Életstílus

2015.05.03. 12:58

Így eddz otthon helyesen

Az otthoni edzés olcsó, kényelmes és nem kell attól tartani, hogy kinéznek a konditeremből, mert épp nem a legtrendibb edzőcuccban mész le.

Az otthoni edzésnek ugyanakkor komoly veszélyei is vannak: ha nem melegítesz be előtte, vagy, ha huzamosabb ideig helytelenül végzed a gyakorlatokat, kárt is tehetsz magadban. Adunk néhány tippet, mire figyelj az házi edzésnél.

A hasprés nem terheli a gerincet.

 

1. Fekvőtámasz

A fekvőtámasz remek testedzés-forma, hiszen több izomcsoportot is erősít. Azt nem kell mondani, miért jó, ha egy férfi képes lenyomni 100 fekvőtámaszt, de a nőknek is fontos ez az edzésforma, elég ha csak arra gondolunk, hogy idővel a tricepsz megereszkedik, ami sok kellemetlenséget okoz. A fekvőtámasz helyes gyakorlásához a hátnak egyenesnek kell lenni, a karoknak a vállak alatt kell lenniük, előre néző tenyerekkel. A könyököknek 45 fokot kell bezárniuk a testtel, így kerülhető el a vállízületek extrém terhelése. Fontos, hogy a hát- és farizmok feszesek legyenek, ne ejtsük be a csípőt, így nem esik szét a mozgásunk.

2. Guggolás

A formás combok kulcsa a guggolás, de, ha rosszul csináljuk, a térdfájdalmak és a térdszalag-sérülések kulcsa is ez egyben. Ezért nagyon fontos, hogy guggoláskor a térded soha ne legyen előrébb a lábfejednél, mert ellenkező esetben az izmok helyett a térdszalagokat terheled. Sőt, a helytelen guggolásnak hosszútávon porckopás is lehet a vége. Fontos, hogy a comb és lábszár 90 fokos szöget zárjanak be, tehát addig kell leereszkedni, míg a a comb párhuzamos a talajjal. Közben ügyelj arra, hogy a hátad végig egyenes legyen, de csak lazán, nem szabad feszíteni. Az sem baj, ha gyakran változtatod a gyakorlatot, például a lábfejed mindig kicsit előrébb helyezed. Attól sem kell félni, hogy ha csak néhányat tudsz helyesen megcsinálni belőle, mert a guggolásnál a fokozott izommunka a lényeg. Idővel túl könnyűnek találod majd, olyankor akár súlyzót is ragadhatsz. De a helyes testtartás és a helyes gyakorlatvégzés a legfontosabb!

A térd ne legyen előrébb a lábfejnél.

 

3. Felülés

Felülés és felülés között is van különbség. A rosszul végzett gyakorlat gerincfájdalmakkal, extrém esetben gerincsérvvel járhat. Haspréssel kevésbé terheljük a gerincet, de megdolgoztathatjuk a haránt, a két ferde és az egyenes izmokat. A gyakorlat végzésekor fontos, hogy a derék a földön maradjon, akár felemelt lábbal végezzük.

4. Futás

A futás az egyik legjobb edzésforma. Fitten tarthatjuk vele testünket és jó közérzet biztosít. De a rendszeres futásnál is érdemes odafigyelni néhány dologra. Érdemes jó minőségű, párnázott talpú cipőt használni, ami csökkenti a futófelület visszaverődéseit, így kímélhetjük a talp, a boka és a térd ízületeit. A jó cipő csak egy dolog, a helyes futómozgás a legfontosabb. Futáskor ügyeljünk arra, hogy ne sarokra érezzünk, hanem a lábujjak mögötti párnázott részre. A test egyenes legyen, ne görnyedjünk, de ne is feszítsük hátra, csak lazán!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!