Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Érettségi: rendben lezajlottak a történelem írásbelik

A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az idei középszintű feladatsor a korábbiaknál valamivel nehezebb volt.
Rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségik szerdán, a diákoknak középszinten egyebek mellett a középkori Rómával, Magyarország demográfiai helyzetével, emelt szinten pedig a népvándorlás korával és az 1930-as évek magyarországi politikájával összefüggő feladatokat kellett megoldaniuk. A Történelemtanárok Egyletének elnöke szerint az idei középszintű feladatsor a korábbiaknál valamivel nehezebb volt.

Az Oktatási Hivatal összegzése szerint a középszintű, 180 perces feladatlap első felében 12 rövid választ igénylő, úgynevezett tesztfeladat szerepelt, a második rész pedig szöveges, kifejtendő, úgynevezett rövid és hosszú esszéfeladatokból állt.

A diákok a vizsga egésze alatt használhatták a középiskolai történelmi atlaszt. A rövidebb feladatok, amelyek az egyetemes és a magyar történelemre vonatkoztak, időrendben követték egymást, így a köztársaság kori Róma, az oszmán hódítás, a középkori magyar városfejlődés, a barokk művészet, a dualizmus kori gazdaság, a nagy gazdasági világválság, az Európai Unió intézményerendszere is téma volt.

A nyolc esszékérdésből, amelyek között szerepelt a magyar honfoglalás, a magyarországi reformáció kulturális hatása, Széchenyi reformprogramja, Magyarország demográfiai helyzete és az ENSZ - bizonyos választási szabályok betartásával - hármat kellett kidolgozni.

A feladattípusnak fontos eleme volt az állampolgári ismeretek és a jelenismeret (a 20. század második fele és napjaink jelenségei, történései, problémái).

A feladatokhoz általában írásos vagy képi forrás, térképvázlat, ábra vagy adatsor kapcsolódott. A vizsgázónak ezek felhasználásával és saját ismeretei mozgósításával kellett pontos választ adnia. Az esszéfeladatok értékelésében a szakmai tartalom mellett fontos szempont a szöveg megszerkesztettsége, koherenciája, logikája is - jelezték.

Az emelt szintű írásbeli vizsga összesen 240 perces volt, az első rész megoldásának időtartama 90 perc. Ez alatt rövid, tesztjellegű feladatokat kellett a vizsgázóknak megoldaniuk. A feladatok között voltak a népvándorlás korára, a középkori gazdaságtörténetre, Hunyadi Mátyás korára, a 19. századi városiasodásra, a bolsevik ideológiára, az 1930-as évek magyarországi politikájára és a napjainkhoz kapcsolódó kérdések (például az európai integráció).

A második rész megoldására 150 perc állt rendelkezésre. A sokféle forrás mellett a vizsgázót itt már a középiskolai történelmi atlasz is segítette a megoldásban. A tíz esszéfeladatból (például a céhes ipar, francia-Habsburg nagyhatalmi vetélkedés, ipari forradalom Németországban, Anjou-kori magyar társadalom, Ratio Educationis, a Rákosi-korszak politikai rendszere) - bizonyos választási szabályok betartásával - négy megoldása volt kötelező. A feladatokhoz általában írásos vagy képi forrás, térképvázlat, táblázat kapcsolódott.

Az idei középszintű történelmi érettségi a korábbiaknál valamivel nehezebb volt. Ezzel folytatódott az a tendencia, hogy évről évre nagyobb tudásról kell számot adniuk a diákoknak - mondta Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az MTI-nek.

Miklósi László üdvözölte, hogy nem pusztán a korszakokat és a témaköröket, hanem a tematikát tekintve is színesebb volt az idei feladatsor középszinten. Az érettségizőknek ezúttal több kulturális, gazdasági és demográfiai kérdésre is választ kellett adniuk, míg korábban hagyományosan a politikatörténet uralta az érettségi vizsgákat.

Véleménye szerint azonban olyan feladatok is voltak, amelyeknek több megoldása is lehetett, így lényeges, hogy a javítókulcs ezekről miként rendelkezik.

Az írásbelik csütörtökön az angol vizsgákkal folytatódnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Róma, népvándorlás és az 1930-as évek a történelem érettségin

Rendben lezajlottak a történelem írásbeli érettségik szerdán. Tovább olvasom