Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Magyar érettségi 2010 - Kipipálva - Így látták a győri diákok - Videó

A szövegértelmezési feladat egy 2009-es Janus Pannoniusról szóló újságcikkel kapcsolatos kérdéssor volt. Az esszék között egy irodalmi témájú érvelést (Szabó Magda), Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novellájának elemzését vagy Karinthy Kosztolányi-paródiájának Kosztolányival való összehasonlítását választhatták.


17.22 -
Összességében nehezebb volt az idei magyar nyelv és irodalom érettségi középszinten, mint az előző években; voltak kicsit nehéz, nehéz és rettenetesen nehéz feladatok - mondta Arató László, a Magyartanárok Egyesületének (ME) elnöke hétfőn az MTI-nek, hozzátéve, hogy szerinte az összeállítás kitűnő volt.

Mint közölte, bonyolult volt a szövegértési feladat - amely arról szólt, hogy egy irodalomtörténész hogyan fedezett fel egy Janus Pannonius-szövegrészletet. Meglátása szerint ez "kicsit ki is fárasztotta a gyermekeket", mert sok mozzanatot, kis részletet vissza kellett keresniük a szövegben.

Új elemként jelent meg a feladatban, hogy a diákoknak képi és szöveges információkat is össze kellett vetniük.

Arató László szerint összességében az idei szövegalkotási feladatokban nem tükröződik az az igény, amelyet a kétszintű érettségi rendszer néhány évvel ezelőtti bevezetésénél megfogalmaztak, hogy magyarból többi között a kommunikációs képességet mérjék.

Az egyesület elnöke szólt arról, hogy a három szövegalkotási feladat közül az elsőnél, amely egy Szabó Magda-szöveget vett alapul, és arra kereste a választ, hogy a térnek milyen jelentősége van a műalkotásokban és a hétköznapi életben, nem lehetett valami mellett vagy ellen érvelni. Pedig ez lett volna a cél - tette hozzá. A szöveg azonban eleve meghatározta a választ, és így inkább irodalmi esszé megírására ösztönzött.

Ez a feladat inkább "komoly irodalmi tudást és érzékenységet igényelt", semmint érvelő- és szövegalkotási készséget - mondta.

Arató László kiemelte: a Kosztolányi- és Karinthy-művek összehasonlítása "csak nagyon jó nyelvi érzékű tanulóknak volt való", mert stilárisan és tematikailag egyaránt magasra állította a mércét. Az egyik feladat például úgy hangzott: "milyen nyelvi megoldások segítségével idézi meg Karinthy paródiája Kosztolányi versét, illetve beszédmódját?".

Mint mondta, a feladatban szereplő A kis edény című vers az éjjeliedényről szól, de sok tanuló ezt szót nem ismeri, mások pedig az érettségi izgalmában rá sem jöttek, miről is van szó.

Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novellájának adott szempontok szerinti elemzése "megoldható volt, de az sem volt nagyon könnyű". Bár a feladatsor összeállítói azt vélelmezték, hogy egy közepes képességű tanuló is meg tud különböztetni egy szövegen belül különböző elbeszélői nézőpontokat - mondta Arató László -, ehhez már fejlett irodalmi érzékenységre volt szükség.

Úgy fogalmazott, hogy összességében "az átlagosnál igényesebbre sikerült a középszintű feladatsor, ami annak egyszerre érdeme, de gond is".

15.44 - A végzősök szerint kevés volt az idő néhány feladatra hétfőn, a magyar nyelv és irodalom középszintű érettségin; az MTI által megkérdezett szaktanárok némelyike úgy vélekedett, hogy a feladatok összességében nehezebbek voltak, mint tavaly.

A miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium egyik szaktanára az MTI-nek úgy értékelte a három témakörből álló feladatsort, hogy az átlagnál kicsit komplikáltabb volt Kosztolányi Dezső és az őt parodizáló Karinthy Frigyes egy-egy versének összehasonlítása. Magyarázata szerint ez a téma igényelte, hogy a vizsgázó a birtokában legyen a formai eszközöknek, emellett viszont feltételez bizonyos humorérzéket is, ami érettségi közben nem biztos, hogy fennáll. Véleménye szerint ez a feladat inkább emelt szintre való.

Ugyanakkor pozitív változásként értékelte, hogy az érvelésnél két év után végre csak úgy lehet megoldani a feladatot, hogy irodalmi példákra kell hivatkozni, tehát szükséges bizonyos alapismeret a jó dolgozathoz.

Velenyák János, a miskolci Bláthy Ottó Villamosipari Szakközépiskola igazgatója az MTI-nek azt mondta: az összehasonlító verselemzés nem nagyon nyerte el a vizsgázók tetszését. Petróczi Gábor, a kazincbarcikai Ságvári Endre Gimnázium igazgatójának közlése szerint náluk a novellaelemzést választották a legkevesebben.

A soproni Széchenyi István Gimnáziumban és a győri Révai Miklós Gimnáziumban a szövegértési feladatnál az idő rövidségével küzdöttek a diákok; előbbi intézmény igazgatója, Szabó Miklós tájékoztatása szerint többen nem tudták egy óra alatt befejezni a feladatot. A legkevesebben náluk az összehasonlító verselemzést választották, a második helyen az érvelési feladat végzett, míg a legnépszerűbb a szövegelemzés volt; tízből heten-nyolcan ennek kezdtek neki.

Szabó Miklós megemlítette: a középszintű vizsgán választható Gelléri Andor Endre-novella (Pármai likőr) kiválóan érthető, olvasmányos szöveg, míg az összehasonlító elemzésben vizsgálandó Kosztolányi- és Karinthy-művek azért rettenthették el a fiatalokat, mert sok bennük a ma már ismeretlen kifejezés. A győri gimnázium igazgatója, Horváth Péter szerint csak kisebb számban készültek a diákok arra, hogy valamilyen évfordulóhoz kötődő feladatot kapnak. Az igazgató annyiban tartotta nehezebbnek a tételeket a korábbiaknál, hogy nem mindennapi témát kellett körüljárniuk a diákoknak. A Gelléri-novellát általában azok választották, akik az előző két feladattal nem boldogultak.

A debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium diákjait és tanárait meglepte a hétfői középszintű irodalom érettségi feladatsora - mondta Molnárné Szecskó Ágnes igazgatóhelyettes. Az irodalomtanár szerint az elmúlt évekkel összehasonlítva az idei nehezebb, de inkább "érdekesebb" volt, így nem lehetett könnyű a diákoknak a választás.

A szövegértési tesztnél mindenkit meglepett, hogy egy újságcikk tartalmát kellett visszaadniuk a diákoknak - közölte. Elmondása szerint a szövegalkotásnál az általában népszerű érveléses feladatot most kevesebben választották, hiszen szokatlan szempontok alapján kellett a diákoknak dolgozniuk. A szövegelemzés nehézsége az volt, hogy egy kevésbé ismert szerző munkáját kellett elemezni. A Karinthy-feladatot viszont nem találták nehéznek, így idén valószínűleg többen is ezt választották - mondta a Csokonai gimnázium igazgatóhelyettese.

A Szegedi Tudományegyetem Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumának több, magyarból középszinten érettségiző diákja is rövidnek találta az időt a szövegértési feladat megoldására. A maturálók az MTI-nek elmondták, a Somogyi F. Anikó tollából a Magyar Hírlapban megjelent, Szentmártoni Szabó Gézával készített interjúról feltett értelmező kérdések nem voltak túl nehezek, alapos megválaszolásukhoz azonban a rendelkezésre álló egy óra helyett jobb lett volna legalább hetven perc.

A három szövegalkotási feladatból a nyilatkozók közül a legtöbben Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novellájának értelmezését választották, mert - mint mondták - ezt tartották a legkönnyebbnek. Az egyik érettségiző lány a szövegalkotás során érvelő feladatként a tér jelentőségéről írt a műalkotásokban és a hétköznapi életben. Szerinte a Szabó Magdával készült beszélgetés alapján elkészítendő, irodalmi példákat is felsoroló dolgozat azok számára nem okozhatott problémát, akik elolvasták a kötelező olvasmányokat.

Az idő ugyan kevés volt a szövegértési feladatokra, de összességében nem találták nehéznek a zalaegerszegi végzősök a magyar nyelv és irodalom középszintű írásbelit - mondták az érettségi után a diákok.

Zalaegerszegen a Zrínyi Miklós Gimnázium és az Ady Művészeti Gimnázium diákjai azt állították, hogy nem tartották nehéznek a feladatokat, ugyanakkor ők is kevésnek tartották az időt; sok volt a feladat, gyorsan kellett válaszolni, nehezen jutottak a végére, és nem tudták átnézni a helyesírást sem - sorolták.

Kollaricsné Soós Erika, a Zrínyi gimnázium igazgatóhelyettese szerint első megközelítésre egyszerű, jó tételnek tűnt a Beszélgetések Szabó Magdával című kötet alapján az érvelés, de nehezen lehetett hozzá összeszedni az anyagot. Az érvelést irodalmi példákkal lehetett alátámasztani, amit szöveggyűjtemény nélkül nehéz volt felidézni a négy év anyagából - mutatott rá.

A pécsi Leőwey Klára Gimnáziumban a Szabó Magdához kapcsolódó feladat volt a legnépszerűbb. Szolcsányi Jánosné, az intézmény igazgatója elmondta: a diákok szerint ez a feladat könnyen levezethető volt. Hozzátette: a 279 érettségizőből sokan választották a műértelmezést is.

15.25 - Minden probléma nélkül lezajlottak a magyar nyelv és irodalom érettségi vizsgák hétfőn országszerte - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) az MTI-vel.

Középszinten Szabó Magda, Gelléri Andor Endre, valamint egy Kosztolányi Dezső- és egy Karinthy Frigyes-mű összehasonlítása közül választhattak az érettségizők magyar nyelv és irodalomból hétfőn; emelt szinten egyebek mellett egy-egy Babits Mihály- és József Attila-vers elemzése szerepelt a megoldandó feladatok között - tájékoztatott a tárca.
Mint írták, a középszintű magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi első része, a 40 pontos, 60 perces szövegértési feladatsor egy frissen felfedezett Janus Pannonius-vers kutatójával készült interjúról tett föl kérdéseket.

Az alig kétoldalnyi szöveghez tíz feladat tartozott; ezek többek között a szövegben található adatok megértéséről szóltak. A szöveg globális felfogását mérte például tények és feltételezések elkülönítésére vonatkozó kérdésekkel.

A második részben, 60 pontért (20 a tartalom, 20 a szerkesztés, 20 a nyelvi megformálás) három feladat közül egyet kell megoldaniuk a vizsgázóknak három órában.

Ezek közül az érvelési feladatban Szabó Magda egy beszélgetésrészletét alapul véve arról lehetett érvelni, hogy "a tér, a tárgyi környezet a műalkotásokban és a hétköznapi életben milyen jelentőséggel bír" - áll a közleményben.

A műértelmezési feladat Gelléri Andor Endre Pármai likőr című rövid novellájáról szólt, ehhez kapcsolódóan a novellára vonatkozó kérdéseket tettek fel a vizsgázóknak.

Az összehasonlító elemzésben Kosztolányi Dezső A kis mécs és Karinthy Frigyes A kis edény című Kosztolányi-paródiájának összevetését várta el adott szempontok alapján.

Az emelt szintű írásbeli érettségi a nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorának 11 feladata 40 pontért a Mint különös hírmondó című Babits-vers megértését követelte meg, valamint egyes részleteivel kapcsolatos nyelvtani (mondatelemzési, stilisztikai) és irodalmi (pl. szerzők, művek, toposzok, ritmusok) ismereteket várt el.

A műértelmezésben - konkrét kérdésekre válaszolandó - 25 pontért József Attila Holt vidék című verse szerepelt.

A reflektálás egy jelenségre nevű 20 pontos feladat kiinduló szövege az átaludt időről szólt; egy MTI-híradás kapcsán kellett arról elgondolkodni, hogy miért kedvelt témájuk műalkotásoknak "a hős térben és/vagy időben való átléptetése".

A gyakorlati írásbeliség kategóriájában 15 pontért felszólalást kellett megírni egy fiktív találkozóra arról, hogy mozi vagy kávézó működjék-e egy bezárásra ítélt moziban.

Mindkét szinten összesen maximum 100 pontot lehetett elérni. Ebből legfeljebb 15 pont veszíthető helyesírási hibákért. Helyesírási szótárt használhattak a maturálók.

11:20 - Emelt szint: Babits, József Attila, index.hu
Babits Mihály és József Attila egy-egy verse, egy, az index.hu-n megjelent cikk, valamint egy érvelős feladat közül választhattak a magyar nyelv és irodalom emelt szintű érettségi vizsgáján a tanulók - tudta meg az érettségiről távozó diákoktól az MTI.

Babits Mihály: Mint egy különös hírmondó vagy József Attila: Holt vidék című versét elemezhették az érettségizők. Emellett összehasonlíthatták az index.hu egyik írását - amely arról szól, hogy egy mozdonyvezető a pártállami rendszerben kómába esett, és a polgári demokráciában ébred fel - irodalmi alkotásokkal, például Az ember tragédiájának egyes jeleneteivel.

A diákok választhattak továbbá egy érvelő típusú feladatot is. Az alapszituáció szerint egy kisvárosban bezár a mozi, a helyén kávéházat akarnak nyitni - az érettségizőknek érveket kellett felhozniuk a két intézmény ellen vagy mellett.10:45 - Szövegalkotás, középszint: Karinthy-Kosztolányi, Gelléri Andor Endre, Szabó Magda
A szövegalkotási feladatok Horváth Péter, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója szerint nem voltak egyszerűek. Legtöbben vélhetően idén is az érvelési feladatot választották, amely ezúttal a "Ne félj! Beszélgetések Szabó Magdával" című kötet egyik fejezetéből származó részlet mellett vagy ellen szóló érvelés volt. A kötet Lettem, aki vagyok című fejezetének részlete alapján érvelhettek „a tér jelentőségéről a műalkotásokban és a hétköznapi életben".
Ezúttal tehét nem a hétköznapi életből vett érvelést kaptak a vizsgázók, hanem irodalmi jellegű kérdésben kellett érvelniük. 
A műelemzési feladat ezúttal Gelléri Andor Endre Pármai likőr című novellájának értelmezése volt.
Az összehasonlító elemzést választók Karinthy Frigyes Kosztolányi-paródiáját és egy Kosztolányi verset kaptak.


10:10 - Szövegértés, középszint: Régi magyar irodalomról szóló interjú
Az érettségi első hatvan percében megírt feladatsorban Somogyi F. Anikó tavaly október 10-én, a Magyar Hírlapban megjelent, Szentmártoni Szabó Gézával, az ELTE BTK régi magyar irodalmi tanszékének oktatójával készített interjúját kellett különböző kérdések alapján értelmezniük a maturálóknak.

A cikkben arról esik szó, hogy az irodalomtörténész felfedezte Janus Pannonius reneszánsz költő egy eddig csak felerészben ismert alkotásának teljes, hibátlan szövegét.

Az egyetemi tanár arról beszél, hogy az általa megtalált Janus Pannonius-alkotás az egyetlen hiányosan fennmaradt darab az életműben. Arról is szól, hogy az anyagból forráskiadást adnak ki, ami azt jelenti, hogy a szövegforrásokat, az eredetit és a saját fordítását közreadják, a másolatok hibáit, a kódexek közti eltérést is részben bemutatják, a többit pedig a kritikai kiadást végző kollégák végzik el.

A szövegértési feladat szövege általában egy esszé, ismeretterjesztő céllal íródott tanulmány, publicisztikai mű egésze vagy részlete. A feladatok megoldása általában a kérdésre adott válasz szöveges kifejtése, esetenként megadott válaszvariációk közötti döntés.

(MTI)

 

Magyar írásbeli a győri Kazinczyban. Fotók: H. Baranyai Edina

Korábban:
Az első megmérettetés az érettségi vizsgán irodalomból várja a diákokat hétfőn reggel 8 órától. A tételekkel kapcsolatosan sok találgatás kapott szárnyra, az érettségi feladatok várományosai között József Attila is szerepel.

Az érettségi vizsgák hivatalos oldalán, vagyis az Oktatási Minisztérium honlapján a feladatsorokat és a javítási-értékelési útmutatókat a vizsgát követő napon lehet megnézni.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. muskátli 2010. május 06. 08:51
  „Régen valamelyik hülye költö versét kellet elemezni 4-5 A4-es oldalon, fogalmazás formájában, beleszöve életrajzát a hülyének és következtetni melyik szóval mire akart utalni. Az sokkal rosszabb volt, mint a mai érettségik. Ha csak József A, vagy bármyelyik naplopó verseit is nézzük. Ezzel utáltam meg a magyar nyelv és irodalmat. Ez egy felesleges tantárgy, olvasni mindenki tud, tudja mit is olvas (normális esetben), viszont a szélhámosok életrajza stb szerintem nem sok embert érdekel. Mit izgatott engem akkoriban hogy mit is akart a petöfi mondani, irta volna le normálisan és nem rimelö hülyeségekben. Na ilyesmivel az embereket zaklatni! Manapság meg csak érteni kell hogy mit olvas az emer. Hát nem könnyebb ez? és akkor még nyafognak a mai érettségizök! Röhej!”
 • 23. janis123 2010. május 04. 15:41
  „Szerintem nem volt nehéz az érettségi a szövegalkotásnál 1 órába tellet kiválasztani melyikrő tudok irni pár sort reménykedek a jó jegybe .A szövegértés pontját össze kell szorozni a szövegalkotáséval?
  Remélem nem mert én körzővel emeltem négyzetre!”
 • 22. janis123 2010. május 04. 15:35
  „Reggelre defektes lett az uaz ,ezért targoncával kellett mennem érettségizni .Még szerncse hogy a kuvaszt is vittem egyedűl nem ment volna.”
 • 21. Mankapunka 2010. május 04. 13:15
  „laccka

  Hol végeztél először a Gabi Laciban,vagy a Lukácsban szakmunkáson????”
 • 20. Ikrob 2010. május 04. 09:47
  „Igen, én is nagy kalappal kívánok mindenkinek, aki érintett. Szegény lányom most biztosan nagyon küzd a matekkal... A legrosszabb, hogy nem segíthetek neki... Persze pont ettől érettségi, végre egy feladat, amit tényleg csak saját magukra számíthatva oldanak meg... Túl lehetnénk rajta már :DD”
 • 19. Sparrow 2010. május 03. 20:07
  „Laccka!
  Akkor essen szó a levelezős hallgatókról is, mint pl. én, akik ugyanabból vizsgáznak, mint a nappalisok, csak egy tárgyból a nappalisoknak van heti 2 órájuk, nekünk meg van olyan, hogy egész félévben van 6. A követelmény ugyanaz!
  Ezt te is, meg én is tudtam, amikor beiratkoztunk! NIncs "estis" érettségi meg "levelezős" diploma, mert az azt jelentené, h gyengébb képzést kapunk, vagyis elég rendesen diszkriminálva lennénk.”
 • 18. laccka 2010. május 03. 19:48
  „Üdv. mindenkinek!

  Itt az érettségi időszak :) Most sokat hallunk arról, hogy szegény gyerekek mennyit "küzdenek".
  Kedves mindenki és ÚJSÁGÍRÓK!
  Szó eshetne azért az estin végző "nebulókról" is. Hiszen mi sokkal kevesebb óraszámban és kisebb intenzitással ugyan azt tanuljuk mint ők a nappalain.Ja... és ugyan abból vizsgázunk. Én is most érettségizem 3x éves fejjel. Akkoriban más idők jártak ;) Nem volt fő szempont az érettségi.
  A mai magyar vizsgáról:
  Én eddig az hittem, hogy előnyben vagyok az elmúlt évek vizsgáit és a koromból fakadó pluszt figyelembe véve.
  Egy frászt. Hiába az a +1x év. Hónalj szagom lett mire végeztem :) Remélem holnap a matek kicsit kegyesebb lesz bár ezek után előre félek.

  Hajrá estisek!!! Hajrá nappalisok!! EGY NAGY KALAPPAL MINDENKINEK!!!!!!

  KEDVES ÚJSÁGÍRÓK! ESTIN IS VANNAK ÉRETTSÉGIZŐK!! ;)”
 • 17. moncsicsi92 2010. május 03. 17:47
  „a szövegértésre szerintem is kevés volt a 60 perc, ezt az osztálytársak közül többen is így gondolták, és igen én is megszenvedtem az érveléssel... kb 15 percet ültem felettük mire eldöntöttem, hogy melyiket is választom...:D”
 • 16. jessy 2010. május 03. 14:17
  „A szövegértés egész könnyű, de kevés rá az a 60 perc, hát én azért szenvedtem az érveléssel... :D”
 • 15. 0000 2010. május 03. 13:59
  „szerintem a szövegértésre kevés idő volt, de a szövegalkotást meg lehetett oldani”
 • 14. csibe87 2010. május 03. 12:19
  „Hát a matek már csak függvénytábl-val menne. :):):)”
 • 13. Dzsabba 2010. május 03. 11:58
  „Egyáltalán nem volt olyan para középszint... 12-ig lehet írni, én már haza is értem. Szövegértés iszonyat könnyű volt, szövegalkotáson el kellett gondolkodni, de azis simán írható-”
 • 12. Anett19 2010. május 03. 11:56
  „Én tavaly érettségiztem, szerintem az könnyebb volt mint az idei!
  Szorítok az idén érettségizőknek!”
 • 11. tricse 2010. május 03. 11:51
  „Ajnye! Emelt szint könnyebb mint középszint! Nemá!”
 • 10. kleopátra 2010. május 03. 11:35
  „hát nem egyszerü témák az biztos, a gyerekem csak nézhet ki a fejéből a suliba”
 • 9. mecsoka 2010. május 03. 11:27
  „Részvétem :)”
 • 8. Mankapunka 2010. május 03. 11:19
  „Érettségiző fiatalok ajándéka,hogy a Rékasi újra bent lesz a Barátok Köztben.

  Juhúúúúúúúúúúúúúúúú”
 • 7. adrian1006 2010. május 03. 11:16
  „Hát-hát-hát. Nem biztos, hogy most le tudnék érettségizni. Sok sikert kívánok minden érettségizőnek!!!!!!”
 • 6. Mankapunka 2010. május 03. 10:46
  „Egyre könnyebb lesz az érettségi a tanárok szerint.”
 • 5. unkown 2010. május 03. 10:40
  „én meg sok sikert kívánok aki most érettségizik :)”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelem érettségi 2010 - megoldások videón itt

A történelem írásbeli érettségi vizsga feladatait Németh Tibor, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium… Tovább olvasom