2012 - fotókon és videón

Achtung, Achtung: a német középfokú írásbeli érettségi megoldásait Csiszárné Kocsis Gizella, a gyóri Móra-gimnázium német szakos tanára mutatja be. A feladatok között fa tetejére épült szálloda és csajozási praktika is szóba került.Péntek, 13 óra 12 perc

A tavalyi írásbeli érettségik során a német feladatlapok verték fel a legnagyobb hullámokat: egy éve több oktató is felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a feladatok nehézsége miatt.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az idei német érettséginek lesz-e hasonló kellemetlen utózöngéje.

A Móra-gimnázium német szakos tanára, Csiszárné Kocsis Gizella úgy értékelte a feladatlapokat: "az elégséges és közepes szintet nem nehéz elérni, de a jobb osztályzathoz alapos némettudásra van szükség.

Ez abból is adódik, hogy a német nyelvtan nem tartozik a legkönnyebbek közé, s az érettségi során azonban erről is számot kell adniuk a diákoknak".

A feladatok között fa tetejére épült szálloda, víz alá álmodott hotel, sőt még különös csajozási praktika is szóba került.

A német érettségiben idézett szövegek többsége eredeti cikk - akárcsak az angol érettségi esetében -, mely német hírportálokon vagy újságokban jelent meg.

Német érettségi feladatok megoldásai 2012 - fotók: Cseh Róbert.


Videók: Cseh Róbert.


Korábban

Rendben megkezdődtek a német írásbeli érettségi vizsgák péntek reggel országszerte, fennakadásról nem érkezett jelzés - közölte az oktatási államtitkárság az MTI-vel.

A második idegen nyelvi érettségin középszinten 1.071 vizsgahelyszínen 22.927 diák, emelt szinten 58 helyszínen 2.602 vizsgázó ad számot tudásáról.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perces, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

émet nyelvből vizsgáznak pénteken az érettségiző diákok: középszinten 1071 vizsgahelyszínen 22927-en, emelt szinten 58 vizsgahelyszínen 2602-en adnak számot tudásukról.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az említett vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható idő sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használhatnak a diákok nyomtatott szótárt, a többi során semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll. Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre.

Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi során semmilyen segédeszköz nem használható.

Emelt és középszinten is egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Olvasóink írták

 • 5. 6Y0RI 2012. május 12. 17:53
  „Maga az érettségi nem hülyeség, de ez a rendszer ez katasztrófa.

  Minek kell nyelvből érettségizni és nyelvvizsgázni is? Idő- és papírpazarlás.

  Érettségi: Életszerűtlen, arra ösztönzi a diákot; hogy görcsöljenek rá a nyelvtani tökéletességre, a legalapabb szavakon és szerkezeteken kívül mást ne is használjanak, mert ha hibázik megszívja; bemagolt tételek, 0 önálló gondolattal legyen egy papagáj, aki megismétli szó szerint a tanár 1,2 vagy 3 évvel azelőtti monológját. A javítókulcs egy katasztrófa, a tanároknak sok időbe tellik javítani, mert több jó megoldást is el kell fogadtatni az oktatási hivatallal, mert csak 1-et vagy 2-őt adott meg. A levélről pedig nem is beszélve. Már nem azért, de az nevetséges, hogy egy 90 szavas levélnél a 80 szó kevés, a 81 már megfelelő. A szóbeli pedig <b>kisebb</b> súllyal esik latban, mint pl. egy töri szóbeli. Ami pedig leveri a biztosítékot az pedig az, hogy év elején a kedves tanárnő megmondta, hogy az az érdekük, hogy megszivassák a diákokat az osztályozó vizsgával, mivel ha tömegesen elmennek előrehozott érettségire, akkor több csoport megszűnik és kirúgják őket.”
 • 4. Vándormadarak 2012. május 12. 02:42
  „Mélyen tisztelt Vendég65!.
  " jó hüjeség az éredségi ? " - talán mégsem HÜLYESÉG az ÉRETTSÉGI ! "”
 • 3. veilchen 2012. május 11. 22:37
  „Természetes, hogy nincs a középfokú nyelvvizsga szintjén, mert az B2 szint, ez pedig A2-B1. Az emelt szintű érettségi felel meg a középfokú nyelvvizsgának.”
 • 2. gondolat1234 2012. május 11. 21:28
  „Hmm... megnéztem a feladatsort és ránézésre felkészülés nélkül hibátlanra írtam volna meg... Nem tudom, most hogyan megy az érettségi (szintek vannak-e, vagy csak egy), de ez a feladatsor egy rendes középfokú nyelvvizsga szint közelében sincs.”
 • 1. Vendég65 2012. május 11. 17:15
  „jó hűjeség az éredségi ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelem érettségi feladatok megoldásai 2012 - fotókon, videón

A történelmi középszintű írásbeli érettségi megoldásait Németh Tibor, a győri Kazinczy-gimnázium… Tovább olvasom