Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Látványos bontás tavasszal

Sopron főmérnöke szerint az alapos előkészítés a garancia arra, hogy zökkenőmentes lesz a Fő tér rekonstrukciója.

Legyen igaza, bár a decemberi ˝kapavágást˝ eddig még nem követte újabb.

A soproni városvezetés újságírók jelenlétében is fontosnak tartotta decemberben elmondani, hogy a tavasszal kezdődő Fő téri munkálatok elősegítésére feltárásokat végez a kivitelező. A munkagép kamerák kereszttüzében bontotta a burkolatot – később viszont újra csönd lett a Szentháromság-szobor körül. Pedig a karácsonyi vásár is új helyszínre került és lélekben már mindenki felkészült az elkerülhetetlen kényelmetlenségekre.

– A feltárási munkálatokat kezdtük meg decemberben, meg kellett vizsgálnunk, mi van a burkolat alatt – magyarázza Kerekes Attila városi főmérnök. – Az úgynevezett vak aknát is kerestük és hamar meg is találtuk. Innen indul majd a csapadékcsatorna kiépítése. Ahogy az időjárás enyhébbre fordul, megkezdődik a látványosabb bontás is. A munka gyakorlatilag már szeptember óta tart, igaz, íróasztal mellett. De a jó előkészítés nagyon fontos ilyen horderejű feladatnál – mondja a szakember.

A tényleges rekonstrukció márciusban, a hivatalos start után kezdődik, akkor fektetik majd az új vízvezetéket és a szennyvízcsatornákat.
A tényleges rekonstrukció márciusban, a hivatalos start után kezdődik, akkor fektetik majd az új vízvezetéket és a szennyvízcsatornákat.

A munkagépek egyébként a napokban újra megjelennek. A feltárás első fázisában ugyanis meglepően jó minőségű betonalapot találtak a kockakövek alatt. Most azt vizsgálják, mekkora kiterjedésű az aljzat és tényleg felhasználható-e. A régészek mindeközben szakfelügyeletet tartanak, azaz árgus szemekkel figyelik, mi van a ˝kültakaró˝ alatt és ha úgy ítélik meg, leállíthatják a munkát. Mindez azonban csak előkészítés, a tényleges rekonstrukció márciusban, a hivatalos és nyilván ünnepélyes start után kezdődik, s ha semmi nem jön közbe, akkor fektetik majd az új vízvezetéket és a szennyvízcsatornákat.


Amiről szó van

A Fő tér rekonstrukciója 200 millióba kerül, de ez csak az egyik eleme annak a nagy, uniós projektnek, ami a Tűztorony megerősítését, a látogatóközpont megépítését és a Bástyagödörtől a színházig tartó Várfal sétány kialakítását tartalmazza, s amelynek 2011 őszére kell elkészülnie. Az összesen 1,077 milliárd forintos beruházásra 600 millió érkezik az EU-tól, a többi önrészből valósul meg.


A Fő tér ˝megfiatalítása˝ 2010 őszére be is fejeződik, úgyhogy sok idő nincs, hiszen addig a közmű-rekonstrukciónak és a burkolat felújításának is meg kell történnie. Egyébként a régi kockaköveket rakják vissza, csak fordítanak rajtuk, hogy az ép szélek kerüljenek a felszínre. Fugáznak is, a teraszok előtti régi mészkő burkolatot pedig új kőre cserélik. A főmérnöktől megtudtuk azt is, a munkákat úgy kell a kivitelezőnek elvégeznie, hogy a téren lévő intézmények, vállalkozások, lakóházak egy-egy nap kivételével mindvégig megközelíthetőek legyenek. Az uniós előírásoknak megfelelően közbeszerzési pályázatot írnak majd ki a tájékoztatási feladatok ellátására is.Az adventi vásárról

– Egy vásár programjának összeállítása több hónapos egyeztetést igényel, az infrastruktúra kialakítása érdekében is elengedhetetlen a helyszín rögzítése. Hónapokkal a vásár előtt már látható volt, hogy az év végén elindulhatnak a feltárások, ezért az önkormányzat új helyszín mellett döntött. Helyesen, hiszen még a vásár idején elindult a munka – mondta el érdeklődésünkre Kuslics Balázs, a városháza szóvivője.

Olvasóink írták

 • 19. vitriol2 2010. január 19. 11:41
  „"reagálni"irni akartam én is e témához, de amit akartam azt:"18. babapofi 2010.01.18. 19:49 "megirta”
 • 18. babapofi 2010. január 18. 19:49
  „Sajnos Sopron fejlődése is már megint politikai kérdés!Miért baj az ha valamit ami mondjuk jó ötlet nem mi találtunk ki,hanem mondjuk egy másik ideológiát követő polgártársunk?Attól az még lehet jó ,sőt hasznos is!Fel kéne már nőni a durcás gyermekkorből tisztelt városi politikusok!Lehetne mondjuk a cél egy szebb,élhetőbb,fejlődő város.Ehez persze a pártszimpatizánsi előnyszerzésnek és az önös érdekek preferálásának véget kellene vetni!”
 • 17. pulci 2010. január 18. 10:46
  „Na erre kivancsi leszek mar elöre latom, hogy iden nem fog elkeszülni. Ha a varosban lezajlott eddigi epitkezeseket tekintjük akkor valoszinütlen, hogy idöben es jo minösegben elkeszülne. Nagy tervek keszültek 2010-re hisz elkezdödik -ha nem toljak el megint- akkor a köszegi uti aluljaro most belekezdenek a Fö terbe is hogy legyen mit felmutatni valasztasi evben. Termeszetesen en örülök a fejlesztesnek, hisz ezek mind olyan területek amelyekre mar reg rafert volna a felujitas csak egyszer jo lenne latni vegre hogy betartjak az idöhatart es tenyleg minösegi munka keszül, nem a magyar munkamoralnak megfelelö munkavegzes mint a Petöfi teren, a csatornaprogramnal ill. mas beruhazasoknal. Bizzunk benn, hogy ezeknel a nagyberuhazasoknal nem kell 4-5 evig szenvedni majd a varosban mert kitalaljak, hogy itt meg volt egy vezetek ezert ujra kellett csinalni mindent. Sajnos az elmult evek tapasztalatai alapjan erre kell felkeszülni, arrol nem is beszelve, hogy 9 honap mulva valasztas is lesz...”
 • 16. modernsopron 2010. január 18. 09:53
  „moose: igazad van! vissza akarjuk a fákat !! egészen az 50-es évekig ott voltak a szobor körül.
  szerintem is vissza kell ültetni öket. nagypapám mesélt, hogy sokkal szebbek voltak a Fötér és a Várkerület régen, mint most! Az Erzsébet kertröl, Löverekröl nem is beszélve!”
 • 15. modernsopron 2010. január 18. 09:50
  „Az olvasók is láthatnának a terveket? Miért nem hoz nyilvánosságra az önkormányzat a rajzokat, terveket?
  Hol tart itt a demokrácia?”
 • 14. babapofi 2010. január 18. 08:50
  „A kockaköveket tényleg őrizzék,mert kishazánkban hamar átalakul valamelyik magánház kerti útjává.A Balfi utcában sem maradt sok belőlük!Amúgy a fásítás jó ötlet.”
 • 13. moose 2010. január 17. 12:44
  „Ha már szétburítják a teret, nagyon remélem fákat is fognak ültetni. Mint akkor nagyonrég. Szükség van a zöld övezetre még a belvárosban is!!!”
 • 12. fmarco 2010. január 17. 10:31
  „Én csak annyit fűznék hozzá, hogy a mi Fő terünk alatt azért sokkal több érték van, régészeti emlék, mint a győri Széchenyi tér alatt, így sokkal óvatosabban kell kezelni azt. Két megoldás lehet: ha jó az az alap, amit feltártak a kockakövek alatt, akkor nem bolygatni a dolgokat, illetve, ha cserélik az alapozást is, akkor viszont muszáj legalább pár kutatószelvényt felállítani, mert kincsek (nem arany!) vannak a Fő tér alatt, amiről tudnunk kell, feltérképezni, és csak utána visszatemetni! Megéri a kis késedelem. Anno a Városháza alapozásánál is "csak" a Capitoliumi triász maradványai kerültek elő, szóval érdemes keresgélni. A város lesz gazdagabb tőle!”
 • 11. SC 2010. január 17. 09:47
  „Győrben középkori rétegeket tüntettek el munkagépekkel,nem is keveset!Minden leletanyag,információ elveszett evvel!Fontos dolog,hogy amit meg lehet menteni a múltból,az meg is legyen mentve!Ennyivel mindenképp szegényebb lett Győr.Hát erre gondoltam,kedves antikomcsi.A teretek egyébként tényleg szép lett.”
 • 10. antikomcsi 2010. január 16. 22:22
  „SC
  Mer hogy jártunk? Frankón megszépült a Széchenyi tér, bár ha a régészeken múlt volna még mindig túrnák.”
 • 9. SC 2010. január 16. 16:22
  „A teret tessék tisztességesen feltárni,mert az elkövetkezendő évtizedekben nem lesz rá lehetőség.Értő szemű ember mindig álljon a markolók mellett,különben úgy járunk,mint a győriek!”
 • 8. fmarco 2010. január 16. 14:48
  „bocsi, természetesen No.5-ra gondoltam, csak mire cenzúráztam saját szavaimat...”
 • 7. fmarco 2010. január 16. 14:46
  „moderálva”
 • 6. Freddy01 2010. január 16. 14:44
  „moderálva sértő”
 • 5. idurboy 2010. január 16. 13:04
  „moderálva off”
 • 4. otromba 2010. január 16. 10:33
  „Azért a régi kövek lerakását megnéném!Eddig még mindig ˝ELTÜNT˝jó része ahol felszedték!Egyszer ha jól emlékszem a Fő-térről is eltünt,a 70-es években!Most is drága az építőanyag,biztos van már aki rákacsint-
  gat!Ezzel megindul a keresgélés,és a tér munkálatai elhuzódnak!”
 • 3. lenk 2010. január 16. 10:25
  „Kockaköveket alaposan megszámolni, felelős személynek leltár szerint átadni, hogy vissza lehessen majd rakni a végén! :)”
 • 2. mindigatutit 2010. január 16. 10:00
  „én meg arra leszek kiváncsi,hogy mennyit fog csúszni az átadás.mert,hogy fog az biztos”
 • 1. sme 2010. január 16. 08:57
  „Örülök, hogy a régi köveket rakják vissza, így megmarad a térnek az az egyedi, ódon hangulata, ami más városban nincs meg. És nem lesz elrontva úgy mint a győri Széchenyi tér, ott ugyanis az új kövektől teljesen eltűnt a barokk hangulat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliárdos ok a gyorsításra

Ha márciusig nem bírálják el a pályázatot, a kormány által meghirdetett moratórium hónapokkal… Tovább olvasom