Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Angol érettségi megoldás 2009: how do you do?

Ma megkezdődtek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, a diákok angol nyelven írásbeliznek közép- és emelt szinten. A kisalfold.hu-nak a győri Krúdy szaktanára elemzett, meg persze a végzősöket is faggattuk Shakespeare csodás nyelvéről. Videóval.

12 óra 32 perc - A feladatok többsége életszerű 

"Sem könnyűnek, sem nehéznek nem érzem az idei angol érettségit" – kezdte a kisalfold.hu érdeklődésére Enyingi Zsuzsanna, a győri Krúdy iskola angol munkaközösségi vezetője.

Az angol érettségi megoldásait itt olvashatják, olvashatjátok! 


"Azok a diákok, akik négy évig tisztességesen tanulták az angolt, véleményem szerint jó jegyet, négyest-ötöst is viszonylag könnyen szerezhetnek. A feladatok többsége egyébként a mindennapokhoz köthető, szinte egytől egyig életszerűek voltak. Ráadásul több olyan témát kaptak a diákok, mely számukra kimondottan élvezetes lehetett, mint például interjú híres emberrel, e-mailes levelezés, vagy tanácsadás egy jó barátnak" – folytatta a tanárnő.Egy kis angol nyelvlecke. Videó: Cseh Róbert.


Arra a kérdésünkre, hogy a mostani középszintű érettségi megfelel-e egy középszintű nyelvvizsga színvonalának – mint köztudott: az utóbbi években már nem fogadják el a sikeresen teljesített középfokú nyelvvizsgát az érettségin –; a tanárnő úgy felelt: "talán az érettségi valamivel alatta van egy középfokú szintjének, de aki itt ötöst szerez, annak már nem kell sokat pluszban tanulnia a nyelvvizsgáért".

"Senki nem tűnt nagyon szomorúnak"

"A diákok első reakciója a vizsga után jó volt a Krúdyban, senki nem tűnt nagyon szomorúnak. Én pedig bízom abban, hogy minél többen szereznek majd négyest-ötöst az angol érettségin" – búcsúzott Enyingi Zsuzsanna.

"Az első rész nem volt nehéz, a magnós feladat, a listening és levélírás szintén jól ment, egyedül a nyelvhelyességi teszt bizonyult kicsit bonyolultnak. Ettől függetlenül remélem, sikerül egy négyest szereznem" – hallottuk Ónodi Kingától, a Krúdy végzős diákjától.


Ónodi Kinga és Hajdú Beatrix angol érettségi után. Fotó: Cseh Róbert.
Ónodi Kinga és Hajdú Beatrix angol érettségi után. Fotó: Cseh Róbert.

Levél egy barátnak, aki nehezen illeszkedik be

"Sok minden egyetértek Kingával, de a levélírás szerintem annyira nem volt könnyű. Tanácsot kellett adni ugyanis angolul egy olyan barátnak, aki beilleszkedési nehézségekkel küzd" – vette át a szót a szintén krúdys, Hajdú Beatrix.

Az utolsó kérdés jogán pedig arról faggattuk a lányokat, hogy mennyi ötletet lehetett belevinni az idei angol érettségibe, mire azt a választ kaptuk: "a levélírásnál természetesen igen, de a többi feladatnál azért inkább a konkrétumok számítottak".

Csütörtök reggel

A szaktárca tájékoztatása szerint középszinten 1.094 helyszínen 51.123-an, emelt szinten 82 helyszínen 4.310-en vizsgáznak ebből a tárgyból.
Az angol nyelv írásbeli érettségi vizsgája mindkét szinten négy elkülönülő részből áll.

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, ebből az első rész, az "Olvasott szöveg értése" 60 perces. A második rész, a "Nyelvhelyesség" feladatsor megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces "Hallott szöveg értése" vizsgaösszetevő következik, végül az "Íráskészség" 60 perces feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga 240 perces. A vizsgán az előzőekben is felsorolt vizsgaösszetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, illetve 90 perc.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához a diákok mindkét szinten használhatnak nyomtatott szótárt, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszközt nem vehetnek igénybe.

Mindkét szinten egymástól független az egyes vizsgaösszetevők értékelése, és a feladatok megoldása központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Pénteken a német írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.

Olvasóink írták

 • 4. guyboyka 2009. május 07. 17:24
  „Én ma írtam az emelt szintű angolt.Amit egy picit rosszul élek meg,az az,hogy az emelt szintű nyelvi érettségi követelményét a középfokú nyelvvizsgához párosítják.Van nemzetközi és államilag elismert nyelvvizsgám is már.Mindkettőt zökkenőmentesen megcsináltam,de az emelt szintű érettségin azért pislákolta,és nem is egy helyen.Úgy gondolom,hogy ez nem tisztességes ,hogy nagyobb tudást kérnek,mint pl. egy nemzetközileg elismert nyelvvizsga esetében.Főképpen azokkal szemben akik anyagiak következtében nem engedhetik meg maguknak úri huncutságból a nyelvvizsgázást!Zárójelben,ha min. 60%-ra sikerül az emelt szintű érettségi,akkor kiállít az Oktatási Hivatal egy Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványt.Hát azért az érettségis féle nyelvvizsgáért melózni kell!
  IT´S NOT FAIR!!!
  Na mindegy!
  Szar az egész rendszer úgy ahogy van!”
 • 3. Missy 2009. május 07. 13:52
  „Just got back from the exam, I´m definitely going to get a 5. ;)”
 • 2. elemér 2009. május 07. 13:51
  „Nem kell izgulni.

  http://www.youtube.com/watch?v=l9K4BKkLaCI”
 • 1. Pano 2009. május 07. 12:45
  „Mondjuk, én nagy hülyeségnek tartom, hogy megszüntették azt a lehetőséget, hogy akinek megvan a középfokú vagy netán a felsőfokú nyelvvizsgája annak érettségiznie kell nyelvből. Szerintem teljesen felesleges időpazarlás és feszültség a diákoknak, hiszen igazolva van a tudásszintjük a bizonyitványal.
  Persze, akinek megvan ez a bizonyítvány nem okozhat(na) gondot a nyelvi érettségi letétele, de akkor is :). Nekem még szeencsére elfogadták anno, sokkal jobb volt, hogy 1-el kevesebb dologgal kellett törődnöm és az onnan felszabadult időt más tantárgyra vagy tantárgyakra fordíthattam.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Történelem érettségi 2009 megoldás: Mátyás és az erdőirtás

A kisalfold.hu által megkérdezett jedlikes és hildes diákok szerint a kettest és hármast nem nehéz… Tovább olvasom