Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Matek érettségi 2013 - VIDEÓN a megoldások a kisalfold.hu-n!

A győri Révai gimnázium igazgatója, Horváth Péter segítségével mutatjuk be a 2013-as matematika érettségi megoldásait.
14.12

12.48 - Íme, a matematika érettségei megoldásai!

A feladatokat Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója, matematika szakos tanár oldotta meg.

A megoldások helyes levezetését, az esetleges buktatókat hamarosan videón is megmutatjuk.


Matematika érettségi megoldások 2013

"Úgy gondolom, az idei feladatsor nagyon hasonló volt a korábbi évek matematika érettségeihez, sok meglepetés nem érhette a diákokat" - kezdte rövid értékelését Horváth Péter.

"Egyes feladatokat józan paraszti ésszel is meg lehetett oldani. Azok a diákok írták meg sikerrel az érettségit, akik a függvénytáblázatot ügyesen forgatják.

Mi már elsőben erre tanítjuk diákjainkat, hisz aki okosan használja a függvénytáblázatot, sok feladatot könnyedén megold az érettségin, s így az igazán nehéz feladatokra sok időt spórol" - tette hozzá a Révai gimnázium igazgatója.

Érettségizők a  Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. Fotó: Magasi Dávid
Érettségizők a Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban. Fotó: Magasi Dávid

Halmazelmélet, statisztika, függvény, síkgeometria, koordinátageometria, térgeometria, kombinatorika és valószínűségszámítás - ezek a témakörök "kerültek terítékre" a középszintű matekérettségi első feladatosorában, amelyet a diákoknak 45 perc alatt kellett megoldaniuk.

Mértani és számtani sorozat, koordinátageometria, szöveges feladat, gráfelmélet, valószínűségszámítás, térgeometria, egyenlet és egyenlőtlenség - ezek a témakörök szerepeltek a középszintű matekérettségi második részében.

9.25 - Országszerte rendben megkezdődtek a matematika írásbeli érettségik a középiskolákban kedd reggel - közölte az Oktatási Hivatal.

8.30 - Kedd reggel nyolc órakor a matematika írásbelik várnak az érettségizőkre, ebből a vizsgatárgyból középszinten 1288 helyszínen 80.997-en, emelt szinten 85 helyszínen 4167-en tesznek érettségi vizsgát.

A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg a feladatok között, és azok megoldásának a sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két részre oszlik.

A II/A rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak: a II/B rész három, egyenként 17 pontos feladatot tartalmaz, amelyekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.


A 2012-es és 2011-es középszintű matematikai érettségi megoldasait is megtekinthetik Olvasóink!   


Emelt szinten

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. részfeladatsor négy feladatból áll. A feladatok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázónként megengedett segédeszközök (közép- és emelt szinten is): függvénytáblázat (egyidejűleg többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, körző, vonalzó, szögmérő, amelyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a vizsgázók egymás között nem cserélhetik.

Matematikából középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, míg emelt szinten angol, francia és német nyelven is lesz vizsgázó.

Olvasóink írták

  • 1. KeelRoy 2013. május 07. 20:00
    „A 18. feladat egy kicsit hiányos. Azért köszönjük igazgató úr...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendben megkezdődtek a magyar írásbeli érettségi vizsgák

Hétfő reggel nyolc órakor a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az idei érettségik.… Tovább olvasom