Kisalföld logö

2018. 11. 14. szerda - Aliz 6°C | 13°C Még több cikk.

840 millióból fejleszt a nemzeti park

Összességében mintegy 840 millió forintos támogatással indulhatnak fejlesztések idén a Fertő–Hanság Nemzeti Park vezetésével.


Kerékpárutak jönnek létre, s a Fertő vízminősége is javulni fog. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatósága több fejlesztéshez nyert uniós forrásokat.

Fersch Attila, a nemzeti park igazgatóhelyettese elmondta: a nemzeti park a vízügyi igazgatósággal (Édukövízig) közösen olyan pályázaton nyert, amely a Fertő tó vízminőségének javítását teszi majd lehetővé. A környezetenergetikai operatív program 60 milliós támogatásából komoly beavatkozási és kiviteli terv készül a tó nádasainak helyreállítására.

Ugyanis a tó magyar oldalán a belső csatornahálózat melletti gátszerű töltések sok helyen útját állják az oxigéndús víz nádasba való bejutásának, ami kedvezőtlenül hat a halállományra is. Nemcsak ez a gond, hanem az uralkodó szélirány miatt a magyar oldalon bekövetkező hordalékfeltöltődés is, amely a nádasban iszapként ülepedik le, csökkentve a vízszintet. Mindezek kiküszöbölése céljából nyújtottak be pályázatot. A megfelelő előkészítés, a tervek megalkotása után igénylik majd azt a több száz millió forintos támogatást, amelynek sikere lehetővé teszi a kivitelezést.

Fertő-táj: Idén elkezdődik a tó vízminőségének javítását szolgáló beavatkozási tervek megalkotása. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum
Fertő-táj: Idén elkezdődik a tó vízminőségének javítását szolgáló beavatkozási tervek megalkotása. Fotóillusztráció: Kisalföld-archívum

Hamarosan elkezdődhet a kerékpárutak, pihenőhelyek, vízi turisztikai attrakciók építése. A nemzeti park igazgatósága elkezdi a régi Esterházy-majorság bemutató célú ingatlanfelújítását Sarród közelében.
A Nyugat-dunántúli Operatív Program ökoturisztikai támogatása révén zöld utat kap a 317 millió forintos támogatású, 15 százalékos önrészű ˝Kerékpárral a Fertőn, Neusiedlersee kultúrtájon˝ elnevezésű projekt is. Erre kilenc (Ágfalva, Harka, Nagycenk, Zsira, Répcevis, Hegykő, Fertőhomok, Hidegség és Sarród) önkormányzattal közösen pályáztak. A projekt támogatási szerződését a napokban írta alá dr. Kárpáti László, a nemzeti park igazgatója mint a konzorcium vezetője. A támogatási összeg háromnegyede az önkormányzatokhoz kerül. Időközben lezárult a közbeszerzési eljárás, s hamarosan elkezdődhet a kerékpárutak, pihenőhelyek, vízi turisztikai attrakciók építése. A nemzeti park igazgatósága pedig elkezdi a régi Esterházy-majorság bemutató célú ingatlanfelújítását Sarród közelében. Fersch Attila hozzátette: a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a napokban elfogadta a nagyszabású projekt második ütemét is, 463 millió forintos támogatási összeggel. A fejlesztések az első ütemben részt vevőknél sokkal több települést érintenek, beleértve a Kapuvár–Beled Többcélú Kistérségi Társulás 11 önkormányzatát is. A második ütemnél valószínűleg ősszel kezdődhetnek el a közbeszerzési eljárások.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vadcsapda csomagtartóból

Tovább olvasom