Életstílus

2017.03.16. 13:21

Tanácsadás és ingyenes érszűkület-szűrés március 16-án az amputáció megelőzésért

Ingyenes szűrést és tanácsadást tartanak 6 városban az Érszűkület nap alkalmából. Tanácsok cukorbetegeknek.

Idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság a magyarországi Érszűkület Napot az európai „PAD and Vascular European Days" kezdeményezés részeként. Ebben az évben a Magyar Diabetes Társaság is csatlakozik az eseményhez.


A két Társaság együttműködésének fő oka, hogy az alsó végtagi verőérszűkület és a cukorbetegség együttese rendkívüli mértékben fokozza az alsó végtagi fekélyképződés, valamint az esetleges végtagvesztés, az amputáció veszélyét. 

Sajnálatos módon a perifériás verőérbetegség, közismertebb nevén az érszűkület hazánkban mintegy 400.000 embert érint. A vizsgálatok adatai szerint az érszűkületben szenvedő betegek 30 százaléka – felismerés, megfelelő kezelés, életmódváltás és odafigyelés nélkül – 5 éven belül meghalhat valamilyen szív-érrendszeri betegség következtében. Emiatt is fontos a megelőzés és a rendszeres szűrővizsgálat, mivel így már tünetmentes állapotban is észlelhető a probléma, a megfelelő életmód és kezelés pedig segít a végtag amputáció, szívinfarktus vagy stroke megelőzésében.


A nemzetközi kampány az idei évben külön figyelmet szentel a cukorbetegek alsó végtagi panaszainak felismerésére, mivel az alsóvégtagi amputációk felét cukorbetegekben végzik. Az életmódváltás, a lábak ellenőrzése és a megfelelő időben elkezdett terápia jelentősen csökkentheti az alsóvégtagi amputáció kockázatát.


A szervezők 2017. március 16-án 11 és 17 óra között, 6 helyszínen, egész napos orvosi tanácsadással, tájékoztató kiadványokkal, rizikófelmérő tesztekkel, és a betegség megállapítására szolgáló boka/kar index méréssel, valamint pulzus önvizsgálat oktatással várják majd az érdeklődőket.

Az ún. boka-kar index mérés fájdalommentes vizsgálat az érszűkület kimutatására. A mérés során a bokákon mért vérnyomást hasonlítják össze a karon mért vérnyomással. A két érték hányadosa az úgynevezett boka-kar index, amelynek értéke 0,91-1,3 között normális, 0,4 alatt pedig súlyos érszűkület áll fenn.


Idén külön figyelem irányul a cukorbetegekre, akik diabétesz tanácsadáson is részt vehetnek az eseményen.


A cukorbetegek száma világszerte növekszik, ezzel párhuzamosan a betegséggel összefüggő láb problémák száma is nő. Az életmódváltás, a lábak rendszeres ellenőrzése és a diabétesz megfelelő terápiája csökkenti az alsó végtagi amputáció kockázatát. Ennek nyomatékosítására diabetológusok segítségével országszerte speciális tanácsadással várják a helyszíneken a cukorbetegeket, és több a helyi cukorbetegeteket tömörítő betegszervezet segített a figyelemfelhívásban is.


Az alábbi, szakemberek által összeállított, 10 pontból álló lista betartása segíthet a diabéteszes lábbetegséggel élőknek:

  • Ellenőrizze naponta vércukorszintjét!
  • Ellenőrizze naponta lábát! Lát-e talpán piros pontokat, duzzanatot vagy hólyagot?
  • Mozogjon rendszeresen! Tervezze meg milyen fizikai aktivitásra mennyi időt fog szánni!
  • Kérdezze orvosát a speciális lábbelikről!
  • Naponta mosson lábat! Óvatosan törölje meg őket külön figyelmet fordítva a lábujjak közötti részekre!
  • Tartsa puhán és simán bőrét! Vékony rétegben vigyen fel bőrápolót a lábára, annak teljes felületére, de vigyázzon, hogy a lábujjak közötti részre ne kerüljön anyag!
  • Ha képes elérni lábujjkörmeit, vágja őket, amikor csak szükséges. Egyenesen vágja le őket, ne domború formára, a széleket pedig körömreszelővel gondozza el, hogy ne türemkedjenek ki! Bármilyen bizonytalanság (látási, mozgási) esetén forduljon inkább képzett gyógypedikűröshöz!
  • Mindig viseljen cipőt és zoknit, soha ne sétáljon mezítláb! Viseljen kényelmes cipőt, amely védi is a lábát! Ellenőrizze a lábbeli belsejét, mielőtt felveszi azokat. Ügyeljen arra, hogy a belső rész sima legyen, és ne legyen benne semmilyen dolog, amely sérülést okozhatna!
  • A hidegtől és melegtől is egyaránt védje lábát! Viseljen cipőt a strandon és a meleg járdán is. Soha ne tegye lábát forró vízbe! Ellenőrizze a víz hőmérsékletét éppúgy, mintha csak egy babát fürdetne!
  • Ügyeljen lába vérkeringésére! Emelje meg lábát, amikor sokat ül! Mozgassa meg lábujjait, és mozgassa térdeit is fel-le 5 percen át 2-3 alkalommal naponta! Ne tegye keresztbe lábait túl sokáig!
  • További fontos és korábban már szintén ismertetett vizsgálati lehetőség lesz a szakdolgozók által elmagyarázott és bemutatott pulzus önvizsgálat is, hiszen ennek segítségével mindenki saját maga, akár otthon is ellenőrizheti végtagi ereinek állapotát: amennyiben a lábon nem tapintható a pulzus, valószínű az érszűkület.

    Az ingyenes szűrővizsgálatok helyszínei:


    Budapest, Corvin Plaza

    Szeged, Szeged Plaza

    Debrecen, Debreceni Egyetem - Angiológiai tanszék - Auguszta vaszkuláris központ

    Pécs, PTE - Janus Pannonius Klinikai Tömb

    Győr, Győr Plaza

    Miskolc, Miskolc Plaza


    A rendezvényekre minden érintetett és érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!