Életstílus

2016.03.02. 15:17

Mediawave - ÚTON online filmfesztivál

Elindult a Mediawave Úton című online filmfesztiválja, amelynek keretében idén 46 alkotást láthatnak április 27-ig az érdeklődők.

kisalfold.hu

Az online filmfesztivált már harmadik alkalommal szervezték meg, ezúttal azonban műfajok szerinti csoportosítás helyett tematikus kategóriákban találják meg a filmeket a nézők, akik március 31-ig szavazhatnak kedvenceikre. A témánkénti nyertes műveket a 26. Tartóshullám Mediawave Együttléten is levetítik április 27. és május 1. között.   


A Harcosok útja kategóriába háborús filmek, illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó alkotások kerültek. A Nők útja olyan emberek sorsát ábrázolja, akik párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdenek, vagy kisebbségi sorsban élnek. Az Édes otthon kategória otthonokat, hazákat mutat be: hegyvidéki kínaiak, török munkás, elhagyatott grúz hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik mindennapjaikat. Az Útközben filmjeinek hősei hétköznapi emberek, akik nap mint nap utazni kényszerülnek, a kíváncsiság hajtja őket, vagy hazájukat elhagyva kelnek útra.   


A Mediawave nemzetközi filmfesztiválra egyébként minden eddiginél több alkotást, összesen 1851 filmet neveztek a világ 94 országából. Magyarországról 186 film érkezett.   


Mint felidézték, a rendezvény nevét Mediawave Tartóshullám Együttlétre változtatták, mert a többnapos program nem szabványos és tiszta profilú filmfesztivál, hanem egy olyan közeg, ahol a film és a többi művészeti ág erősíti egymást.


Előzmények


Amikor 2014-ben felmerült bennünk az ÚTON / ON THE ROAD kategória ötlete, sokféle megközelítésre gondoltunk. Erősen foglalkoztatott bennünket a különböző külső vagy életmódbeli kényszerek miatt úton lévő népek (cigányok és más nomád, természeti csoportok), egyének és speciális közösségeik (csavargók, hippik), ilyen-olyan okok miatt helyüket kereső menekültek sorsa, lehetőségei. De ugyanúgy felrémlettek előttünk különböző szellemi utak, amelyeket művészek, tudósok vagy akár átlagemberek tesznek/tehetnek meg.


Már a tavaly előtti debütálás alkalmával is nagy meglepetés volt számunkra, hogy a filmes alkotók milyen sokféleképpen értelmezik e kategóriát. Az idei FÉNYÍRÓK FESZTIVÁLJÁ-ra, a MEDIAWAVE 2016 Filmfesztiválra 94 országból 1852 filmet neveztek. Az alkotók nagy százaléka úgy gondolta, hogy az ő filmjére is illik e megközelítés.


Az előzsűri ezúttal tematikus blokkokba válogatta a versenybe kerülő ÚTON filmeket, segítve a közönséget az eligazodásban.


Nagy örömünkre a beválogatott filmek alkotói szívesen adtak engedélyt az Online vetítésre, és ezzel egy erős, színes, változatos mezőny alakult ki, melyben nagyjáték- kisjáték-, dokumentum és animációs filmek egyarát


Mindenképpen fontos megjegyezni, hogy az Online Nemzetközi Filmverseny nem azonos a MEDIAWAVE Nemzetközi Filmfesztivál "klasszikus" nemzetközi és magyar filmversenyével. Van néhány film, mely mindkét versenyben bemutatásra kerül, ezeket jelöljük a filmek adatlapján!

Pár érdekesség, amely talán segítheti a lapozgatást a filmek között és tovább árnyalhatja az egyes műfajokon belüli tematikus tagozódásokat.


A versenyben szereplő alkotásokat öt téma köré csoportosították


A "Harcosok Útja" cím alá háborúban illetve a fiatalok mindennapi küzdelmeivel foglalkozó filmek kerültek.


A "Nők útja" párkapcsolattal, önmegvalósítással, betegséggel küzdő vagy kisebbségben élő női sorsokat tár elénk.


Az "Útközben" kategóriában azok az alkotások tekinthetők meg, ahol hétköznapi emberek a munkahelyből, életmódból adódóutaznak nap mint nap, a kíváncsiság hajszolja őket vagy pedig hazájukat elhagyni kényszerülve kelnek útra.


Az "Édes Otthon" elnevezés nem igényel különösebb magyarázatot: a filmek különbötő otthonokat, hazákat mutatnak be, melyekben hegyvidéki kínaiak, török rokkant munkás, grúz elhagyatott hegyi falu lakói, etióp muzsikusok élik hol küzdelmes hol boldogsággal teli mindennapjaikat.


"Sosem tudhatod". Hogy mit hoz a jövő. Erről szólnak az e válogatásban szereplő filmek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!