Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Győr-Moson-Sopron - kisalfold.hu

2015. 09. 05. szombat - Viktor, Lorinc

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Érettségi - érettségi feladatok, megoldások > Matek érettségi 2010: megoldások videón

Matek érettségi 2010: megoldások videón

Videón mutatjuk meg a matematika érettségi megoldásait Horváth Péterrel, a győri Révai-gimnázium igazgatója segítségével. A soproni diákok szerint a feladatsorok első fele könnyű volt, a másikon már többet kellett gondolkodni.

kisalfold.hu - 2010.05.04. 06:33
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Így látták a matek érettségit a soproni Vas-Villa' diákjai

Böröndi Balázs (esti tagozat):
Munka mellett kellett tanulnom. Ez több energiát kívánt, hiszen a feladatok ugyanazok voltak, mint a nappalisoknál. Bízom benne, hogy meglesz a matek érettségim.Gerencsér Miklós (12. B-elektronika szak):
Az első rész könnyen ment, a második fele már húzósabb volt. Voltak olyan feladatok, amelyeket tíz perc alatt meg lehetett oldani, de akadt, amelyeken sokat kellett agyalni. Összességében elmondható, aki sokat gyakorolt, annak könnyen ment.


Szakály Klaudia (13. D-gimnázium):
Nagy szerencsémre nem voltak logaritmusos és exponenciális feladatok. Az egyik feladat az volt, hogy százalékszámítás segítségével mondjuk meg, a világon hány darab autót gyártanak. Ez nagy odafigyelést kívánt, és nem volt egyszerű megoldani. Azt mondják, ha a magyar érettségi könnyű lesz, akkor matek nehezebb - és fordítva is igaz ez. Szerintem idén ez utóbbi be is vált.

 

Megoldások

A 2010-es középfokú matematika írásbeli érettségi feladatainak megoldását Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója mutatja be a kisalfold.hu olvasóinak.Matematika érettségi, megoldások - első rész.


 

 


Matematika érettségi, megoldások - második rész.

Az érettségi feladatlap megoldásait az [origo] oldalán is megtalálhatják.

Korábban:
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1.246 helyszínen 90.679 vizsgázó, emelt szinten 54  helyszínen 2.686 diák írásbelizik. Matematikából középszinten angol,  francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és  szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia és német nyelven is  lesz érettségi. 
       
A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 percig tart. A  vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II.  feladatlapot (135 perc) oldja meg.   

A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt a diák  tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és  megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. feladatlap 10-12  feladatot tartalmaz, ez az alapfogalmak, definíciók, egyszerű  összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A II. feladatlap két  részre oszlik, mindkettő három-három feladatot foglal magában.   

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240  perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, a vizsgázó a  rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a  II. rész, illetve az egyes feladatok között és megoldásuk sorrendjét  is meghatározhatja.   

A diákok a vizsgán közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot  (egyidejűleg akár többfélét is), szöveges adatok tárolására és  megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót,  szögmérőt használhatnak, ezekről maguknak kell gondoskodniuk. Az  eszközöket a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

12345 következő >> végére >>> 42 hozzászólás
Moderálásra küldöm 42. angela1221 2011.02.18. 12:44

Érettségire készülőknek nagyon tudom ajánlani Maxim kiadó matek könyveit, ezek a középszintű érettségire készítenek fel. A 11-es változatot itt megtaláltam:
http://www.konyv-konyvek.hu/matematika_11_kozepszint_mx267

Moderálásra küldöm 41. Butterfly 2010.05.09. 10:33

mindenki annyira általánosságban írogat....mintha minden most érettségiző sík hülye lenne...tudom,h. sokak matektudását nem kéne firtatni, de nem mindneki ilyen!!! és a jobb középiskolákban(gimikben) sokkal több mindent tanítanak meg matekból, mint 10-20évvel ezelőtt... nem hiszem,h. évekkel ezelőtt érettségizők KÖZÉPSIKOLÁBAN hallottak deriválásról, integrálásról és hasonlókról...

Moderálásra küldöm 40. muskátli 2010.05.07. 07:58

""Mint ahogy az anyag sem, így az elvárás sem csökkent, sőt meg merem kockáztatni, hogy terhesebb is, mint 20 évvel ezelőtt.""

Tudod, Te nem láttad , hogy régen mit kellett tudni, mi régiek viszont látjuk hogy ma mit követelnek. Szerintem az a mondatod egyáltalán nem felel meg a valóságnak!
A Köszivü meg 20 évvel ezelött sem érdekelt sokakat, gondolom manapság sem. Ez az amit mondani akarok, hogy az irodalom érettségi felesleges ezekkel az öskori költeményekkel. Ha már muszály az irodalom, akkor legyenek modern regények vagy bármi, de ne ezek a felesleges dolgok. Kit érdekel manapság hogy Petöfi, József A vagy bárki mit is akart mondani? A mai fiatalok szarnak az ilyesmire, de mi is szartunk rá 20 évvel ezelött. En nem változott 20 év alatt semmit sem.

Sok leérettségizett van aki fejbe viszont nem tud számolni! Számológép nélkül nem tudja a legegyszerübb dolgokat sem, mert hozzávan szokva a géphez, és nem logikusan gondolkodik, hanem autómatikusan csak a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 39. muskátli 2010.05.07. 07:49

Kedves Bernadett!

Tudom, hogy vannak kivételek, tisztelet nekik. Viszont a mai fiatalság nagy része nem tanul, csak nyavalyog hogy milyen nehéz stb.
De szerintem azt Te sem mondod, hogy ez a matek nehéz lett volna számodra! Ha rendszeresen tanulsz, akkor ez egy játék volt. Különösen az elsö része nevetséges! Átlagszámitás egy érettségin! Ilyent már az alsóban tanulnak a gyerekek.
Nekünk régen nem ilyen primitiv dolgokat kellett megoldani. Itt már minden hülye átmegy az érettségin, ha ilyen primitiv dolgokkal is összelethet gyüjteni a szükséges pontszámot. Ez az amiröl én beszélek, hogy a minimun elérése régen jóval több ismeretet igényelt. Mindamellett a régiek is tudtak átlagot számolni, de ez nagyon kevés lett volna ahhoz, hogy leérettségizzen!
Amúgy van 2 gyermekem is, akik szintén nagyon jól tanulnak, úgyhogy nem kell a kezüket fognom tanulás közben. Szerencsém van, okosak. Vannak viszont tanulók, akik mellett ülhet bárki, és nem tudják nem értik mit is tanulnak. Az… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 38. 983 2010.05.06. 22:25

Kedves Bernike!

Ok, nem vagy egy matek zseni, van ilyen. De azt megmagyaráznád nekünk kérlek, mitől is értették jobban szerinted 20 éve a Kőszívű ember fiait a fiatalok, mint ti most? A nyelv nem változott azóta, olvasni is ugyan úgy kell, akkor? Mindenkinek más az ízlése, nekem sem az volt a kedvenc Jókai könyvem (noha a kedvenc íróm), de attól még az érthetősége mit sem változott. Angolok is olvasnak Shakespeare-t eredetiben, néztél már bele mondjuk egy szonettbe, ők mennyire érthetik? De megtanulják és van értelme. (Reneszánsz ember:) )
A matematika az a tárgy, amit érteni is kell, illetve tanulni is. Ha jobban érted, kevesebbet tanulod. :) Érzék! Mihez nem kell érzék! Mindenhez kell, de szorgalommal sok minden pótolható! Főleg középszinten! Akkor még szinte minden csak elszántság kérdése!
Bele is roskadhat a tanulásba? Józan paraszti ész és logika! Arra tanít, ha ezt megtanulod, nem lesz problémád vele és még bele sem kell görnyedned túlságosan. Utána, ha nem tetszik, már akár el… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 37. Bernike! 2010.05.06. 19:50

Kedves Muskátli!

Sajnos ezzel nem tudok egyetérteni. Én ugyan még érettségi előtt állok, de bizton állíthatom, hogy nagy igényt fordítok társaimmal, illetve tanáraimmal egyetemben a jövő évi érettségi vizsgára. Sajnos pont a matematika az a tantárgy, amit nem elég tanulni, érteni kell. (Amihez persze adottság is kell nagymértékben.) Sőt, manapság már az érettségiken nem azt mérik fel, hogy az adott diák mennyit tanult rá, hanem azt, hogy mennyire van hozzá képessége! Tehát akár bele is roskadhat a matematikába, és tanulhat naphosszat, ha nincs hozzá elég rálátása, logikája.
Én nem iszom, nem bulizok, kimondhatom, nem ebből áll az életem, és ezzel nem vagyok egyedül! Észre kell venni, hogy olyan emberek, akikre Ön hivatkozott az imént, voltak régen is, és lesznek is! A túlnyomó többség igenis törekszik, hogy valamire vihesse a mai, kissé elcsépelt kis országunkban.
Tény, és ezt alá is írom, hogy lenne mit változtatni a mai oktatási rendszeren, de ha van gyermeke, akkor üljön le vele… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 36. 983 2010.05.06. 12:43

10 éve érettségiztem, de pl a logaritmusos feladat megoldását függvénytáblázat nélkül is eltaláltam.
A függvényes feladat pedig a gimnáziumi felvételim szintjén volt kb, annyi különbséggel, h akkor még nem tanították a móduszt meg a mediánt. Na nem, mintha akkora nagy was ist das lennének. És ez komolyan benne van még a függvénytáblázatban is? Nehogy valaki véletlenül is elrontsa! Pofám leszakad!
Ez a valószínűség számításnak nevezett izé tudjátok mi? Definíció tudása nélkül alap IQ-ból kisakkozható vicc! Gratulálok, Ön a Solt vagy a Denkinger könyv első három definíciójáig eljutott! :) Vállveregetés, örömujjongás és zajos ünneplés!
Bár 10 éve én dobhattam volna ki a legnehezebb feladatot a kukába, mert nem volt kedvem megoldani!
Most komolyan? Valaki megmondaná nekem az első feladatsor egyáltalán MINEK? Ekkora primitívséget!!! :(
Még egy dolgot nem értek! Ha az emelt szintűt ennyire kevesen teszik le, akkor egyáltalán minek találták ki. Pedig az még adhatna valami okot bizakodásra a… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 35. muskátli 2010.05.06. 07:47

30. hozzászólás farkasbalintm 2010.05.04. 21:11

:))))) hát erröl beszéltem úgyis, hülyék de érettségiük van, aztán azt hiszik, hogy...........

Moderálásra küldöm 34. muskátli 2010.05.06. 07:45

Én 20 éve érettségiztem. A mai érettségi egy primitiv valami. Ha valaki csak ott van az órán, és nem az iskola mellé jár, megirja a házifeladatokat, akkor csak úgy tud megbukni, ha sztrájkol és nem vesz tollat a kezébe. Ha most utánaolvasnék a logaritmusoknak (mert ha az ember nem használja nap mint nap, ami úgyis csak a suliban kell, azért elfelejti) akkor minden probléma nélkül leérettségizek. Odáig jutott az érettségi, hogy már lassan csak be kell x-elni a dolgokat, aztán annyi. Olyan könnyü az egész, régebben sokkal nehezebb kérdések voltak, sokkal többet kellett tanulni. Ebböl is látszik, hogy miért van ennyi leérettségizett. Megbukni érettségin manapság szinte lehetetlen. De mennyit tudnak nyafogni mindemellet a mai fiatalok.
Mert ha egy pár órát tanulniuk kell, és a seggükön üllni akkor már fel vannak háborodva. Mert továbbra is a bulik és a shoppingolás a legfontosabb az életükben. Szánalmas ez a mai fiatalság, ezért is jut oda a világ ahova jut!

Moderálásra küldöm 33. Butterfly 2010.05.05. 14:48

farkasbalintm-mel egyetértek....én is miután kijöttem érettségiről és mentem buszmegbe hasonló "szépségeket" hallottam :D hát őket meg tudom érteni,h. a kettesre hajtanak, de valószínű,h. nem is akarnak egyetemre menni. akinek az a célja,h. felvegyék egyetemre, annak már a négyes sem jó....én is ötöst szeretnék :D


42 hozzászólás12345 következő >> végére >>>
Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...