Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 5°C Még több cikk.

Zamárdiban lesz kikötő?

100 éve nem tudnak megállapodni Zamárdiban arról, hogy kell-e kikötő a balatonparti településre, vagy sem. A kikötő építését először az 1900-as években tervezték.
Mára már a tervek elkészültek, sőt befektetőt is talált az önkormányzat. A lakosság egy része azonban ellenzi a jelenlegi elképzelés megvalósulását. Azt kifogásolják, hogy 50 ezer autó kővel kellene feltölteni a medret, ami gátolná a vízáramlást. Az álláspontok különbözőek, abban azonban mindkét fél egyetért, hogy kell kikötő.

Kompromisszumkészek vagyunk, le lehet ülni, a körülményeket figyelembe véve újra lehet gondolni ezt a kikötőfejlesztést, de a határozott véleménye az önkormányzatnak, hogy a kikötő fejlesztésére szükség van – mondta Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere.

A Balatonon jelenleg 3 ezer vitorlás tud kikötni, Zamárdiban mindössze 40 férőhely van. Az ellenzők szerint a közforgalmú- és vitorláskikötő megépítése újabb támadás lenne a tó ellen. A kikötő, amelynek még csak a tervei készültek el - magántőkéből - mintegy 1.5 milliárd forintból valósulna meg.

Zamárdiban van a déli part leghosszabb szabad strandja. Több mint 3 kilométer hosszan lehet háborítatlanul fürdőzni. A tervek szerint a vitorláskikötő itt épülne meg.

Úgy gondoljuk, hogy ez a 400 hajóra tervezett, közel 500 méter hosszú benyúló óriási kikötő Zamárdinak alapvető jellegét a strandját fogja tönkretenni, a strandterületet vágja ketté – közölte Margó György, a Zamárdi Baráti Kör elnöke. A vita a beruházásról folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékhullám Zászló a kiváló strandoknak és kikötőknek

Balatonfüreden adja át június 20-án az idei Kékhullám Zászlókat Szabó Imre környezetvédelmi és… Tovább olvasom