Életstílus

2018.05.29. 17:34

"Kengutáriánus" keltett megütközést az ausztrál közösségi hálón

Az Oxford definíciója szerint kengutáriánus az, aki "kenguruhúst eszik, de más állat húsát kerüli, gyakran erkölcsi okok miatt".

Kengutáriánusnak, vagyis kenguruhúsevőnek vallotta magát egy ausztrál párválasztó valóságshow szereplője, a kifejezés nagy vihart kavart az ausztrál közösségi média felhasználói körében.

Régebben kengutáriánus voltam, semmilyen más húst nem ettem, csak kengurut és halat, mivel a kengurut nem tenyésztik farmokon.

- mondta magáról a Justin nevű párkereső.


A twitterezők nem akarták elhinni, hogy létezik a szó, melyet az őshonos ausztrál erszényes nevéből képeztek. Valójában az Oxford angol értelmező szótárt kiadó Oxford University Press (OUP) ausztrál cége 2017 júniusában a hónap szavának választotta a vegetáriánus mintájára képzett kengutáriánust, azaz kangatariant.


Az Oxford definíciója szerint kengutáriánus az, aki "kenguruhúst eszik, de más állat húsát kerüli, gyakran erkölcsi okok miatt". A szerkesztők "megfontolják a szó felvételét" az ausztrál nemzeti szótár következő kiadásába. A Sydney Morning Herald helyi lap már 2010-ben foglalkozott az "új, egyre népszerűbb félvegetáriánus irányzattal".


A kenguru Ausztrália nemzeti állata, védettséget nem élvez. Nagyjából 45 millió él belőlük az országban, majdnem kétszer annyi, mint ember. A kenguruhús nem olyan népszerű az országban, mint például a sertés- vagy marhahús, de táplálkozási szakértők szerint sovány és egészséges, jó vas- és fehérjeforrás, további előnye, hogy növekedési hormont nem tartalmaz, mivel a kengurut nem tenyésztik farmokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!