Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

A kéz ereje megjósolhatja a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát

A kéz szorítóerejének mérésével az orvos viszonylag megbízhatóan tájékozódhat arról, mekkora a páciens szívinfarktus- és agyvérzéskockázata - állapította meg egy nagyléptékű kanadai kutatás.

A The Lancet című brit orvostudományi hetilapban közzétett tanulmány szerzői 17 ország csaknem 140 ezer, 35-70 év közötti páciensének adatait vizsgálták meg. Négy éven át követték egészségi állapotuk alakulását.
Az orvosi vizsgálatnál egyebek között azt kérték tőlük, szorítsanak meg egy készüléket, amely kezük erejét méri.

A tenyér szorítóereje az évek haladásával csökken. Nagyobb a betegségek kockázata azoknál, akiknek gyorsabban hanyatlik a szorítóereje.

A huszonéves nők esetében a szorítóerő mintegy 34 kilogramm, ami 70 éves korra mintegy 24 kilogrammra csökken. A férfiak esetében 54 kilogrammról mintegy 37 kilogrammra.

A tenyérjóslés új formája.

 


A kutatás kimutatta, hogy öt kilogrammnyi csökkenés 16 százalékkal növelte a páciens korai halálának esélyét. A szívinfarktus kockázata 17 százalékkal, az agyvérzés esélye 9 százalékkal emelkedett.

Az eredményeket nem befolyásolták azok a tényezők - a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az iskolázottság és a foglalkozás -, amelyek egyébként az egészségi állapotra hatással vannak.Nem állapították meg azt sem, van-e összefüggés a kéz szorítóereje és a diabétesz, valamint a légúti megbetegedések között.

A kutatók szerint a kéz szorítóereje a vérnyomásmérésnél megbízhatóbb eszköz a korai halál veszélyének felismerésére.

Darryl Leong, a hamiltoni McMaster Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy a korai halálozás, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázata felismerésének egyszerű és olcsó módszere lehet a kéz szorítóerejének mérése.

A vizsgálat nem magyarázta meg azt, hogyan függ össze a kéz izomereje az általános egészségi állapottal és a lehetséges szívproblémákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíthet megelőzni a bőrrákot a B3-vitamin

Segíthet megelőzni a bőrrák leggyakoribb fajtáit a B3-vitamin a legnagyobb kockázatnak kitett… Tovább olvasom