Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Ezek a legjobb tippek a kánikula túlélésére

A 35-38 fokos hőség nem játék, fontos mindent megtenni a forróság mérséklésére. Több liter hideg víz, gyümölcsök, hőségben is jóleső ételek és praktikák segíthetnek túlélni.

Kezdjük az élőhellyel. A szerencsésebbek a hőség elől elmenekülhetnek hidegebb éghajlatra vagy a hegyekbe, akár a magyarországiakba is, ahol 5-6 fokkal elviselhetőbb a nyár ilyenkor is. Kevésbé szerencsések árnyékos fák és vízpart mellett vészelhetik át a kritikus időszakot, akiknek viszont a lakás marad, trükközniük kell. Pláne, ha panelről van szó.

Ha van erkély, akkor lehet próbálkozni fényvisszaverő eszközökkel vagy akár fehér lepedővel is. A lehúzva tartott redőny is jó szolgálatot tehet. Aki bírja, az ablakokat is csukva tarthatja, de ehhez el kell tudni viselni a  néhány óra alatt elfogyó oxigén áldatlan hatásait is, ez tehát csak ideig rövid ideig megoldás. Kellemes lehet vizes függöny felhelyezése is.

Hatásos trükk lehet a ventilátor elé pakolt jég, vagy egy hideg vizes lepedőbe burkolózni. A rendszeres vízpermet kellemesen hűsít. Jégkockával is bedörzsölheti magát csukló, térd- és könyökhajlat, tarkó, valamint a halánték a leghatékonyabbak. Zuhanyozzunk akár 3-4-szer is, de soha ne jéghideg vízben. Langyos vizes zuhanyzás után, száradás közben egy kis jeges cirógatás feldobhatja a szexuális életet is.

 

Óvatosan a nappal!

 

Egyen sok gyümölcsöt, zöldséges ételek, az sem baj, ha nem forrón fogyasztja. Kerülje a nehezen emészthető, zsíros ételeket. Bár a jéghideg víz esik a legjobban ilyenkor, azt is izzadjuk ki a leggyorsabban. A szobahőmérsékletű folyadék tovább marad a szervezetben, ami a tikkasztó melegben fontos. Ilyenkor napi 3-4 liter folyadékot is meg kell inni.

A cukros, szénsavas üdítőket kerülni kell, a csapvíz esetleg az ásványvíz a legjobb. Ízesíthetjük például uborkával, dinnyével. A kávé és az alkohol növeli a vérnyomást, amely gyakran a testhőmérséklet emelkedésével is jár, ezért érdemes a szokottnál is mértékletesebben fogyasztani.

Nem lehet elégszer mondani, hogy főként a gyerekek, az idősek és a krónikus betegséggel küzdők számára a leginkább megterhelő a kánikula. Ők 10 órától 16 óráig lehetőleg ne menjenek a napra, a kerti munkákat ilyenkor el kell napolni.

Aki teheti, a legnehezebb órákat próbálja meg légkondicionált helyiségben - akár plázában, közintézményekben - eltölteni. Ilyenkor jó lehet egy piknikezés is a liget árnyas fái alatt. A múzeumok, könyvtárak általában kellemesen klimatizáltak, bátran ajánljuk bármelyiket.

 

Távolról sincs vége, olvasson tovább:

Kánikula van? 7 érv a citromos víz mellett
Az állatokat is megviseli a kánikula
Az élelmiszer is veszélyforrás lehet a nagy hőségben

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már fiatalon nagy eltéréseket mutathat a biológiai életkor

Néhányan szinte nem öregedtek a vizsgált időszakban, míg mások majdnem három biológiai évvel lettek idősebbek minden 12 hónap elteltével. Tovább olvasom