Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 2°C Még több cikk.

Károsabb a szívnek a dohányzás a fiataloknál

A dohányzás jelentősen megnöveli a szívinfarktus kockázatát a fiataloknál: az ötven év alattiak esetében nyolcszor nagyobb a szívroham esélye, mint a nemdohányzóknál.
Brit kutatóknak szerdán a Heart című szaklapban megjelent tanulmánya szerint idősebb korban kisebb a különbség a dohányosok és a nemdohányzók között. Az 50 és 65 év közötti korcsoportban már csak ötször, 65 év felett pedig mindössze háromszor nagyobb eséllyel kapnak szívinfarktust a dohányosok, mint a nemdohányzók.

Az eddig is ismert tény volt, hogy a dohányzás általában megnöveli az infarktus rizikóját. A tanulmány újdonsága a korcsoportok közötti fokozatok megfigyelése. 

"Annak tekintetében, hogy a dohányzás mennyire megnöveli az infarktus esélyét a fiataloknál, talán ez minden rizikófaktor közül a legnagyobb, mely hatását minden más tényezőnél hamarabb fejti ki" - összegezték a tanulmány szerzői. Írásukban olyan sürgős intézkedésekre hívják fel a figyelmet, amelyek segítségével a fiatalok leszoktathatóak a dohányzásról vagy eltántoríthatók a kipróbálásától.

Ever Grech, a sheffieldi szívközpont orvosa és a vizsgálatban részt vevő kutatók 1727 olyan páciens adatait elemezték ki, akiket 2009 és 2012 között szívinfarktussal szállítottak be az intézménybe. Az információk kiértékelése nyomán kiderült, hogy a dohányosok átlagosan tíz évvel korábban szenvednek szívinfarktust, mint a nemdohányzók, vagy a dohányzást már korábban abbahagyók.     A vizsgált dél-yorkshire-i térségben az ötven év alatti felnőttek 27 százaléka dohányzik, és ők teszik ki az ötven év alatti, szívinfarktussal kezelt betegek 75 százalékát.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ütővel játszott labdajátékok védenek leginkább a szívbetegség ellen

Az ütővel játszott labdajátékok védenek leginkább a szívbetegség ellen
Az ütővel játszott labdajátékok, az úszás, az aerobik és a kerékpározás csökkentik leginkább a… Tovább olvasom