Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Matek érettségi 2010: megoldások videón

Videón mutatjuk meg a matematika érettségi megoldásait Horváth Péterrel, a győri Révai-gimnázium igazgatója segítségével. A soproni diákok szerint a feladatsorok első fele könnyű volt, a másikon már többet kellett gondolkodni.
Így látták a matek érettségit a soproni Vas-Villa' diákjai

Böröndi Balázs (esti tagozat):
Munka mellett kellett tanulnom. Ez több energiát kívánt, hiszen a feladatok ugyanazok voltak, mint a nappalisoknál. Bízom benne, hogy meglesz a matek érettségim.Gerencsér Miklós (12. B-elektronika szak):
Az első rész könnyen ment, a második fele már húzósabb volt. Voltak olyan feladatok, amelyeket tíz perc alatt meg lehetett oldani, de akadt, amelyeken sokat kellett agyalni. Összességében elmondható, aki sokat gyakorolt, annak könnyen ment.


Szakály Klaudia (13. D-gimnázium):
Nagy szerencsémre nem voltak logaritmusos és exponenciális feladatok. Az egyik feladat az volt, hogy százalékszámítás segítségével mondjuk meg, a világon hány darab autót gyártanak. Ez nagy odafigyelést kívánt, és nem volt egyszerű megoldani. Azt mondják, ha a magyar érettségi könnyű lesz, akkor matek nehezebb - és fordítva is igaz ez. Szerintem idén ez utóbbi be is vált.

 

Megoldások

A 2010-es középfokú matematika írásbeli érettségi feladatainak megoldását Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója mutatja be a kisalfold.hu olvasóinak.Matematika érettségi, megoldások - első rész.


 

 


Matematika érettségi, megoldások - második rész.

Az érettségi feladatlap megoldásait az [origo] oldalán is megtalálhatják.

Korábban:
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1.246 helyszínen 90.679 vizsgázó, emelt szinten 54  helyszínen 2.686 diák írásbelizik. Matematikából középszinten angol,  francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és  szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is  lesz érettségi. 
       
A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A  vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II.  feladatlapot (135 perc) oldja meg.   

A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt a diák  tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és  megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. feladatlap 10-12  feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű  összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két  részre oszlik, mindkettő három-három feladatot foglal magában.   

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240  perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, a vizsgázó a  rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a  II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét  is meghatározhatja.   

A diákok a vizsgán közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot  (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és  megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót,  szögmérőt használhatnak, ezekről maguknak kell gondoskodniuk. Az  eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Olvasóink írták

42 hozzászólás
 • 42. angela1221 2011. február 18. 12:44
  „Érettségire készülőknek nagyon tudom ajánlani Maxim kiadó matek könyveit, ezek a középszintű érettségire készítenek fel. A 11-es változatot itt megtaláltam:
  http://www.konyv-konyvek.hu/matematika_11_kozepszint_mx267”
 • 41. Butterfly 2010. május 09. 10:33
  „mindenki annyira általánosságban írogat....mintha minden most érettségiző sík hülye lenne...tudom,h. sokak matektudását nem kéne firtatni, de nem mindneki ilyen!!! és a jobb középiskolákban(gimikben) sokkal több mindent tanítanak meg matekból, mint 10-20évvel ezelőtt... nem hiszem,h. évekkel ezelőtt érettségizők KÖZÉPSIKOLÁBAN hallottak deriválásról, integrálásról és hasonlókról...”
 • 40. muskátli 2010. május 07. 07:58
  „""Mint ahogy az anyag sem, így az elvárás sem csökkent, sőt meg merem kockáztatni, hogy terhesebb is, mint 20 évvel ezelőtt.""

  Tudod, Te nem láttad , hogy régen mit kellett tudni, mi régiek viszont látjuk hogy ma mit követelnek. Szerintem az a mondatod egyáltalán nem felel meg a valóságnak!
  A Köszivü meg 20 évvel ezelött sem érdekelt sokakat, gondolom manapság sem. Ez az amit mondani akarok, hogy az irodalom érettségi felesleges ezekkel az öskori költeményekkel. Ha már muszály az irodalom, akkor legyenek modern regények vagy bármi, de ne ezek a felesleges dolgok. Kit érdekel manapság hogy Petöfi, József A vagy bárki mit is akart mondani? A mai fiatalok szarnak az ilyesmire, de mi is szartunk rá 20 évvel ezelött. En nem változott 20 év alatt semmit sem.

  Sok leérettségizett van aki fejbe viszont nem tud számolni! Számológép nélkül nem tudja a legegyszerübb dolgokat sem, mert hozzávan szokva a géphez, és nem logikusan gondolkodik, hanem autómatikusan csak a billenytüket nyomkodja. Sokszor nem is tudva miért!”
 • 39. muskátli 2010. május 07. 07:49
  „Kedves Bernadett!

  Tudom, hogy vannak kivételek, tisztelet nekik. Viszont a mai fiatalság nagy része nem tanul, csak nyavalyog hogy milyen nehéz stb.
  De szerintem azt Te sem mondod, hogy ez a matek nehéz lett volna számodra! Ha rendszeresen tanulsz, akkor ez egy játék volt. Különösen az elsö része nevetséges! Átlagszámitás egy érettségin! Ilyent már az alsóban tanulnak a gyerekek.
  Nekünk régen nem ilyen primitiv dolgokat kellett megoldani. Itt már minden hülye átmegy az érettségin, ha ilyen primitiv dolgokkal is összelethet gyüjteni a szükséges pontszámot. Ez az amiröl én beszélek, hogy a minimun elérése régen jóval több ismeretet igényelt. Mindamellett a régiek is tudtak átlagot számolni, de ez nagyon kevés lett volna ahhoz, hogy leérettségizzen!
  Amúgy van 2 gyermekem is, akik szintén nagyon jól tanulnak, úgyhogy nem kell a kezüket fognom tanulás közben. Szerencsém van, okosak. Vannak viszont tanulók, akik mellett ülhet bárki, és nem tudják nem értik mit is tanulnak. Az átlagszámitást épphogy összehozzák, és akkor átmennek az érettségin? Ez az ami nevetséges manapság!
  Az irodalom érettségiröl meg ne is beszéljünk. A létezö legnagyobb baromság, erre nincs szüksége az embernek az életében sohasem. Kit érdekel hogy melyik író mit hogyan mikor és hol irt? Ez felesleges, ez nem neveli életre a tanulókat, hanem csak egy plusz stress! Majd meglátod felnöttként Te is!

  Az intelegancia megint más kérdés! Itt egy forumon nem fogok doktorátusi szöveget irni, söt a hely.hib-ért is elnézést, mert ha az ember gyorsan ir, akkor sokszor félreüti a billentyüzetet.

  Csak tanulj szorgalmasan tovább, és ha jövöre is ilyen egyszerü lesz az érettségi, akkor biztos nem lesz gondod. És nem csak magolni kell, hanem érteni. A logikus gondolkodás a legfontosabbb, ami sajna a mai tanulónál sokszor hiányzik!!!!!!!!!!!!”
 • 38. 983 2010. május 06. 22:25
  „Kedves Bernike!

  Ok, nem vagy egy matek zseni, van ilyen. De azt megmagyaráznád nekünk kérlek, mitől is értették jobban szerinted 20 éve a Kőszívű ember fiait a fiatalok, mint ti most? A nyelv nem változott azóta, olvasni is ugyan úgy kell, akkor? Mindenkinek más az ízlése, nekem sem az volt a kedvenc Jókai könyvem (noha a kedvenc íróm), de attól még az érthetősége mit sem változott. Angolok is olvasnak Shakespeare-t eredetiben, néztél már bele mondjuk egy szonettbe, ők mennyire érthetik? De megtanulják és van értelme. (Reneszánsz ember:) )
  A matematika az a tárgy, amit érteni is kell, illetve tanulni is. Ha jobban érted, kevesebbet tanulod. :) Érzék! Mihez nem kell érzék! Mindenhez kell, de szorgalommal sok minden pótolható! Főleg középszinten! Akkor még szinte minden csak elszántság kérdése!
  Bele is roskadhat a tanulásba? Józan paraszti ész és logika! Arra tanít, ha ezt megtanulod, nem lesz problémád vele és még bele sem kell görnyedned túlságosan. Utána, ha nem tetszik, már akár el is felejtheted! :) Úgyhogy nem fogsz belerokkanni. Biztosíthatlak, 20 éve sem azt kérdezték matekból, hány órát lógattad az orrod szerelmesen a füzet előtt, hanem, h mennyit fogtál fel belőle.
  Mit hasznosítunk belőle az életben? Attól függ, milyen szakmád lesz utána az életben, ki tudja, lehet meg fogsz lepődni! :) Egyébként, akár a sport is, nevel valamire. Megtanulsz tőle logikusan gondolkodni, akadályokat leküzdeni és a kitartás is nagyon fontos dolog az életben! Na és a büszkeség meg az önbizalom, amiért egy számodra nehezen menő szituációban szépen helytálltál! Sőt, talán még a gyermeked matek házijához is hozzá tudsz majd egyszer szólni! ;) Szerintem meglátod, több dolognak fogod venni gyakorlati hasznát, mint gondolnád, ne félj! :)
  Tudom, téged most az bánt, amiért néhány idősebb véleménye szerint gyengült a színvonal. Ez nem azt jelenti, hogy te, személy szerint, vagy bármelyikőtök képessége bármivel is lemaradna az elődeitek előtt. Csupán azt, hogy szerintünk csökken a vizsga színvonala. Ettől te még lehetsz értelmes, okos, fegyelmezett, törekvő emberke! Mint ahogy hozzászólásod alapján bizonyára az is vagy! Ne vegyél mindent magadra, könnyebb lesz neked is ! :)

  Sok sikert a jövő évi vizsgádhoz!”
 • 37. Bernike! 2010. május 06. 19:50
  „Kedves Muskátli!

  Sajnos ezzel nem tudok egyetérteni. Én ugyan még érettségi előtt állok, de bizton állíthatom, hogy nagy igényt fordítok társaimmal, illetve tanáraimmal egyetemben a jövő évi érettségi vizsgára. Sajnos pont a matematika az a tantárgy, amit nem elég tanulni, érteni kell. (Amihez persze adottság is kell nagymértékben.) Sőt, manapság már az érettségiken nem azt mérik fel, hogy az adott diák mennyit tanult rá, hanem azt, hogy mennyire van hozzá képessége! Tehát akár bele is roskadhat a matematikába, és tanulhat naphosszat, ha nincs hozzá elég rálátása, logikája.
  Én nem iszom, nem bulizok, kimondhatom, nem ebből áll az életem, és ezzel nem vagyok egyedül! Észre kell venni, hogy olyan emberek, akikre Ön hivatkozott az imént, voltak régen is, és lesznek is! A túlnyomó többség igenis törekszik, hogy valamire vihesse a mai, kissé elcsépelt kis országunkban.
  Tény, és ezt alá is írom, hogy lenne mit változtatni a mai oktatási rendszeren, de ha van gyermeke, akkor üljön le vele egy cseppet tanulni, és meg fogja tapasztalni, hogy mennyi mindent kell az eszükbe vésniük a mai gyerekeknek. Hogy ne menjünk messzire, maradjunk a matematikánál. A matematika, mint olyan, állandó, nem változik. Régen is kellett tanulni, és most is 4-5 évig. Pont ugyan azt. De mit hasznosítunk mindebből az életben? Mint ahogy az anyag sem, így az elvárás sem csökkent, sőt meg merem kockáztatni, hogy terhesebb is, mint 20 évvel ezelőtt. Miért? Mert ha megnézzük a magyar irodalmat, még a mai diáknak is kötelező olvasmány a ,,Kőszívű ember fiai" például. Igen, egy XXI. századi fiatalnak. Hol érdekli már a mai gyerekeket. 20 évvel ezelőtt, még az emberekhez, és az akkori gondolkodásmódhoz, nyelvezethez is közelebb állt ez a költemény. Haladjunk a korral, és ne állandóan a ,,mai fiatalságot" szidjuk.
  Az intelligencia pedig nem mérhető azzal a képesítéssel, amit egy adott ember az élete során megszerez vagy megszerzett. Például Önnek hiába van érettségije, én mégsem tartom intelligens megnyilvánulásnak ezt a fajta általánosítást, amit Ön tanúsított. Tehát érdemes magunkba néznünk, és gondolkodnunk, mielőtt megnyilvánulunk.

  További szép napot!

  Tisztelettel: Bernadett”
 • 36. 983 2010. május 06. 12:43
  „10 éve érettségiztem, de pl a logaritmusos feladat megoldását függvénytáblázat nélkül is eltaláltam.
  A függvényes feladat pedig a gimnáziumi felvételim szintjén volt kb, annyi különbséggel, h akkor még nem tanították a móduszt meg a mediánt. Na nem, mintha akkora nagy was ist das lennének. És ez komolyan benne van még a függvénytáblázatban is? Nehogy valaki véletlenül is elrontsa! Pofám leszakad!
  Ez a valószínűség számításnak nevezett izé tudjátok mi? Definíció tudása nélkül alap IQ-ból kisakkozható vicc! Gratulálok, Ön a Solt vagy a Denkinger könyv első három definíciójáig eljutott! :) Vállveregetés, örömujjongás és zajos ünneplés!
  Bár 10 éve én dobhattam volna ki a legnehezebb feladatot a kukába, mert nem volt kedvem megoldani!
  Most komolyan? Valaki megmondaná nekem az első feladatsor egyáltalán MINEK? Ekkora primitívséget!!! :(
  Még egy dolgot nem értek! Ha az emelt szintűt ennyire kevesen teszik le, akkor egyáltalán minek találták ki. Pedig az még adhatna valami okot bizakodásra a jövő reménységeit illetően.

  Erről az érettséginek nevezett szégyenletes csúfságról egy gyermekkori "hősköltemény" jutott eszembe. (Már ha valakinek még meséltek Weöres Sándor könyvből kiskorában :( )

  "Egyszer volt egy nagy csoda,
  neve: birka-iskola.
  Ki nem szólt, csak bégetett,
  az kapott dicséretet.

  Ki oda se ballagott,
  még jutalmat is kapott,
  így hát egy se ment oda,
  meg is szűnt az iskola."”
 • 35. muskátli 2010. május 06. 07:47
  „30. hozzászólás farkasbalintm 2010.05.04. 21:11

  :))))) hát erröl beszéltem úgyis, hülyék de érettségiük van, aztán azt hiszik, hogy...........”
 • 34. muskátli 2010. május 06. 07:45
  „Én 20 éve érettségiztem. A mai érettségi egy primitiv valami. Ha valaki csak ott van az órán, és nem az iskola mellé jár, megirja a házifeladatokat, akkor csak úgy tud megbukni, ha sztrájkol és nem vesz tollat a kezébe. Ha most utánaolvasnék a logaritmusoknak (mert ha az ember nem használja nap mint nap, ami úgyis csak a suliban kell, azért elfelejti) akkor minden probléma nélkül leérettségizek. Odáig jutott az érettségi, hogy már lassan csak be kell x-elni a dolgokat, aztán annyi. Olyan könnyü az egész, régebben sokkal nehezebb kérdések voltak, sokkal többet kellett tanulni. Ebböl is látszik, hogy miért van ennyi leérettségizett. Megbukni érettségin manapság szinte lehetetlen. De mennyit tudnak nyafogni mindemellet a mai fiatalok.
  Mert ha egy pár órát tanulniuk kell, és a seggükön üllni akkor már fel vannak háborodva. Mert továbbra is a bulik és a shoppingolás a legfontosabb az életükben. Szánalmas ez a mai fiatalság, ezért is jut oda a világ ahova jut!”
 • 33. Butterfly 2010. május 05. 14:48
  „farkasbalintm-mel egyetértek....én is miután kijöttem érettségiről és mentem buszmegbe hasonló "szépségeket" hallottam :D hát őket meg tudom érteni,h. a kettesre hajtanak, de valószínű,h. nem is akarnak egyetemre menni. akinek az a célja,h. felvegyék egyetemre, annak már a négyes sem jó....én is ötöst szeretnék :D”
 • 32. Mankapunka 2010. május 05. 00:45
  „o72

  Tanulékony még!!!!! Én is észre vettem egyébként.”
 • 31. passat14 2010. május 04. 21:48
  „amiről farkasbalintm beszél az a 2. videóba található meg. Pontosabban a 7. perctől van kb. A feladat száma pedig 16”
 • 30. farkasbalintm 2010. május 04. 21:11
  „e mellett nem mehetek el szó nélkül. ma állok nagyban a buszmegállóban, iskolából jönnek a frissen érettségizettek. egyik nagyban telefonál, jó hangosan, teljesen felháborodva. próbálok szó szerint idézni.

  "hát képzeld, olyan feladat volt, hogy szerintem ha most eléjük tennék, ők sem tudnák megcsinálni. és 17 pontért. szóval. van 174 diák, ennek a háromnegyede olvasta a cikket (vagy valami hasonlót mondhatott), a maradék fele nem. de semmi adat nem volt megadva. hát honnan tudjam, hogy mennyi az a háromnegyed diák?"

  na itt kaptam sírógörcsöt, és inkább odébbálltam. szerintem ez úgy általánosiskolás szint, hogy valaminek a háromnegyedét ki tudjuk számolni...szerintem. de hogy érettségizik és ilyet nem tud...hát...”
 • 29. mecsoka 2010. május 04. 20:50
  „#27 visszaadom a kitűnő érettségim, mert szakközépbe jártam... biztos elszámolták a pontokat :D”
 • 28. kikelet_ 2010. május 04. 18:54
  „#27: ez a szakközép vs gimnázium különbség már rég idejétmúlt. Egy iskola színvonalát nem az különbözteti meg, hogy mi a neve. Lásd pl. Győrben a Jedlik, Deák, Baross stb. se gimnázium, mégis átlag feletti lesz az ott tanulók matekeredménye”
 • 27. Uomo 2010. május 04. 18:36
  „Sziasztok!

  Matek - gimisnek reálon igen könnyűnek kellett lennie. Gimisnek humánon megoldhatónak. Szakközépben a jobbaknak elfogadható, a gyengébbeknek nagyon nehéz. Akik könnyűnek tartják, ne feledjék el hogy a szakközepek 90%-ban képtelenek a szükséges anyagot megtanítani a tanárok.. teháét akkor könnyű ha érdekel a matek, van eszed és jó volt a tanárod - a többieknek ez nehéz. Estin vagy szakközépben meg pláne.”
 • 26. ejha 2010. május 04. 18:24
  „Nem értem ezt az esett a színvonalazást... Az tény, hogy a kettest egyszerű összekaparni, de egy ötöst már derék dolog megszerezni... Lehet hogy más a szint mint régebben, de azt azért ne felejtsük el, hogy egy 90%-os ötöst nem egyszerű összehozni most sem... Kíváncsi lennék arra, hogy aki azt mondja hogy esik a színvonal az hányast írna... szerintem meglepődne az eredményen...”
 • 25. o72 2010. május 04. 18:20
  „Roni99százalék!
  A magyar is ilyen jól sikerült? A helyesírásra gondolok. Egyébkénk.”
 • 24. beyourself 2010. május 04. 17:57
  „A 12. hozzászóláshoz csak annyit, hogy drága janis123, szerintem el vagy tévedve. Tudod aki komolyan veszi a továbbtanulást és nem fizetős vagy valami mondvacsinált szakra megy, az nem a 2-esre hajt. Nem nehéz 4-est írni, csak az a baj, hogy ez a jobb helyeken nem elég, így minden egyes pont sokat számít.”
 • 23. janis123 2010. május 04. 17:36
  „szerintem nehezebb volt az elözőhöz képest.Remélem a matek meg az angol nem lesz ilyen very hard.
  Bár holnap nem bisztos hogy megyek mer szenet kell hordani az ifával.Meg a targonca is defektes nincs mivel menni.”
42 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar érettségi 2010 - Kipipálva - Így látták a győri diákok - Videó

Középszinten Szabó Magda, Gelléri Andor Endre, valamint egy Kosztolányi Dezső- és egy Karinthy Frigyes-mű összehasonlítása közül választhattak az érettségizők magyar nyelv és irodalomból. Tovább olvasom