Egyperces

2015.05.13. 16:09

Sokkoló fotóval beszél le mindenkit a szolizásról egy bőrrákos lány

A 27 éves ápolónő 6 éve küzd a basaliómával. A bőrrák ezen fajtája elsősorban azokon alakul ki, akik sokat vannak napfényen, többször leégtek, rendszeresen szoláriumoznak.

Ha valakinek meggyőzés kell arról, miért legyen óvatos a napozással és szokjon le a szoláriumról, akkor ez az - kezdi beszámolóját a Metro.


Tawny Willoughby most 27 éves. Ápolónőként dolgozik, és 21 éves volt akkor, amikor diagnosztizálták nála a bőrrák leggyakoribb fajtáját, a basaliómát.


Középiskolás korában rendszeresen szoláriumozott heti 4-5 alkalommal is, mert zavarta hogy bőrének barnasága nagyon gyorsan fakul.

Forrás: Tawny Willoughby, Facebook

 

 

 

 


Most 6-12 alkalommal jár havonta kezelésekre. A basaliómát fagyasztással, speciális krémmel és fénykezeléssel tudják kordában tartani, súlyosabb esetben műtét szükséges.


A sokkoló fotót a múlt hónapban osztotta meg Facebookon azért, hogy mindenki figyelmét felhívja a barnulás veszélyeire.

"Ha valakinek kell egy kis motiváció, hogy miért ne feküdjön be egy szolárium ágyba, itt van! Így néz ki a bőrrák-kezelés. (...) Tanulj más ember hibáiból! Ne hagyd, hogy a szolizás megakadályozzon abban, hogy lásd a gyermeked felnőni! Ez a legnagyobb félelmem most, hogy nekem is van egy kétéves fiam" - írta a fotóhoz Tawny.

A betegség fotója többeknél kiverte a biztosítékot: az első 10 000 megosztás után le is akarták töröltetni a közösségi oldalról a bejegyzést. A Facebook azonban nem törölte a fotót, így mára bő 55 ezres megosztásnál jár.


Tawny reméli, hogy az ő tragédiáján mások tanulnak majd, és a fotó megosztása életeket menthet majd meg.

 

Mi az a basalioma? Ez a leggyakoribb bőrdaganat fajta, ám szerencsére a legjobban gyógyítható is, amely leginkább a napfénynek kitett testfelszíneken alakul ki. Viszonylag lassan növekszik, azonban a mélyebb szövetekre terjedve akár a csontokat, porcokat is "elrághatja", viszont áttétet más szervekbe nagyon ritkán ad. Elsősorban azokon alakul ki, akik életükben sokat tartózkodtak napfényen, többször leégtek, ill. rendszeresen szoláriumoznak - írja a webbeteg.hu, ahol a bőrrák többi fajtájáról is tájékozódhatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!