Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A koffen védelmet nyújthat a demencia ellen

Igazolták, hogy a koffein segíti egy olyan enzim termelését a szervezetben, ami védelmet nyújt a neuronoknak.
Az Indiana University kutatói által vezetett tanulmány során 24 anyagot azonosítottak – köztük a koffeint is -, melyek egy agyi enzim serkentésével védelmet nyújtanak a demencia ellen – számolt be a felfedezésről a vital.hu.

A pozitív hatással bíró enzim neve NMNAT2, melyet előző évben fedeztek fel. Az új tanulmány eredményeit a Scientific Reports című kiadványban közölték.

Ez a kutatás segíthet egy olyan gyógyszer kifejlesztésében, mely az enzim szintjének növelésével egy úgy nevezett kémiai blokkot hoz létre a neurodegeneratív betegségek kifejlődése során

– magyarázta Hui-Chen Lu, a kutatás vezetője.
 

Korábban Lu és munkatársai azonosították az NMNAT2 két fő feladatát az agyban: védelmet nyújt a neuronoknak, továbbá úgynevezett chaperon funkciót tölt be, azaz a hibás szerkezetű fehérjék (tau) elleni küzdelemben nyújt segítséget, melyek az idő előrehaladtával felgyűlnek az agyban, és plakkokat alkotnak. A kutatás fedte fel elsőként az enzim chaperon funkcióját.
A hibás szerkezetű fehérjék felelősek a neurodegeneratív betegségek kialakulásáért, többek között az Alzheimer-, Parkinson- és a Huntington-kórért, illetve az ALS-ért. Az Alzheimer-kór a leggyakoribb mind közül, mely több mint 5,4 millió amerikait érint, s az életkor előrehaladtával az előfordulása is növekszik. A kutatás során Lu és munkatársai 1,280 anyag hatását vizsgálták az enzimre, melyből 24 összetevőt azonosítottak, melyek növelték az enzim szintjét az agyban. Az egyik ilyen anyag a koffein, mely mindemellett javulást ért el a memóriafunkciókban genetikailag módosított egerekben (magasabb hibás fehérje, azaz tau termelést értek el ezekben az állatokban). Lu korábbi kutatásából már kiderült, hogy ezek az egerek eleve kevesebb NMNAT2-t termelnek.
A koffein hatását igazolván a kutatók a genetikailag módosított egereknek koffeint adtak, s ezen állatok megfelelő idő elteltével azonos szintű NMNAT2-t termeltek, mint a normál egerek.
Egy másik összetevő, mely jelentősen befolyásolta az enzim szintjét a rolipram, egy „árva gyógyszer", melynek fejlesztése, mint antidepresszáns az 1990-es évek közepén abbamaradt. Az anyag azonban a kutatók érdeklődésének középpontjában maradt, mivel több kutatás is bebizonyította, hogy csökkenti a hibás fehérjék szintjét az agyban.

„Növelnünk kell a tudásunkat azokról az útvonalakról, melyek csökkentik vagy növelik ezen enzim szintjét, s ezzel közelebb juthatunk a fentebb említett betegségek kezeléséhez." – nyilatkozta Lu. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házimenza: receptek 5 hozzávalóból!

Tovább olvasom