Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Magyar érettségi megoldások 2012 - videó

A magyar érettségi helyes megoldásait Csengeri Mária, a győri Móra iskola igazgatója mutatja be. Karinthy, Arany és Camus közül választhattak a diákok - szerinted egyszerű volt?


13 óra 10 perc

"Úgy gondolom, az érettségizők számára a legnagyobb nehézséget a szövegértési feladat okozhatta" - kezdte értékelését a kisalfold.hu-nak Csengeri Mária, a győri Móra iskola igazgatója.


Magyar érettségi megoldások 2012 (1. rész) - videó: Cseh Róbert.


Az "Élet és tudományban" megjelenő cikkekhez hasonló nehézségű szöveget kellett értelmezni a magyar érettségi első részében

"A legnehezebbnek azt tartom a szóban forgó első feladatban, hogy több olyan kérdéssel találkoztak itt a diákok, amelyek helyes megválaszolása csak alapos áttekintés, figyelmes, elmélyült olvasás után lehetséges.

Maga a szöveg nagyjából az `Élet és tudomány´ újságban megjelent cikkekhez hasonlítható nehézségben.

A feladatok között több beugratós kérdés is szerepelt; remélem, a vizsgázók észrevették ezeket, s jól tudtak válaszolni.

Azt szeretném hangsúlyozni, hogy nehézsége ellenére szépnek és gondolkodtatónak tartom a szövegértési feladatot, mely a magyarságtudat erősítését, szükségességét emelte ki" - folytatta Csengeri Mária.


Magyar érettségi megoldások 2012 (2. rész) - videó: Cseh Róbert.


"Arany János balladái töretlenül népszerűek mind a lányok, mind a fiúk körében"

A magyar érettségin Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és egy Camus-mű alapján a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a maturálók.

"A Camus-mű alapján érvelést írhattak a diákok, de véleményem szerint ezt a tételt kevesen választották, mivel a 20. század közepén alkotó francia szerzőre viszonylag kevés idő jut a negyedik év végén, s így kevésbé ismerik a műveit az érettségizők.

Plusz nehézséget adott, hogy ehhez a fogalmazáshoz számos lexikális ismeretre is szükség van.

A legtöbben valószínűleg `A tetemre hívás´ című mű elemzését írták: Arany János balladái ugyanis töretlenül népszerűek mind a lányok, mind a fiúk körében.

A két Karinthy-karcolat összehasonlítása is tulajdonképpen szövegértési feladat: akinek jól ment a magyar érettségi első része, magabiztosan választhatta ezt a fogalmazást" - zárta szavait Csengeri Mária.


Magyar érettségi megoldások 2012 (3. rész) - videó: Cseh Róbert.
Korábban

Az eduline.hu oktatási hírportál információi szerint Karinthy Frigyes két karcolatának összehasonlító elemzése, Arany János Tetemre hívás című művének elemzése és egy Camus-mű alapján a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak a diákok a középszintű magyarérettségin. Hivatalos tájékoztatás az idei tételekről csak délután várható.

A portál információin szerint Karinthy Frigyes Tanár úr kérem című karcolatfüzérének két része - A jó tanuló felel és A rossz tanuló felel - az összehasonlító elemzés alapja, míg az érveléses feladathoz kapcsolódó idézet Camus Pestis című regénye. Utóbbi feladatban irodalmi példák segítségével kell érvelni a heroikus életérzés mellett vagy ellen - olvasható a honlapon.

Az oktatási államtitkárság tájékoztatása szerint a középszintű írásbeli 240 percig tart, ezalatt a diákoknak két feladatlapot kell megoldaniuk, a szövegértési feladatlapra 60 perc, a szövegalkotási feladatlapra pedig 180 perc áll a rendelkezésre. A diákok először a szövegértési feladatlapot oldják meg, és csak ennek az összegyűjtése után kezdhetik meg a szövegalkotási feladatlap megoldását.

Pósfai Péter, az OH elnökhelyettese az MTI-nek hétfőn azt mondta: hivatalos tájékoztatás az idei tételekről a vizsgák befejeztével, délután egy óra után várható.

Olvasóink írták

 • 8. karakter 2012. május 08. 11:02
  „A Camus-mű alapján a heroikus életfelfogásról szóló érvelés miért nem a francia érettségin van?”
 • 7. stop 2012. május 08. 08:18
  „"Camus-mű alapján a heroikus életfelfogásról szóló érvelés közül választhattak" köhöm...”
 • 6. abuserpro 2012. május 07. 23:25
  „Csengeri Mária nem igazgató. Ő az Adyvárosi Közigazgatásnál van...”
 • 5. mecsoka 2012. május 07. 20:13
  „Az összehasonlito elemzest irtam volna, mint anno. Mindegy mi a tema, az mindig nyerö.”
 • 4. nyúlbéla 2012. május 07. 19:45
  „nem volt egyszerű, de így legalább lesz valami értéke az érettséginek, és minden bugyuta gyerek nem tudja majd letenni!”
 • 3. KissG22 2012. május 07. 18:53
  „Minél gyorsabban elhagyni az országot:

  http://index.hu/video/2012/05/07/minel_gyorsabban_elhagyni_az_orszagot/”
 • 2. abuserpro 2012. május 07. 18:08
  „Egyértelműen Arany Jánosról írtam volna, a legnagyobb magyar költőről.”
 • 1. egylány00 2012. május 07. 17:20
  „Szerintem nehéz volt vagy is nekem igen. A kérdések 50% becsapós volt és nyakatekert és örülök, ha 10 pontom lesz!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érettségi 2012 - megoldások történelemből 5

Az ötödik történelem feladatsor megoldásai itt olvashatóak.
Tovább olvasom