Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Német érettségi 2010 - megoldások itt a kisalfold.hu-n

Portálunkon megtekinthetik videón a középszintű német érettségi megoldásait a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatójának segítségével.


13 óra 12 perc - A középszintű német érettségi megoldásai

Bár azt Robert de Nirótól megtanultuk az "Apádra ütök" című filmben, miszerint is "a német a fegyelem nyelve", a pénteken középszinten németből érettségizők összességében azért nem panaszkodhatnak.

Akárcsak az angol középszintű esetében, most is fiatalos, a mindenapjaikat érintő feladatsort kellett megoldaniuk a maturálóknak.
"A 2010-es középszintű német érettségi feladatok összeállítása az Európai Tanács útmutatását követte"

A kérdések között találkozhattak Harry Potterrel, mobiltelefont gyűjtő sráccal, kis jégkrém történelemmel, strandolásos élethelyzettel, s a ma már hagyományosnak mondható chates fogalmazás em maradhatott ki.

"A 2010-es középszintű német érettségi feladatok összeállítása az Európai Tanács útmutatását követte.

Magyarán ezt az jelenti, hogy más, nem német anyanyelvű tagállamokban is hasonló feladatokat kapnak kézhez az érettségizők" – kezdte értékelését a kisalfold.hu-nak a győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója és egyben német szakos tanára, Hallgatóné Hajnal Judit.

"A felvételen pár angol mondat is hallható volt tőle"

"Az első feladatok mind a négy feladatlapon bemelegítő jellegűek, így akik kicsit lámpalázasak, remélhetőleg megnyugodtak a szóban forgó feladatok után.

A hallásértéses hanganyagok közül az egyiket kicsit zavarónak ítélem, mivel egy angol sportolónőről szól, s a felvételen pár angol mondat is hallható volt tőle.

A nyelvhelyességi, vagyis a nyelvtani ismereteket számon kérő feladatok kivétel nélkül szövegbeágyazottak voltak, azaz a mindennapi beszédhelyzetekre utaltak" – mondta Hallgatóné Hajnal Judit.

Mi értelme van az ötnapos "erőltetett" érettségi menetnek? 

A győri Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ igazgatója végszóként hozzátette, hogy "az új típusú érettségikkel az a legnagyobb baj, hogy a diákok számára rendkívül megterhelő hétfőtől péntekig érettségi feladatokat megoldani. Azok a diákok, akik mind az öt napon számot adtak a tudásukról csütörtökön  és pénteken meglehetősen kimerültnek tűntek. Ez nyilvánvalóan nem kedvez a jó teljesítménynek".

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az ötnapos "erőltetett menetnek" valóban nincs sok értelme, s ezen a minisztériumi illetékeseknek is tán ideje volna elgondolkodni. 

09.10.: Rendben elkezdődtek a német írásbeli érettségik péntek reggel 8 órakor a  középiskolákban, rendkívüli esemény nem történt 

06.24.: Az Oktatási Hivatal közlése szerint középszinten 1.063 helyszínen 27.121-en, emelt szinten 45 helyszínen 2.222-en tesznek érettségit ebből a tárgyból.

A német nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész az "Olvasott szöveg értése" 60 perc időtartamú, a második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, majd végül az "Íráskészség" 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem vehető igénybe.

Emelt és középszinten is az egyes vizsgaösszetevők értékelése egymástól független, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Olvasóink írták

 • 7. Lizikeee 2010. május 08. 17:22
  „Én informatikából tettem elörehozottat, sőt többen is voltunk igy az osztályba, de mi azért, hogy ne 6 maradjon 12. végére, hisz mi kereskedelem-marketing szakra épülő osztályba jártunk, amiből nem kötelező az érettségi, de számomra alap, ha már 4 évig tanultam elég magas óraszámba!

  Viszont a német sosem volt az ersősségem, volt pár év, hogy rendesen megkindlodtam a kettesért, de a 9 év tanulás azért így is meglátszik, hiszen értettem végig, hogy miről van szó. Nekem is leginkább a harmadik hören okozott gondot, amiben elöször azt hittem, hogy én vagyok a hülye, hogy angol mondatokat hallok, késöbb kiderült h nem, hisz tényleg volt benne, számomra ez nagyon zavaró volt.
  De reménykedek hogy azért a hármas megvan:)”
 • 6. nati52 2010. május 08. 16:59
  „én egyet kell, hogy értsek Denessel. nem tudom, hogy milyen gyakorinak gondoljátok az előrehozottat ( azt sem, hogy melyik iskolába jártatok, és hogy hány évesek vagytok ). de én most végzek gimiben, és nálunk például csak a tavaly májusi vizsgaidőszakban (amikor én érettségiztem németből) 102 angol és 43 német előrehozott érettségit tettek a kb. 200 fős évfolyamról. a mostani időszakra mindössze 4 tanuló maradt a 34 fős osztályomból (ami amúgy matek tagozat), akiknek még nincsen meg legalább egy nyelvből az érettségije. de ők is csak azért nem tették le, mert borzalmasan rosszak nyelvből...
  szerintem ma szinte minden diák előrehozottat tesz, mert így egyel kevesebb tárgya marad 12-edik végére, ráadásul egy záróvizsgára mégiscsak kevesebbet kell tanulni, mint egész 12-edikben :-)”
 • 5. moncsicsi92 2010. május 07. 20:20
  „Denes: igenis elég sokan vannak akik mind a két nyelvből érettségiznek és előrehozott érettségit sem tesznek olyan sokan mint gondolod...
  a harmadik hallott szöveg után az igazgató úgy jött be e terembe h "de jó újra mosolygós arcokat látni...bár szerintem most csak kínjában mosolyog mindegyikőtök!" és igaza volt... :D viszont egyik napon sem éreztem ennyire jól magam az érettségi alatt és szerintem egyáltalán nem volt nehéz leszámítva azt a bizonyos harmadik "hörent" :)”
 • 4. beyourself 2010. május 07. 19:45
  „Denes, szerintem egyáltalán nem ritka a az 5 érettségi egy héten. Az előrehozott érettségi pedig csak mostanában kezd "divatba jönni".”
 • 3. Denes 2010. május 07. 19:05
  „Nem értem, hogy milyen ötnapos erőltetett menetről beszél a szöveg. Alapból nagyon ritka, hogy valaki angolból és németből is érettségizzen, az meg főképp, hogy a 12-edik végére hagyja a nyelvi érettségit, abból a tanulók nagy része előrehozottat tesz. Szóval inkább 3 napos erőltetett menet.”
 • 2. mrbalage 2010. május 07. 17:48
  „A harmadik hören után azért összenézett a terem nálunk...”
 • 1. maja22 2010. május 07. 15:56
  „Igazából szerintem az idei német érettséginek volt könnyebb és nehezebb része is. A hallás értés harmadik része pl nagyon nehéz volt. A szövegértések viszonylag érthetőek voltak kivéve az autóiskolás ahol azért bele lehetett keveredni a dolgokba és a nyelvtannal sem volt különösebb problémám. A levelek sem voltak nehezek. Sőt azok voltak a legkönnyebbek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matek érettségi 2010: megoldások videón

Videón mutatjuk meg a matematika érettségi megoldásait Horváth Péterrel, a győri Révai-gimnázium… Tovább olvasom