Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Vérvizsgálattal gyorsan felismerhető a sugárfertőzés súlyossága

Egy új vérvizsgálattal 24 órán belül megjósolható lehet, hogy szenvedett-e halálos mértékű sugárfertőzést, akit a fukusimaihoz hasonló nukleáris balesetekből eredő sugárzás ért. Az új módszert egyelőre egereken próbálták ki.
A teszt megkönnyítheti, hogy a sugárzásnak kitett embereken időben segítsen az orvosi beavatkozás, valamint javíthatja a túlélési esélyeiket is - olvasható a bostoni székhelyű Dana Farber Rákkutató Intézet kutatóinak a Science Translational Medicine-ben megjelent tanulmányában.

Az atomerőművekből, radioaktív anyagokból, nukleáris fegyverekből és más forrásokból származó, nagy energiájú sugárzás károsíthatja az ember különböző szerveit és rákot, valamint sugárbetegséget okozhat.

Előfordul, hogy a sugárzás előidézte károsodások hetek, hónapok múltán jelentkeznek, és a jelenlegi módszerekkel nem lehet jól megállapítani a sugárfertőzés súlyosságát.

A csontvelő károsodását korlátozó gyógyszerek rendelkezésre állnak, ám még a tünetek megjelenése előtt el kell kezdeni a szedésüket - figyelmeztetett Dipanjan Chowdhury, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók az úgynevezett mikroRNS molekulákat vizsgálták, amelyek a gének működésének szabályozásában segítenek. Ezek általában a sejtekben találhatók, ám néhányuk a véráramban is előfordul.

Azonosítottak 170 mikroRNS-t a vérben, és kimutatták, hogy sugárzás hatására kis számuk jelentősen megváltozott, tehát használható a sugárterhelés mértékének meghatározására.

Ezután egereket tettek ki halálos, valamint túlélhető mennyiségű sugárzásnak. Három-négy hét alatt nem jelentkezett különbség a két csoport tünetei között. Ha azonban a tudósok a mikroRNS-eiket vizsgálták, 24 órán belül meg tudták mondani, mely állatok élhetik túl a sugárfertőzést.

"Áttörés lehetőségét ígéri, ha a vérből időben meg tudjuk állapítani az elszenvedett sugárterhelés mértékét" - értékelte az eredmény jelentőségét Chowdhury.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kéz ereje megjósolhatja a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát

17 ország 140 ezer, 35-70 év közötti páciensének adatait vizsgálták. Tovább olvasom