Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Darvasi László: A kabátos időszak

"Csak lassan jöttem rá, pedig olyan nyilvánvaló volt, hogy megváltoztak az emberek. Megváltozott az egész ország! Nem a világválság miatt. Hanem hogy szép lassan elfogyott a szívünk alól az ősz is."
Csak lassan jöttem rá, pedig olyan nyilvánvaló volt, hogy megváltoztak az emberek. Megváltozott az egész ország! Nem a világválság miatt. Hanem hogy szép lassan elfogyott a szívünk alól az ősz is. Vagy majdnem elfogyott. Reggelente, ébredés után avart kell sepregetni az emberi arcokról, dérszálakat kell csipegetni az átfázott ágyékokról, ukrán hajszárítóval kell felmelegíteni a szíveket, és némelyik kitartó gyertya még mindig pislog a temetőkertben a halottak napi szomorkodások után.

Na tehát mi történt, mi ennek a változásnak a lényege? Csak annyi, hogy halk, de boldog nyikordulással nyíltak a szekrényajtók, és kiszálltak onnan a kabátok, a bélelt felöltők, az ilyen-olyan meleg dzsekik, és megkeresték az ő gazdáikat.

Tudnivaló, hogy a szekrény nem szereti a kabátot, túl sok neki. A ruhásszekrény az ingekkel, zakókkal, pulóverekkel van igazán harmonikus viszonyban, egy kabát, vagy éppenséggel kettő kabát már terhes neki. Aztán persze egész télen sóhajtozik utánuk, mi lehet szegény kabátokkal, biztosan rossz nekik, mert mindig ők kapják az ónos esőt, a vattázó ködöt, a sziszegő havat, a szelet, a magyarság faláról rendre lehulló jeges vakolatot!

Jött tehát a kabátos időszak, kabátos lett az ország!

A kabát az egyik legfontosabb ruhadarabunk, megítélése mégis ellentmondásos, illetve problematikus. Mándy Iván és a filmrendező Sándor Pál filmrendező – Szabadíts meg a gonosztól! – ismerte fel a téma jelentőségét. Ha egy kabátról akarunk értekezni, márpedig arról akarunk, nem kerülhetünk meg filozófiai, morális, esztétikai és egzisztenciális kérdéseket.

A kabátnak bizony egészen határozott világnézete van, természetesen mikor milyen, éppúgy lehetséges liberális gondolkodású, mint népies, posztmodern vagy fasiszta. Egy kalap vagy egy nyakkendő sokkal harsányabban prolongálja az ő egyértelmű világnézetét, a kabát eszmeisége sokkal mélyebb, komplikáltabb és időbe ágyazottabb. Egyébként filozófiája a férfizokninak is van, miként a hölgyek alsóneműjének, ez a filozófia azonban afféle kismesteri varázslat az öltözködés hétköznapi koreográfiájában.

A zokninak, alsónadrágnak, trikónak és az éppen még ide sorolható ingnek nincs jelleme. Jellem alatt ebben az esetben azt értem, hogy az nem elégséges képesség, ha egy ruhadarab hasznos és szükséges tud lenni. Tudni kell jónak vagy rossznak is lenni! Egy ing nem lehet gonosz, egy kabát bizony igen! Értelmezésem alapján tehát van jelleme a nadrágnak, a zakónak, a kiskabátnak, a kosztümnek és természetesen a kabátnak. És nem szabad elfelejteni, Juhász Gyula kapcsán, a nyakkendőt! A nyakkendőnek is van jelleme!

Egy zokniról, egy trikóról vagy egy rózsamintázatú, a mellbimbók kitüremkedését még finommosás után is őrző selyem kombinéról nem lehet, és talán nem is szabad regényt írni. Dilettantizmusra és rossz ízlésre vall. Novellát is csak megalapozott bátorsággal írunk a fenti ruhadarabokról, hiszen ők a tárcaírás, a kisszínesek könnyed, falevél remegésű világának a szereplői!

Egy kabát története a novella terjedelménél kezdődik, és a komótosan hömpölygő nagyregényig tarthat. Ugyanakkor a kabát nem kedveli a csattanót, vagy az olyasféle epikai fordulatot, ami egy novellának általában kötelező jellegzetessége, a befejezés kínálta megvilágosodást, újraértékelést, átértelmezést.

A kabát, bár maga alapvetően konzervatív természetű ruhadarab, része lehet extrém megoldásoknak is. Vannak embertársaink, akik pusztán egyetlen kabátot öltenek magukra, a szép vagy kevésbé szép testükre, és így közlekednek, így mennek boltba, kiállításra, templomba, nagygyűlésre, színházba, a kérdés csak az, élnek-e a ruhatár lehetőségével.

Kivételesen szomorú és fájdalmas esemény a kabátlopás. Akitől loptak már kabátot, az tudja, az körülbelül olyan érzés, mintha az életünket lopnák el. Megsiratunk egy kalapot, egy melltartót vagy egy ujjas trikót is, de ha a kabátunkat ragadják el enyves ujjak, akkor elviszik azt az őszi délutánt is a parkban, ahol a világ legszebb novelláját írtuk fejben – másnapra már csak a világ második legjobb novellája volt. A gaz kabátlopó társat, barátot vesz el tőlünk.

A kabát nem híve a szexualitásnak, de azért nem is az ellensége. Kabátban nem jó csókolózni, de jó lehet szerelmeskedni. A kabátban való szerelmeskedés különleges esemény, mert míg a zokni fennhagyása egészen ízléstelen és elítélendő tett, addig a kabát fennhagyása kreativitást, nagyvonalúságot, ügyességet kér tőlünk.

A kabát zsebei valóságos kincsesbányák. Micsoda öröm, hogy amikor ilyen kabátos időszak kezdetén megleljük az elveszettnek hitt jegygyűrűt, az olvasószemüveget, a lakásvételi szerződést, amiért megkínoztuk – hiába – a társunkat, a tavalyi uszodabérletet, a műfogsort. A kabát zsebei elnyelik a tárgyakat, aztán visszaadják őket. Semmi kétség, kapcsolatban állnak a sors istennőivel!

Az egyetlen ruhadarabhoz érdemes beszélni, és ez ő, a kabát. Csak ő hallja meg és érti az emberi szót, a jajkiáltást, a motyogást, a suttogást, a viccelődést, a káromkodást vagy az öröm bugyogását. Minden más ruhadarab süket, analfabéta, egyedül a cipő lát.

Ezért aztán kabátban és cipőben nem szoktak kivégezni bennünket. Akár a hivatásos állami gyilkosok, akár az önszorgalmú keretlegények levetetik a pácienssel a cipőt és a kabátot, és csak aztán tüzelnek.

Az emberek életében eljön az időszak, amikor egy kabát már túl fogja élni őket. Ülni a kezdődő télben, és nézni a kabátunkat, mint táncol körülötte a köd, mint ereszkedik rá az első hópehely. Még a miénk. Még bennünket melegít. Még csak mi tudunk a gallér alatti szakadásról vagy a jobb zseb fesléséről, hová ezért nem is szoktunk aprókat szórni.

Az életünk titkát őrzi a kabát, a kabát titkát őrzi az életünk. De holnap már más fogja hordani őt. De ha jó kabátunk volt, és mi is jók voltunk hozzá, mindig emlékezni fog ránk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom