Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Már most el kell kezdeni készülni az érettségire

Február 15-ig kell jelentkezni az érettségi vizsgákra, így a Doo.hu online érettségi felkészítő oldal vezetőjével egyeztettük a változásokat, újdonságokat, ami a maturálókra vár.

"Az érettségizők eddig sem voltak könnyű helyzetben, de 2011-ben az elvárások csak tovább növekedtek a követelmény rendszer szigorítása miatt.

A kétszintű érettségi 2005-ös bevezetésével alapvető átalakuláson ment keresztül a középiskolás záróvizsga." – kezdte Tóth Béla, a Doo.hu érettségi felkészítő portál vezetője.

Amikor a tanulóknak számot kell adniuk tudásukról, helyzetüket nehezíti az újdonságok közül például történelemből a forráselemzés.

Ennek lényege, hogy a sikeres érettségi letételéhez nem elegendő tudni a tankönyv anyagát, hanem különböző képességek korábbi elsajátításával – mint ismeretszerzési képesség, feldolgozási képesség, kifejezőképesség, valamint tájékozódási képesség az időben és a térben – kell bizonyítaniuk felkészültségüket. Tehát már nem igaz, az általános nézet, hogy a történelem magolós tantárgy.

Nem elég előadni a könyv szövegét, hanem egy komplex tudás birtokában használni kell tudni azt.

"A vizsgán írásban és szóban egyaránt felmérik tudásunk és mintha nem volna elég a magyar nyelv és irodalom tantárgyakból megfelelnünk az oda vonatkozó elvárásoknak, a történelem vizsgánk eredményét is ronthatja, ha nem vagyunk tisztában a magyar nyelv sajátosságaival" – tájékoztatott Tóth Béla, a Doo.hu érettségi felkészítő portál vezetője.

Ráadásul egy-egy diák esetében kevés lehetőség adódik az év folyamán, úgymond a táblánál való lefeleltetésére, hogy az így szerzett tapasztalatokból később profitálhasson.

Ehhez mindenképpen elengedhetetlen a közös órai munka folyamatos figyelemmel követése, és az önállóan kidolgozandó feladatok időre való elkészítése.

Nyílván való, hogy legjobb igyekezetünk ellenére is előfordulhatnak lemaradások, melyek pótlására gyakran külső segítséget is igénybe kell venni, ha saját erőnkből nem futja.

A tanulás szempontjából az érettségi éve nem különbözik az azt megelőző tanévektől, viszont az új tananyag elsajátítása mellett az előző évek tananyagát is fel kell eleveníteni.

A korábbi évek során kapott jó jegyek, egyáltalán nem jelentenek garanciát arra vonatkozóan, hogy ismereteink még mindig megfelelő szintűek a vizsga letételéhez. De mi a helyzet, ha korábban is csak nagy nehézségek árán sikerült elérni, hogy "görbüljön" az érdemjegy.

Nagy általánosságban elmondható, hogy a pedagógusok legjobb tudásuk szerint igyekeznek felkészíteni a diákjaikat, felhívják a figyelmüket a várható nehézségekre.

Gyakran elhangzik: "Nem szabad az utolsó pillanatokra hagyni a vizsgára való felkészülést és nem szabad abba a hibába sem esni - a távolinak tűnő évvége miatt - hogy lesz még idő tanulni."

A vizsgák május elejével elkezdődnek, így a szükséges pótlások ellenére kevesebb idő jut a tanulásra egy átlagos tanévhez képest.

De hogyan várható el mindaz - ami miatt joggal panaszkodnak a diákok - amikor adott napon több tantárgyból is dolgozatot írnak, vagy időigényes házi feladatot kell elkészíteni, majd értékelésre leadni tanáraiknak, és ehhez jön hozzá a vészesen közelgő vizsgaidőszak fenyegetése.

Nincs más megoldás. Tudomásul kell venni, hogy sok múlik a vizsgaeredményeken és nagyon könnyű lecsúszni a kiválasztott főiskolákról/egyetemekről a magas ponthatárok miatt.

Ezt az évet "túl kell élni", keményen a tanulásra kell koncentrálni. Utána fellélegezhetünk és lehet "lazulni", de addig semmiképpen sem.

"Mindehhez kívánunk segítséget nyújtani a Doo.hu – online oktató portál videós anyagaival nyelvtan, irodalom és történelem tantárgyakból, a magántanár olcsó alternatívájaként.

Lehetőség van egy-egy problémásabb tétel kiválasztására, de szükség esetén ide a Csomagokat választva a teljes érettségi anyag elérhető még kedvezőbb akciók révén" – állítja a Doo.hu vezetője.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Német érettségi 2010 - megoldások itt a kisalfold.hu-n

Portálunkon megtekinthetik videón a középszintű német érettségi megoldásait a győri Péterfy Sándor… Tovább olvasom