Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 21°C Még több cikk.

A világ leghíresebb F betűje van egy új drogon

Budapesten szedi áldozatait egy új szintetikus drog, amelyre a Facebook F betűjét nyomták.

Tizenöten kerültek kórházba a napokban egy új, eddig ismeretlen szintetikus kábítószer miatt Budapesten - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) pénteken. Hozzátették: a betegek közül többen súlyos tüneteket mutattak, többen intenzív ápolásra szorultak.

 

 


Az ÁNTSZ-hez eljutott információk szerint a betegek egymástól függetlenül kékes-zöldes színű tabletta egyben vagy porítva történő fogyasztásáról számoltak be, a tablettán a Facebookra utaló "F" betű volt - közölték.

Rosszullétek országszerte

Az ügyben az MTI megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság azt közölte: az egészségre rendkívül káros, pszichoaktív hatást kifejtő szer az elmúlt időszakban jelent meg a kábítószert, illetve dizájner drogokat fogyasztók körében. Az anyag emberi szervezetre gyakorolt hatása rendkívül káros, már több, orvosi beavatkozást igénylő rosszullét történt az ország több pontján - írták válaszlevelükben.

A veszélyes szer megjelenésére való tekintettel a rendőrség megtette a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a komponens piaci jelenlétét visszaszorítsa. Hozzátették, hogy megelőző, felderítő munkájuk mit sem ér, ha a kábítószer-fogyasztók nem törődnek a rájuk leselkedő halálos veszéllyel, ezért azt kérték: az emberek tartózkodjanak mindennemű kábítószer fogyasztásától.

Többen az intenzíven kötöttek ki

Elek István, a Péterfy Sándor utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ toxikológiai osztályának főorvosa az MTI megkeresésére azt mondta, a hozzájuk bekerültek közül többen intenzív ellátásra szorultak, azonban haláleset eddig nem történt.

A szer hatása elhúzódóbb, mint amit az eddigi készítményeknél megfigyeltek, és voltak olyanok, akinél fennmaradt a hallucinozis, pszichotikus állapot, ezért őket a pszichiátriai osztályon kezelik - mondta el a főorvos.

Elek István hozzátette: van, akit még a toxikológiai osztályon kezelnek. Jelezte, nemcsak Budapesten, de országszerte jelezték az intézmények, hogy ilyen tünetekkel kezeltek beteget.

A főorvos kiemelte, az új, Magyarországon eddig még ismeretlen - így a tiltó listán sem szereplő - dizájner drog szerkezeti képletét és a hatóanyagát sikerült kimutatni. Általánosságban a betegek nem tudták megmondani, mit vettek be, azonban ennek az új szernek a hatása hosszabb és súlyosabb tüneteket Az elmúlt napokban kórházba kerültek jellemzően középkorúak voltak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégén a pázsitfűfélék kínozzák az allergiásokat

A tavasszal virágzó fák közül a kőris és a tölgy pollenkoncentrációja helyenként még elérheti a… Tovább olvasom