Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Az ütővel játszott labdajátékok védenek leginkább a szívbetegség ellen

Az ütővel játszott labdajátékok, az úszás, az aerobik és a kerékpározás csökkentik leginkább a szívbetegség és az agyi-érkatasztrófa okozta halálozás kockázatát - állapították meg brit kutatók.
A British Journal of Sports Medicine (BJSM) című folyóiratban közölt tanulmány készítői olyan 1994 és 2008 között készített egészségügyi felméréseket elemeztek, amelyek éves rendszerességgel készültek Angliában és Skóciában. A szakemberek 11 felmérést vizsgáltak meg az érintett időszakból, ami azt jelenti, hogy kicsivel több mint 80 ezer, átlagosan 52 éves felnőtt adatait vetették össze.

A felmérés résztvevőit arról kérdezték, hogy milyen típusú és mennyi testmozgást - kifulladtak-e, megizzadtak-e - végeztek az interjút megelőző négy hétben. A testmozgás kategóriájába tartozott a nehéz házimunka, a kertészkedés, a séta, a kerékpározás, az úszás, az aerobik, a torna és a tánc, a futás, a foci és a rögbi, a tollaslabda, a tenisz és a fallabda.

A válaszadók utóéletét átlagosan kilenc évig követték nyomon. Ez idő alatt a megkérdezettek közül 8790-en haltak meg különböző okokból kifolyólag és 1909-en szívbetegség vagy agyi-érkatasztrófa következtében.

Az eredmények szerint a nem sportoló válaszadókhoz képest, az ütős labdajátékok űzői 47 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg bármilyen okból kifolyólag a felmérést követő kilenc évben. Az úszók 28, a táncos-aerobik edzések kedvelői 27, a kerékpárosok 15 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg, mint nem sportoló embertársaik.

A szívbetegség és az agyi-érkatasztrófa okozta halálozás kockázata 56 százalékkal volt alacsonyabb az ütővel játszott labdajátékok kedvelőinél, mint az ilyenfajta testmozgást nem végző megkérdezetteknél. Az úszók esetében 41, az aerobik kedvelőinek esetében 36 százalékkal volt alacsonyabb a szívbetegség, vagy stroke okozta halálozás kockázata.

Az angliai Sheffieldi Egyetem professzoraként dolgozó Tim Chico szerint azonban az eredményeket még véletlenül sem szabad úgy értelmezni, mintha a futás és a foci nem védene a szívbetegség ellen. A tanulmány ugyan nem mutatott ki plusz előnyt azok számára, akik ezeket a sportokat űzik, de független szakértők szerint ez csupán a vizsgálat típusa miatt van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincezren fertőződtek meg HIV-vírussal Európában az elmúlt évben

Harmincezren fertőződtek meg HIV-vírussal Európában az elmúlt évben
Leggyakrabban férfiak közötti szexuális kapcsolat okozott HIV-fertőzést: az esetek 42 százalékában. Tovább olvasom